Четири причини защо планирането на бюджета помага на твоя бизнес

Източник: CBS News


Визията без план е химера: Бюджетът ще направи твоя план печеливш.
Ето четири причини защо бюджетът помага на твоя бизнес:
1. Бюджетът ти показва колко добре планираш и колко добре изпълняваш плана си.
2. Помага ти да знаеш във всеки един момент от колко пари точно се нуждаеш и кога се нуждаеш от тях.
3. Осигурява финансова рамка за твоите цели, ценности и приоритети.
4. Включвайки мениджърите си в процеса по планиране на бюджета, ти ги правиш част от печеленето на пари.
Най-общо казано, бюджетът е план за определен период от време, включващ колко ще похарчиш, колко ще спечелиш и какви ще бъдат паричните ти потребности между тези две точки.
Най-лесното начало: Започни с месечни разходи като наем, телефонни сметки, основни общи суми и други разходи, които остават сравнително стабилни. Направи същото с приходите си. Първо, изчисли продажбите, на които можеш да разчиташ. Потърси повтарящи се приходи, настоящи договори и верни клиенти. След това включи приблизителните продажби и разходи. Запомни, че е по-добре да направиш консервативни изчисления и да бъдеш приятно изненадан, отколкото да планираш твърде оптимистично и да бъдеш хванат натясно.
Близкото минало обикновено, но не винаги, е добър показател за скорошното бъдеще. Започни с миналото, но гледай напред. Огледалото за обратно виждане ни казва какво се намира зад нас, а не пред нас. Колко далече ще стигнеш, преди да се блъснеш, ако гледаш по-често в огледалото за обратно виждане, отколкото през предното стъкло?
Най-общо казано, колкото по-дълго си в бизнеса, толкова по-надалече можеш да предвидиш. Добро практическо правило е да подготвиш годишен бюджет, но да го преразглеждаш и ако е необходимо, да го поправяш всяко тримесечие.
За начинаещите препоръчваме планирането на бюджета да става за всяко тримесечие. Спомняш ли си колко дълго ти изглеждаше лятото, когато беше дете? По същия начин, много промени могат да настъпят за един нов бизнес само за три месеца.
Планирането на бюджета е процес, който се развива с времето. Колкото по-често извършваш тази дейност, толкова по-добър ставаш и толкова повече ползи извличаш. Голямото предизвикателство е не да приключиш, а да започнеш.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: Alex Web Design