Разбити мечти за европейския съюз са в сърцата на българските избиратели

Източник: The Washington Post: Shattered EU dreams at heart of Bulgarian election _ but voters see few solutions

СОФИЯ, България – Голямата тема на парламентарните избори в България през този уикенд е: насъбралата се неудовлетвореност от разширяващата се пропаст между шеметните надежди, свързани с членството в ЕС, и отрезвяващата днешна реалност. Но малцина очакват положението да се подобри след гласуването – и вероятно на върха пак ще излезе същата дискредитирана дясноцентристка партия, тъй като гласоподавателите не виждат добра алтернатива.

Избирателна апатия е широко разпространена в кампания, която също е засенчена от незаконен скандал за подслушване; очаква се в неделя избирателна активност да е под 50 процента.

Шест години след влизането на България в Европейския съюз, балканската държава от 7,3 милиона остава най-бедната членка на съюза. За много хора, европейската мечта означава закупуване на еднопосочен самолетен билет на запад. Почти 1,5 милиона, предимно млади и добре образовани българи, са се преместили в по-богатите страни от ЕС след падането на комунизма през 1989 година.

Начело на България е временно правителство след оставката през февруари на Бойко Борисов, който доведе неговата дясноцентристка партия до победа през 2009 г., но подаде оставка на фона на бурни протести срещу бедността, високите сметки за комунални услуги и корупция. Някои политически наблюдатели посочиха, че оставката на Борисов може да се разглежда като положителна стъпка за протестиращите и за укрепване на неговата партия Граждани за европейско развитие на България. Партията има леко предимство пред опозиционните социалисти в проучванията.

Но правителството сериозно е загубило обществената подкрепа по време на най-тежката икономическа криза в страната от десетилетие. Мерките за икономии, насочени към намаляване на публичния дълг са непопулярни. Те включват ограничаване на държавните разходи за социални програми, като например здравеопазване и образование.

Много българи се чувстват притиснати от ниските заплати – най-ниската средна заплата в ЕС, около 400 евро (петстотин двайсет и четири) на месец – и от безмилостната инфлация. Те се чувстват предадени от обещанията, които бяха направени, че присъединяването към ЕС ще им донесе по-добър живот. Сега, повече от 22 на сто от хората живеят под официалната линия на бедност.

„Искам политиците да обърнат повече внимание на нуждите на обикновените хора, отколкото на собственото си богатство,“ оплака се 68-годишната пенсионерка Драга Великова.

Според официалната статистика, равнището на безработица е 12 на сто, но експерти предполагат, че реалният процент е над 18 на сто.

Едно скорошно проучване от Българската индустриална асоциация показва, че инвестициите в страната са намалели със 79 процента през последните пет години, както и че близо половината от предприятията са почти спрели работа.

Критиките от Брюксел относно несериозната борба срещу корупцията и организираната престъпност са оставили България извън свободната за пътувания без паспорт Шенгенска зона, и плановете за присъединяване към към еврото са на изчакване.

За много хора, решението е да бъде пометена политическата върхушка, която те считат за корумпирана.

„Лидерите на всички политически партии, управлявали страната през последните 23 години, следва да се оттеглят, и да се даде шанс на нови неопетнени хора да изчистят корумпираната система“, каза Георги Василев, 28-годишен строителен работник.

Поради широко ширещото се отчаяние, шест души са се самозапалили през тази година, и пет са починали от своите изгаряния.

Предизборната кампания бе помрачена от откровенията на незаконно подслушване на политици, и според прокурорски изводи бившият министър на вътрешните работи Цветан Цветанов е отговорен за незаконно подслушване на политически опоненти по време на неговия мандат.

Цветанов, който се кандидатира за парламента на изборите в неделя и затова има имунитет съгласно българското законодателство, отрече обвиненията в разрастващия се скандал.

Скандалът се задълбочи, тъй като подслушвания, изтекли в медиите разкриха, че Борисов, бивш министър-председател, е извикал главния прокурор на София, за да обсъдят подробностите за опит за подкуп, което води до съмнения за намеса на правителството.

Проучвания на общественото мнение предполагат, че скандалът с подслушването допълнително подкопава основите на подкрепата за бившата управляваща партия. Очаква се тя да излезе на върха, въпреки че няма да има достатъчно гласове за формиране на свое собствено правителство – и е заявила, че няма да се присъедини към коалиция.

Най-новото проучване, проведено от агенция АФИС показва, че 31,6% от избирателите биха подкрепили партията на Борисов, а социалистите ще съберат 28,3%. Не са посочени възможните граници на допустимата грешка, но анкети от този тип в България обикновено имат допустима грешка от 3%.

С до пет други партии, които се очаква да влезят в 240-местния парламент, формирането на стабилно правителство може да се окаже трудно- и да подсили нестабилността в страната, която вече е по спиралата на икономическия спад.

Твърденията за манипулиране на гласуването, които са съпровождали изборите в миналото, обедини пет основни бивши опозиционни партии да търсят независимо преброяване на гласовете; първото такова преброяване от 1990 г. насам ще се проведе от Австрийската агенция SORA. Над 250 международни наблюдатели ще следят изборите в неделя, в която 6.9 милиона българи имат право да гласуват.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: Alex Web Design