Как „големите данни“ променят таргетирането на медиите?

Източник: The Huffington Post.

Как големите данни променят таргетирането на медиите? Какво означава това? И трябва ли да става такава промяна?

Според едно проучване в САЩ, само 36% от телевизионните реклами достигат до домакинствата, които имат принос от 98% при покупките на бързооборотни стоки. Същото проучване е показало, че потребителите извън целевата група имат малко над 60% дял от всички покупки. Това е така, защото повечето производители и търговци все още разчитат основно на демографското таргетиране, и не използват нещо друго много важно- поведението на купувачите.

С информацията, с която разполагаме днес за купувачите, ние имаме безпрецедентна възможност да изложим правилните реклами пред правилните хора … въз основа на тяхното поведение при купуване. И това да не е базирано според тяхната възраст, пол, доходи или семейно положение, а да е на базата на това, което са купили миналата седмица, миналия месец или миналата година. Информацията относно поведението при купуване, събрана от всеки търговец на дребно или марка чрез програма за лоялност, е по-богата от всякога, и тя осигурява търговците с нови, значими/релевантни данни, с които да се извърши таргетирането на купувачите. Какво означава това всъщност?

Е, ако ние можехме да таргетиране рекламите на база на поведението при купуване, вместо по традиционния демографски способ, нашите реклами ще бъдат видяни от съответните купувачи, които са част от нашата група за закупуване, а не непременно такива, които „купуват демографски.“ Чрез събиране на данни от програмите за лоялност, ние знаем точно какво е купил купувач №3876 по време на всяко пазаруване. Ние знаем, че този купувач №3876 има малко дете, защото купи Pampers; има котка, защото купи храна за котки „Meow Mix“ и харесва Кока Кола (а не Пепси). Ако използваме това знание при таргетирането в медиите, тогава няма да пращаме рекламата за Пепси на любителите на Кока Кола, или да предлагаме отстъпки за храната за котки „Meow Mix“ на собственици на кучета. Има смисъл да дадем отстъпка от 50 цента за бадемово мляко на купувач, който в момента сканира с мобилния си телефон информация за био зърнена храна. Да рекламираме отстъпка за бадемово мляко на всяка 30-годишна жена, която живее в Кеймбридж, щата Масачузетс, започва да изглежда разточително.

Чрез използване на новите технологии- като сканиране чрез мобилни смартфони и таргетиране, или чрез възможността да се обвърже онлайн поведението на купувача, с неговото поведение в магазина, ще можем да сме сигурни, че рекламите се виждат/чуват само от най-подходящите/значими купувачи, и ще спрем да губим до 80 процента от рекламните бюджети. Само защото аз съм 40-годишен/годишна, означава ли, че искам да си поръчам тоалетна чанта за пътуване от Скаймол? Който дори не е близо. Но поради това, че си купих нова каишка и нашийник миналата седмица е вероятно, че ще си купя храна за куче в близко бъдеще? Абсолютно.

За да си осигурят най-голямото влияние за техните марки, маркетолозите трябва да разберат как се развива таргетирането, и правилно да рекламират в медиите.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: Alex Web Design