Мрачно бъдеще пред нископлатените работници и служители


Нископлатените работници и служители са песимистично настроени за своите финанси и перспективи за кариера. Мнозина виждат себе си по-зле, отколкото по време на рецесията.
Много от хората, които са най- ниското стъпало на възможното работно място за тях, не виждат перспектива, и се чувстват като в задънена улица. Нямат увереността, че сегашната им работа ще им помогне да постигнат дългосрочни цели в кариерата си.

Работодателите също са изправени пред дилемата, че искат да плащат по- малки заплати за по- квалифицирана работа. Тези работодатели са изправени пред невъзможността да постигнат това винаги. В повече от 50% от случаите те не намират желаещи висококвалифицирани работници и служители, които да са съгласни да работят за по- ниско заплащане.

По- ниски заплати, по- нисък морал.

Същевременно работодателите не се отварят към инвестиране в обучение на нископлатените си работници и служители.

Въпреки, че правителството в оставка обяви като национална цел увеличаването на доходите, все още не е ясно как това ще стане, защото между работодатели и работници съществува огромна поляризация, и двете страни виждат тези неща по различен начин.

Голяма част от работодателите обещават подобрения в условията на заплащането, но по- голяма част от работниците и служителите не вярват на това.

Съществуващите тенденции в този момент в България са на увеличаване на нивото на безработица. Но дори и при малкото новооткрити работни места се запазва обаче тендецията към предлагане на ниско заплащане. Логиката зад тези неща е анемичното подобряване на брутния вътрешен продукт за момента.

Житейската истина е, че най- нископлатените работници и служители бяха най- силно ударени от кризата, и възстановяването при тях е най- бавно. Техните ниски доходи в момента не могат да компенсират високата цена на горивата- бензин, дизел и газ, и на битовите услуги- ток, вода, отопление, както и на ежедневните разходи за храна, облекло, транспорт и много много други подобни. Тук изобщо не става дума за естествените разходи за образование, лекарства, развлечения и т.н.

Нископлатените работници и служители са най- засегнати в негативен аспект от политиката на социално и здравно осигуряване, и от политиката на облагане на доходите. Облагането на лихвите от спестяванията в банките с 10% отново засяга най- чувствително хората с ниски доходи.

В изключителна затруднена ситуация са хората с ниски доходи и по отношение на изплащането на кредитите, които са взели.

Хората с ниски доходи споделят, че става все по- трудно за тях да продължават да съществуват при тези условия. Става невъзможно да плащат своите битови сметки, неочаквани разходи за лечение, или своите ипотеки.

Хората с ниски доходи са също песимисти относно цялостното развитие на държавата, и го определят като „грешно“.

Проблемите пред хората с ниски доходи остават, и ще се увеличават. Така както се очаква броят на хората с ниски доходи да се увеличава.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: Alex Web Design