Светът от Берлин: коалиционните преговори може да продължат до януари

Източник: Шпигел- World From Berlin: Coalition Talks Could Last Into January
Angela_Merkel_&_Sigmar_Gabriel

Бързо става ясно колко трудно ще бъде за Ангела Меркел да сформира ново правителство. Социалдемократическата партия иска Министерството на финансите и ще гласува със своите членове всяка сделка. В крайна сметка, обаче, е вероятно да се постигне споразумение, казват медийни коментатори.

Изборите се проведоха преди осем дни, но Германия не е по-близо до сформиране на правителство. Това може да продължи до декември или януари, предупреди в понеделник генералният секретар на опозиционната Социалдемократическа партия (СДП), Андреа Нахлес (Andrea Nahles). Социалдемократите, в предпазлив ход за увеличававане на цената си за присъединяване към коалицията и за осигуряване на основна подкрепа за сделка, решиха на партийна конференция в петък, че за всяко споразумение ще гласуват всичките 470 000 членове на партията. Това означава, че по време на преговорите е възможно да се чуе следното: „Ние не можем да кажем нищо по този въпрос, защото нашите членове няма да го подкрепят.“

Това е лоша новина за канцлера Ангела Меркел, защото това ще направи преговорите за формиране на така наречената голяма коалиция на двете основни партии още по-трудни. Сякаш това не беше достатъчно, та баварският министър председател Хорст Зеехофер, важен консервативен съюзник на Меркел, в неделя втвърди своята позиция за преговори с известна недипломатична реторика, преди още предварителните разговори дори да са започнали.

Той заяви, че настоящият дебат сред консерваторите дали да се отстъпи на исканото от социалдемократите увеличаване на данъците за богатите, е „невъзможен и напълно излишен.“ В интервю за вестник Билд ам Зонтаг, изключително прямият Зеехофер, преливащ от солидността на собствената си победа на 15 септември в регионалните изборите в Бавария, каза че няма да има отклонения на консерваторите от обещанията преди изборите да се въздържат от увеличаване на данъците и от високи нови заеми. „Хората имат думата ми“, добави той в коментар, който може и да съсипе Меркеловата неделя (изборите в цяла Германия бяха в неделя, 22 септември).

Зеехофер е ръководител на Християнсоциалния съюз (ХСС)- сестринската партия от Бавария (на управляващата на Меркел партия Християндемократичен съююз (ХДС)). Това не можеше да се пренебрегне или да не му се обърне внимание. Социалдемократите реагираха бързо. Ралф Стегнер (Ralf Stegner), регионален лидер на Германската СДП в северната провинция Schleswig-Holstein, отхвърли коментарите на Зеехофер, заявявайки пред вестника Post Rheinische в понеделник: „От човек като хер Зеехофер разбирате, че баварският лъв обича да изреве силно, но се предава накрая.“

Междувременно медиите твърдят, че СДП планира да поиска шест министерства, включително най-важното министерство- на финансите, с ключова позиция в кризата на еврото, както и министерствата на семейството и труда. Министър- председателят на Долна Саксония Стефан Вейл от СДП каза пред вестника Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, че той е пожелал СДП да поиска анулиране на спорно предимство за майките, които са в къщи, стартирало през миналата година – любим проект на свръх-консервативния ХСС.

Президентът Гаук призовава партиите да разговарят

В знак на загриженост колко трудни се очертават да бъдат преговорите, президентът Йоахим Гаук покани лидерите на всички партии, представени в новия парламент, за двустранни разговори тази седмица, за да се установи как те виждат ситуацията.

Позицията на Гаук е до голяма степен церемониална, но той има някои конституционни правомощия, свързани с образуване на правителство, като официално предлагане на канцлер, който да бъде избран от федералния парламент- Бундестага, и назначаването му. Той ще участва също така, ако нови избори бъдат насрочени- реална възможност, ако коалиционните преговори не успеят – или ако Меркел реши да управлява с правителство на малцинството.

Първите предварителни разговори между консерватори и социалдемократи трябва да се проведат в Берлин в петък. Шестчленния преговарящ екип от германската СДП ще включва кандидат- канцлера Пеер Щайнбрюк, който съобщи в петък, че ще напусне високите нива на политиката, и ще се фокусира върху задълженията си като обикновен член на парламента.

