Българското правителство подаде оставка след общонационални протести заради високите цени на електроенергията.

Източник: Huffingtonpost, Authors- Sam Cage, Tsvetelia Tsolova
Бойко Борисов
СОФИЯ, 20 Февруари, 2012 (Reuters) – Правителството на България подаде оставка в сряда, 20 Февруари, 2012, след много силни общонационални протести срещу високите цени на електроенергията, присъединявайки се по този начин към дългия списък на кабинети от европейските държави, паднали от власт поради строгите икономии в Европа заради дълговата криза.

Министър-председателят Бойко Борисов, бивш бодигард, който дойде на власт през 2009 г. с обещания да изкорени корупцията и да повиши стандарта на живот в най-бедната държава- членка на Европейския съюз, сега е изправен пред трудна задача да задържи намаляващата подкрепа преди вероятните предсрочни избори.

Замразяването на заплатите и пенсиите и увеличаването на данъците засегнаха дълбоко страната, където жизненият стандарт е по-малко от половината от средния за ЕС, и десетки хиляди българи се събраха на протести, които взеха застрашителни размери, скандирайки „Мафия“ и „Оставка“.

Във вторник 11 души са били хоспитализирани, включително един човек със силно кървене от главата – и 11 са арестувани след като протестиращи са хвърляли факли факли срещу полицията, противопоставяла се срещу демонстрантите с щитове и палки.

„Аз няма да участвам в правителство, чиято полиция бие хора“, каза Борисов, когато обяви оставката си в сряда- 20 Февруари. Той започва кариерата си (на политик) като охранител на комунистическия диктатор на черноморската държава Тодор Живков,

Парламентът се очаква да приеме оставката по-късно през деня.

Искрата за протестите бяха високите сметки за електричество, след като правителството повиши цените на тока с 13% през юли миналата година. Но тя бързо се пренесе и към по- голяма неудовлетвореност от властния начин на изява на Борисов и непредсказуемото вземане на решения.

Премиерът направи жертви в опит да се задържи, уволни финансовия си министър, опита да ореже цените на електоренергията, и рискува дипломатически скандал с Чехия чрез наказване на чуждестранни компании- ход, който е в противоречие с нормите на ЕС за защита на инвеститорите и на справедлив процес.

Дясната партия на Борисов- ГЕРБ- е доминиращата фракция в парламента, но няма да участва в преговори за формиране на ново правителство, каза министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов и посочи, че изборите, планирани за юли, ще се проведат по- рано.

„Чувствам се страхотно“, каза студентът Борислав Хаджиев, на 21 години, като коментира оставката на Борисов. „Истината е, че ние живеем в изключително бедна държава“.

Популярността на ГЕРБ все още е добра, и все още води в социологическите проучвания, най-вече защото бюджетните съкращения бяха сравнително леки, в сравнение с тези в много други европейски страни. Заплатите и пенсиите бяха замразени, а не орязани.

Но последното проучване на общественото мнение, взето преди протестите, които нарастнаха миналия уикенд показва, че опозиционните социалисти са с почти такъв резултат, както и на управляващата партия, и анализатори казаха, че протестите са повишили шансовете на социалистите.

Безработицата в страната с население от 7,3 милиона далеч не е толкова висока, както в десетилетието след края на комунизма, но остава на ниво 11,9%, и средната работна заплата се задържа на около 800 лева ($ 550) на месец.

Милиони са емигрирали в търсене на по-добър живот, оставяйки райони от страната обезлюдени и малка надежда за тези, които остават.

Мерките, обявени тази седмица, поставят страната в сблъсък с ЕС и финансови инвеститори, без да се облекчи напрежението в вътре в страната

Чешкият премиер Petr Necas поиска обяснение от България и я обвини в „политизирането“ на енергийния сектор заради заплахата за отнемане на лицензията за разпределение на електрическа енергия на ЧЕЗ-една от най-големите компания в Централна Европа, 70% от която е собственост на Чешката държавна.

Има също глоби и за друга чешка компания, Energo-Pro, и за и Австрийската компания EVN.

Прецедентът е малко вероятно да насърчи други чуждестранни инвеститори, които вече трябва да преодоляват сложната бюрокрация и ширещата се корупция и организираната престъпност, ако искат да се възползват от плоската 16% данъчна ставка в България (така е в оригинала: 16-percent flat tax rate).

„Оставката е единственият отговорен ход“, заяви Кънчо Стойчев, анализатор от социологическата агенция „Галъп Интернешънъл. „Тя също така дава на Борисов някаква легитимност, за да остане в политическия живот в бъдеще, въпреки насилствените действия на полицията снощи.“

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: Alex Web Design