Наплив от югоизточна Европа: германски градове се оплакват от висока имиграция

Източник: Spiegiel Online International

Имиграцията към Германия от Югоизточна Европа се е увеличила драматично през последните години и общините се сблъскват с трудности да поемат този наплив. Сега германските градове внимателно следят проблема и може да поискат помощ от Берлин (от федералното правителство) или дори от Европейския съюз.
Германските градове са разтревожени от растящия брой румънци и българи, мигриращи в Германия през последните години. „Социалният баланс и социалният мир са крайно застрашени“, се казва във вътрешен документ на Германската асоциация на градовете, с която се запозна Spiegel.
В документа се отбелязва, че много имигранти от Югоизточна Европа се настаняват в градски райони, които вече страдат от висока безработица. По- конкретно, в Берлин, Дортмунд, Дуисбург, Хамбург, Хановер, Мюнхен и Офенбах срещат проблеми с поемането на големия брой новопристигащи. В някои градове имиграцията от Румъния и България се е увеличила 6 пъти в сравнение с 2006 година.
В документа се посочва също така, че много от тези, които идват от Югоизточна Европа са финансово нестабилни и недобре образовани, което прави почти невъзможно за тях да си намерят работа, когато пристигнат в Германия. В документа се казва още, че напливът от роми представлява особено трудно предизвикателство, като се има предвид, че те често заживяват в мизерни условия от момента, в който пристигнат в Германия..
Германската асоциация на градовете анализира в момента проблема, като са сформирани няколко работни групи, проверявайки различни аспекти на проблема, и обменяйки идеи за възможни решения за намиране на изход. Обсъжда се възможността каква помощ да се иска от Европейския съюз или от федералното правителство в Берлин. Асоциацията посочва, че германските общини се сблъскват със значителни разходи поради тази миграция на бедността.“

„Очакваме подкрепа.“

„Очакваме сериозна подкрепа от федералното правителство“, каза за SPIEGEL Детлеф Шееле, който отговаря за социалната политика на Хамбург. Той призова също така тази седмица проблемът да се разгледа на среща на работна група, представляваща германските провинции.
Тревогата от увеличаването на имиграцията от България и Румъния не е типична само за Германия. Германската асоциация на градовете отбелязва, че още няколко други градове в Европа се сблъскват с проблемите от приемането на новопристигащите.
В действителност, във Великобритания се появиха множество заглавия миналата седмица, когато бе съобщено, че страната работи върху възможните начини да убеди потенциалните имигранти да не идват, включително стартиране на насрещна PR кампания, представяйки Великобритания в негативна светлина. The Guardian дори помоли читателите си да изпратят свои собствени мнения по тези проблеми.
Реакциите от Югоизточна Европа не закъсняват. Българският външен министър Николай Младенов отбеляза хапливо, че „британците стават европейци, когато това се отнася до движение на капитали и финансови услуги. Но когато трябва да се правят политики на ЕС, те са един остров.“
Румъния, междувременно, прилага по-хумористичен подход. Новинарският уебсайт Gandul стартира кампания, за да се опита да привлече британците в Румъния. „Половината от нашите жени приличат на Кейт. Другата половина са като сестра й“, се чете от една реклама, която се позовава на Кейт Мидълтън и сестра й Пипа. Лозунгът на плаката гласи: „Ние може да не сме като Великобритания, но вие ще заобичате Румъния. Защо не дойдете?“

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: Alex Web Design