Богатите европейски държави срещу бедна България.

Източник: Standard News., Photo: Mihail Karshovski

Богатите европейски държави се съюзиха срещу България. Министрите на вътрешните работи на Германия, Холандия, Обединеното кралство и Австрия са взели решение да спрат така нар. „туризъм за облагодетелстване“, което се практикува от най- бедните граждани от страни на ЕС, най- вече българи и румънци, които използват предимствата на социалните осигурителни системи на богатите страни в ЕС, пише EUobserver.

Очаква се четирите държави да излязат с обща декларация, която да предложи решение при следващата среща на високо равнище на ЕС през юни.

Мерките са насочени срещу българите и румънците, които има вероятност да наводнят Западна Европа през следващата година с една единствена- цел да получават социалните помощи от тези страни. Министърът на вътрешните работи на Германия заяви, че страната ще наложи вето върху облекчаването на имиграционните ограничения за румънците и българите да пътуват из целия ЕС поради опасенията от широко разпространената корупция в страните им.

В интервю за „Шпигел“, министърът на вътрешните работи Ханс-Петер Фридрих заяви, че ако проблемът трябва да се гласува, Германия ще наложи вето за присъединяването на Румъния и България в Шенгенското безвизово пространство. Фридрих изрази загриженост относно възможните злоупотреби, които биха могли да възникнат от разрешаването на България и Румъния да влязат в зоната, разказва списанието: „Онези, които получат виза чрез подкуп, биха могли да пътуват по целия път до Германия без допълнителни проверки.“

Той също така подчерта опасенията, че някои от имигрантите могат да пътуват до Германия, само за да получават обезщетения, заявявайки, че „тези, които идват само да получават социално благосъстояние, и по този начин да злоупотребяват със свободата на движение, трябва да бъдат ефективно възпрепятствани да направят това“. Той каза, че би искал да се справи с опит на хуманно отношение към измамите, чрез по-големи наказания.
Загрижеността на Фридрих по отношение на т. нар. „социален туризъм“ отразява страховете на някои среди във Великобритания, които обмислят за ускорени промени, преди българските и румънските граждани да получат пълни права да пътуване в Обединеното кралство в края на годината.

Брюксел, от своя страна, коментира, че до момента нито една от държавите-членки на ЕС не е предоставил доказателства за това, че чужди граждани умишлено обикалят ЕС в търсене на най-изгодните социални помощи.

Междувременно нито една българска институция не направи коментар по въпроса.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: Alex Web Design