Съдбата на дипломите.


Къде държите дипломата си? Колко пъти ви се е наложило да я използвате? Кога за последен път я показахте някъде? За какво?

Изглежда не си даваме сметка, че след като завършим, и получим дипломата си, почти никога след това не ни се налага да я използваме. Ако някъде кандидатстваме за работа, най- многото, което се случва да направим, е да изпратим сканирано копие на дипломата като част от документите за кандидатстване. Но и това изглежда вече не се случва. Макар търсенето на работа някога да отнема много време, и търсене на много места. Търсещите работа сякаш се увеличават.
Евентуалните бъдещи работодатели много рядко проявяват интерес да прочетат каква информация се съдържа в дипломата. Те се доверяват много на написаното от кандидатите за работа. А и една голяма част от кандидатите вече са незавършили все още студенти. И тяхната диплома за висше образование също се обезмисля.

Не така стоят нещата с кандидатстване за работа извън България. Там изискванията са особено твърди да се представят документите.

И така, ето една история на „една диплома“. Подслушах наскоро един разговор. Двама мъже си говорят. „Знаеш ли, казва единият. Не ми достига стаж за пенсиониране. Ще трябва да си „купя“ осигурителен стаж за сметка на времето, когато съм следвал“.
„Е, и какво“, пита другият.
„Ами прерових всичко в къщи, и не мога да си намеря дипломата от университета, за да я покажа на чиновниците от НОИ“.
„Искаш да кажеш, че не знаеш къде е дипломатат ти, така ли? Ами не ти ли е била нужна за нещо досега.“
„Не, никога и по никакъв повод не съм я давал никъде, независимо, че съм сменил няколко работни места“.

Та дойде моментът и дипломата да бъде „пенсионирана“. След 35 или 40 години, след като се е появила. Без да е свършила някаква полезна работа.

Остава тогава основният въпрос- може ли постиженията в познанията да бъдат документирани по друг начин?

Знайно е, че в миналите векове в България е имало една справедлива система на оценка на знанията и уменията. Тази (триединна) система е:
-чирак;
-калфа;
-майстор.

И никой не е търсил дипломи или майсторски свидетелства. Ценностите са били много по- истински и реални.

Вие какво мислите? Как да си намеря работа? Дипломата ще помогне ли?

И къде се намира Вашата диплома?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: Alex Web Design