Архив за август, 2012

Химнът на купувача: Какво искат твоите клиенти.

Автор: Jill Konrath- The Buyer’s Lament: What Your Prospects Really Want

Ако откриваш, че става все по- трудно да се срещаш с потенциални клиенти, ти не си единствен/а. Привличането на нови клиенти днес не е лесно.
Истинският проблем е че повечето продавачи не разбират и не осъзнават как техните потенциални клиенти оценяват усилията им да им продадат нещо. Липсата на това разбиране е в основата на повечето провали при привличането на нови клиенти.
Затова аз написах „Химн на купувача“- поема за продажбите, която разкрива какво наистина искат твоите клиенти.

Забавлявай се!

Какво се случва в главата на клиента

Автор: Kelley Robertson- A Glimpse Inside Your Prospect’s Head

Мениджър който мисли какво решение да вземе. Продажбите стават все по- трудни и предизвикателни през последните години. Ето защо, ако мислиш, че ти е трудно да продадеш, опитай се да мислиш като човека, който взима решението за покупката (corporate decision maker).
Всеки, който е отговорен да вземе решение за покупката (Decision Maker- DM), се сблъсква със стреса, когато трябва да направи такова решение. Дори и да обичат твоя продукт или услуга, те ще имат въпроси и съмнения относно вземането на решение.

Парите- грешки при тяхното използване

Автор: J.D. Roth- Ask the Readers: How Do You Handle Money Mistakes?

Първите стъпки на интелигентното управление на парите може да се окажат трудни. Може да бъде разочароващо. От една страна, трябва да се разделиш с толкова много стари навици. Освен това трябва да се разработят нови навици. И най-трудното от всичко е, че ти трябва да се разправяш с постоянните малки (и големи) грешки, които може да допуснеш, когато решиш да спестяваш или да инвестираш.

5 принципа, които могат да увеличат потенциала на твоите доходи

Автор: Eldon Taylor- 5 Characteristics That Can Maximize Your Income Potential

Тълпа от хора и един се е откроил над тях Какво е необходимо, за да увеличиш потенциала на твоите доходи в момент, когато икономиката изглежда несигурна и нестабилна? Какво е необходимо, за да си осигуриш известен комфорт, който ти дава спокойствие? Ако си като много от хората днес, финансовите безпокойства са начело в списъка на притесненията.
Защо някои хора са успешни, докато други се борят по време на целия си живот?

6 лесни начина, които изкушават консултантите по продажбите.

Автор: Ted Harro- Six Shortcuts Salespeople Are Tempted to Take

Преди известно време имах възможността да проследя един отлично представящ се консултант по продажбите, който продава иновативни услуги за малкия бизнес. Ние прекарахме един напрегнат и изпълнен с много енергия ден, посещавайки различни собственици на бизнес, за да проверим дали тази услуга е добра и подходяща за тях.

Как да си намеря работа: Истински случай (Част 2)

Автор: Claire Diaz-Ortiz. How to Get a Job: A True Story (Part 2)

В първата част аз ви показах един страхотен Е-мейл,който получих от някой, който желаеше да работи за мен. Върни се, ако желаеш да прочетеш целия Е-мейл тук, а по- долу ще направя кратко резюме на най- важното от Е-мейла.

Нека да разкажа как този Е-мейл се отзова при мен, а какво направих аз.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by WordPress | Designed by: Alex Web Design