2013- Германската икономика я очаква година на несигурност

Източник: Spigiel Online- David Böcking and Maria Marquart- German Economy Faces Year of Uncertainty
Растеж на брутния вътрешен продукт на Германия- БВП.

Ще бъде ли 2013 „нещастното число 13″ за германската икономика? Ще се изправи ли страната пред рецесия, или ще успее да противодейства на кризата? Съществуват признаци да се предполага, че няма да има голямо икономическо сътресение. Настроението на пазарите в момента е един предпазлив оптимизъм.

2013 вече има много официални наименования: за ЮНЕСКО тя е „Година на водния свят“; за Ватикана- „Година на вярата“; за Европейския съюз- „Годината на гражданите“. Но може ли да бъде това да бъде хубава година за германската икономика, която е най-голямата в Европа? Икономистите са предпазливи.

Както големият колапс в резултат от икономическата криза от 2009 г., така и рекордното възстановяването на Германия хвана хората тук в изненада. Между икономистите има консенсус, че през 2013 г. Германия ще се изправи пред сериозни предизвикателства – макар и по-малки от тези, които се очакват в много други страни.

Повечето икономисти вече ревизираха надолу прогнозата си за тази година и дори се очаква свиване на икономическия растеж за последното тримесечие на 2012. Предположението сега е лек ръст през 2013 г. и – най-важното – че страната ще избегне рецесията.

Това е перспектива, която предпазливо се споделя от повечето германски бизнес лидери. Според базирания в Мюнхен институт за икономически изследвания (IFO), текущият индекс на бизнес климата е лош, но очакванията за следващите шест месеца са се подобрили значително.

Подобно чувство обаче не е особено силно. „Ние измерваме несигурността чрез определяне колко широки са различията между фирмите в оценка на настоящата ситуация“, предупреждава главния икономист от IFO Кай Карстенсен. „И тази разлика напоследък се увеличи значително.“

Тази несигурност може да изглежда странна, тъй като ситуацията е забележимо по-спокойна, отколкото в началото на финансовата криза. Сривът на пазара на недвижими имоти в Съединените щати през 2008 г. разтресе глобално икономиката, и също така повлия сериозно и на немските компании.

Но тази драма има положителен ефект- поне от гледна точка на бизнеса: бяха ясни причината и ефекта. Сега, икономическият растеж е зависим от няколко много по-аморфни фактори, като например:

-Кризата на еврото;
-Икономиките на САЩ и Китай;
-Вътрешното потребление и инвестициите в Германия.

Кризата на еврото е особено сложна и объркваща, и по този начин заплашителна за фирмите. Скорошно проучване между главните изпълнителни директори, проведено от германската информационна агенция ДПА показва единодушно, че най-голямото им желание за 2013 г. е да се сложи край на тази криза с еврото.

Но когато става въпрос за фондовите пазари, изглежда че кризата почти се успокои. Премиите на държавните облигации по рисковете за изпадналите в беда южни европейските членове на еврозоната, спаднаха значително в сравнение с върховите стойности, достигнати през 2012. Дори и негативните заглавия от рода на понижаването на категорията на много страни от еврозоната и създаването на евро спасителен фонд оставиха до голяма степен равнодушни инвеститорите в тяхното намерение да напуснат. Това е разлика от предишните кризи, както например Черния понеделник през 1987 г. По онова време, казва Карстенсен, „финансовите пазари са напълно неорганизирани, и компаниите проявяват малък интерес към тях.“ Но сега, добавя той, „нещата са по друг начин.“

Такова привидното спокойствие на финансовите пазари до голяма степен се дължи на италианец, а именно – Марио Драги, Председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ), както и на декларацията му през юли 2012, че ЕЦБ ще направи „каквото е необходимо“, за да защитава еврото.

Тези мерки включват спешни заеми на стойност около един трилион евро ($ 1.3 трилион) за банки в затруднение, и обещание за неограничени покупки на държавни ценни книжа. Моменталният успех беше неоспорим, при това с намалени разходи по заеми за борещите се с кризата държавни икономики като Испания и Италия.

Но това не е решило основните проблеми. „Кризата ще бъде преодоляна само когато реалните икономики в Гърция, Испания и другите проблемни страни се възстановят отново“, каза Енцо Вебер, директор за прогнозирането в Института за изследване на заетостта (IAB) в Нюрнберг.

А продължаващата криза в южните страни-членки на ЕС засегна ключови германски индустрии, като например автомобилния сектор.

Daimler, MAN и Opel- всички страдат от спад в търсенето в средиземноморските държави- членки на еврозоната. Тези компании са реагирали с обявяване на мерки като (Kurzarbeit) система на намалено работно време или програми за намаляване на разходите. За тези компании не е особено съществено дали Испания и Италия плащат по-малко лихви по техните държавни облигации. В крайна сметка важното е, че хората от тези страни се нуждаят от повече пари и по-голямо доверие, за да купуват немски продукти.

Растежът в Китай, рисковете в САЩ

Ако ситуацията в Южна Европа не се подобри през 2013 г., германската икономика ще стане още по-зависимd от потребителите в останалата част на света, особено в Съединените щати и Китай.

Опасенията за спад в китайския растеж са отпаднали наскоро, след като Световната банка ревизира прогнозата си- за растеж нагоре. А освен това търсенето в страните с развиващи се икономики продължава да бъде добро.

Но ситуацията в САЩ е по-трудна. Преизбирането на президента Барак Обама разсея известна несигурност, но политическото разделение в страната е по-дълбоко, отколкото когато и да е било преди. Авантюризмът, който проличава в споразумението, постигнато на 1 януари относно „фискалната скала/мярка“, може да предотврати катастрофа, но това едва ли вдъхва доверие към най-голямата икономика в света. И макар че може да е имало сделка в последния момент, е трудно да се предскаже какъв ефект ще има. Така например след като демократите и републиканците постигнаха след 11 часа сделка за бюджета през 2011 г., агенцията за кредитен рейтинг Standard & Poor реагира на сделката чрез лишаване на САЩ от техния най-висок рейтинг.

Колкото по- нестабилна е световната икономика, толкова по- важно става ВЪТРЕШНОТО ТЪРСЕНЕ.

При нестабилна световната икономика става още по-важно вътрешното търсене. В Германия компаниите се колебаеха в известнен период от време относно инвестиции в ново оборудване, и те намаляваха през последните години. Потребителите, от друга страна, станаха двигател на германската икономика, и то за първи път в страна, често критикувана за нейната силно зависима от износа икономика.

„Дори по време на финансовата криза, потреблението остана „твърдо като скала“, каза Карстенсен от IFO. „Това е така, защото пазарът на труда беше подкрепен от мерки като намалено работно време.“

Въпреки това, в края на 2012 г., настроението се е влошило. Индексът на агенцията GfK за доверието на потребителите спада в 2 последователни периода, до голяма степен поради опасения за перспективите за заетост. Според проучване от застрахователя Allianz, страхът от загуба на работни места се е увеличил значително през последните години. До този момент много германски компании продължават да наемат нови служители, а съществуващите работниците са се възползвали от увеличения на заплатите, обезпечени чрез колективни трудови договори. Според Вебер обаче, положителната тенденция на пазара на труда е прекъсната.“

По време на финансовата криза от 2009 г., след като федералното правителство представи своята краткосрочна програма за намалено работно време, много германски компании успешно избягват съкращенията. И Вебер вярва, че през 2013 няма да се забележи катастрофален спад. „Няма да има голям спад“, казва той, но по-скоро „продължаващо забавяне“.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: Alex Web Design