Колежът не дава сигурност.

Източник: Huffington Post

Тъкмо приключих с обобщението на някои данни в областта на образованеите и създаването на работни места, и искам да споделя впечатленията на завършилите бакалавърска степен, на възраст над 25.

Широко се шири мнението, че ако веднъж някой има диплома от колеж, той/тя е с имунитет срещу предизвикателствата на съвременния пазар на труда. Впоследствие това мнение се измени на „има работа наистина, но за работници с умения“.

Е, ясно е че доходите на хората, които работят пълен работен ден, и имат диплома за бакалавър, не са така високи. Те са спаднали не само заради рецесията, което е напълно очаквано, но също и поради експанзията от 2000 година насам. И ако в момента свръхтърсенето се дължи на много хора с колежанско образование, това не се отразява в увеличаване на заплатите.

От таблицата се вижда, че заплащането е спаднало с общо взето незначителните 5%, но все пак е спад, а не увеличение.

Сравнено със заплатите на хората без висше образование, и при тях тенденцията на спадане на заплатите е същата. Висшистите получават „по- висока“ заплата, но тя е спаднала, и съществува тенденция на задържане.

И така- макар завършването на колеж да дава предимство и сериозна база, относно работа и доходи, това не защитава срещу глобалните проблеми на пазара на труда, като навлизането на нови технологии, които водят до намаляване на заетостта и до висока безработица.

Важни неща за всички, които търсят работа.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: Alex Web Design