Оттеглянето му не дойде като изненада- той беше казал по време на кампанията, че няма да служи на правителство, оглавено от Меркел. Той каза сбогом в емоционална 10 минутна реч на партийната конференция на социалдемократите миналия петък. „Аз ще бъда благодарен на СДП толкова дълго, колкото мога да стоя на моите два крака“, каза той, привличайки дълги аплодисменти. Щайнбрюк, на 66, предишен министър на финансите в последната голяма коалиция между 2005 г. и 2009 г. и бивш министър председател на провинция Северен Рейн-Вестфалия, наистина имаше шанс срещу поразително популярната Меркел. Неговата кампания беше белязана от поредица от гафове .

Германските медийни коментатори изглеждат убедени, че въпреки всички трудности, следващото правителство ще бъде голяма коалиция.

Консервативният Die Welt пише:

„Ангела Меркел е само на пет места от мнозинство, но СДП мечтае шест министерски поста. Това е мечта, че ХДС ще изостави всички обещания, с които Меркел спечели изборите. Те изглеждат депресирани, с пристъп на мегаломания. Липсващите 5 места не означават, че победата на Меркел подлежи на договаряне. Когато консерваторите и социалдемократите започнат коалиционните преговори, следното трябва да се помни:… Избирателите не са дали мандат на СДП да ускори промяна в политиката. Германците дадоха мандат на Меркел да продължи политиката си. Тя спечели с два неща-.. реформи в Европейския съюз, и отхвърляне повишаването на данъка. Социалдемократите загубиха тези избори с неясни твърдения за Европа и заради призива си за по-високи данъци. Ако консерваторите пренебрегнат своите обещания заради загубилите изборите, партньорите от ЕС ще заключат, че тя ще направи същото и с реформите в ЕС. Тогава Париж и Рим ще я тестват в изборите през 2014 г. за Европейския парламент. Нарушен залог днес ще подкопава авторитета на Германия в Брюксел.“

Лявоцентристкият Süddeutsche Zeitung пише:

„Има две препятствия по пътя към голяма коалиция. Първият се нарича Хорст Зеехофер. Арогантния начин, по който той раздава снизходително съвети на СДП, е като отрова и ще укрепи дълбокия скептицизъм относно коалиция сред обикновените членове на Социалдемократическата партия. Планираното гласуване на членовете е второто препятствие. Редовите социалдемократи няма да бъдат спечелени от ръководството на партията чрез осигуряване на шест хубави министерски постове за себе си. Критиците ще кажат, всичко е въпрос на политика, а не на работа. Коалиционно споразумение има за цел да осигури тези политики. Но понякога такова коалиционно споразумение не си струва хартията, върху която е написано“.

„Ръководството на социалдемократите ще трябва да покаже значителен напредък, за да ги убеди да гласуват в полза на една голяма коалиция.“ Един от начините да се гарантира успехът на голямата коалиция, пише вестникът, може да е сделка, при която СДП ще избере Меркел като канцлер и някои от законите, одобрени в коалиционното споразумение, да бъдат приети от парламента, преди СДП да подпише споразумението. Това ще създаде стабилна основа за коалиционното правителство, вестникът твърди. „Голяма коалиция не е изпратена от небето възможност за всяка от партиите, най-малко пък за СДП. Но такава коалиция може да бъде временно добра за страната, ако е добре създадена.“

Консервативният Frankfurter Allgemeine Zeitung пише:

„В крайна сметка, пътят към голяма коалиция може да не е най-големият проблем за СДП. Проблемът ще бъде как да се измъкнат от голяма коалиция. Ръководството на партията е толкова измъчвано от въпроса каква ще бъде СДП, когато започнат изборите през 2017, и затова сега ръководството казва, че това е последният път, когато се изключва съюз с Лявата партия. Но ръководството на СДП също така знае, че Лявата партия сега е основният враг на коалиция с консерваторите. В обозримо бъдеще нито един съюз на Социалдемократите със Зелените, нито пък със Зелените и Лявата партия, изглежда осъществим. “

В действителност, „Австрийски условия“ – големи устойчиви коалиции- може да се превърнат в норма в Германия, добавя вестникът. Австрия преизбра ляво-дясното си коалиционно правителство в неделя (29 септември).

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: Alex Web Design