Тест за Меркел- социалдемократите с неохота ще се включат в коалицията и ще искат максимална изгода

Източник: Spiegel- Merkel’s Test: Reluctant SPD to Extract High Price for Coalition

Меркел отпива чаша бяло вино след изборите на 22 септември 2013


Въпреки смазващата победа на Ангела Меркел, месеци ще са нужни на Германия, за да се сформира коалиция. Меркел остана само на пет места от абсолютно мнозинството, но СДП (социалдемократите), възбудени от възможността да влязат в правителството на канцлера, ще искат да извлекат висока цена – а на всичко отгоре може да кажат и НЕ.

Празнуването за канцлера Ангела Меркел завърши. Два дни след нейния триумф бързо става ясно, че стремежът й за търсене на стабилна коалиция ще тества до краен предел нейните фамозни посреднически умения.

Светът наблюдава много внимателно как действа тя- изходът на преговорите ще определи най- важното за нейното правителство, а именно Европейската политика.

Меркел и нейният финансов министър Волфганг Шойбле, са демонстрирали през последните дни, че отношението им към кризата на еврото, със силен акцент върху реформата и строги икономии и опозиция към нов дълг, ще останат непроменени. Но те могат да смекчат подхода си, за да се състави правителство.

Винаги е било ясно, че ляво- центристката Социалдемократическа партия (СДП) , която иска по-голям акцент върху стимулирането на растежа в Европа, с нежелание ще се присъедини към правителство на Меркел в „голяма коалиция.“ За последен път те направиха това по време на първия си мандат между 2005 г. и 2009 г., в резултат на което Меркел получи всички заслуги от тяхната работа, а те изстрадаха най-тежкия досега резултат във федерални избори.

Но енергията, с която някои лидери на СДП сега се противопоставят срещу един съюз, предизвика изненада. Това подсказва, че Меркел ще трябва да направи големи отстъпки по отношение на политиките и темите на кабинета (по-голям от сравнително скромния брой места на СДП в парламента), за да ги спечели. Също така се предполага, че съществува реална възможност нейният опит да състави правителство да се провали напълно.

Само пет места не стигат на Меркел за абсолютно мнозинство в Бундестага, долната камара на германския парламента – и може да се наложи тя да плати изключително висока цена за това. Възможно е, макар и малко вероятно, тя дори да жертва Шойбле и да предложи ключовия пост на финансов министър на СДП.

Черната вдовица

Това е обратната страна на нейната историческа победа на изборите. Меркел, в пика на популярността си, изведе консерваторите до най-добрия им резултат от 1990 г. насам, но тя привлече много избиратели от нейния сегашен партньор, бизнесориентираната Свободна демократическа партия (СвДП)- около 2.11 милиона- поради което СвДП не успя да достигне до 5 процентната бариера, необходима за представителство в парламента.

Някои коментатори наричат Меркел черната вдовица на политиката на Германия.

Лидерът Зигмар Габриел на СДП е откровен за рисковете да бъдеш уязвен. „СДП не смята да застане до г-жа Меркел като нейният съсипан предишен коалиционен партньор“, каза той пред репортери в понеделник, след тъжно заседание на Изпълнителния съвет на партията си. СДП се изкачи само на 2,7 точки в изборите до 25,7% и има само 192 места срещу 311 на Християн демократичния съюз (ХДС) в 630-местния парламент.

Регионалните лидери на СДП дават сигнали, че те искат тяхната партия да отиде в опозиция.

„Деветдесет процента от регионалните структури на моята партия са против голяма коалиция. Не е позор за нас за да отидем в опозиция“, каза Ханелоре Крафт, министър председател на провинция Северен Рейн-Вестфалия, за която се смята, че е евентуалният бъдещ лидер на СДП и кандидат за канцлер.

„СДП е готова да проведе разговори с консерваторите на канцлера Ангела Меркел, но крайният резултат не е еднозначен. Ние няма да влезем в широка коалиция с високо вдигнати знамена. Ние ще се фокусираме върху политики,“ каза Крафт пред репортери.

Водачът на регионалната парламентарната група на СДП в провинция Северен Рейн-Вестфалия, Норберт Рьомер, отиде по-далеч. „Ние не се стремим към голяма коалиция и такава няма да има в крайна сметка“, каза той.

Анализатори смятат, че съпротивата срещу голяма коалиция е по-голяма от всякога в СДП.

„Учудващо е колко силно СДП се опитва да се изолира този път,“ каза пред SPIEGEL ONLINE Томас Йегер, политолог в университета в Кьолн.

Част от причините, каза той, е че СДП се представи добре в последните местни избори и че нейните регионални „барони“ са притеснени, че тяхната електорална подкрепа ще пострада, ако СДП се присъедини към Меркел. „Опозиционните партии като Зелените и Лявата партия ще успеят сравнително лесно да привлекат избирателите,“ каза Йегер.

СДП ще трябва да демонстрират големи символични резултати

Друг фактор е изключително нарастналия политически авторитет на Меркел, както в Германия, така и в чужбина, което ще позволи тя да доминира всяко коалиционно правителство в много по-голяма степен, отколкото по време на първия си мандат, когато тя беше новак в правителството и нейните консерватори са имали само 24 повече места от тези на СДП, каза Йегер.

„СДП ще трябва да демонстрират големи символични резултати в коалиционните преговори,“ каза Йегер. „Трудмо ми е да си представя, че Министерството на финансите може да бъде спечелено. Шойбле има голямо уважение в ХДС. Не мога да си представя, че СДП би искал да се присъедини към правителство, притежаващо такъв силен министър.“

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц, член на СДП, каза пред SPIEGEL, че Меркел ще трябва да промени нейната европейска политика в случай на голяма коалиция. Той каза, че Меркел ще трябва да вземе реални действия срещу високата младежка безработица в засегнатите от кризата страни. Със строгите икономии ще трябва да се приключи. „Меркел няма да може да продължи по пътя на тази политика със СДП,“ каза Шулц. „След като вече обърна внимание на социалните въпроси, Меркел вече трябва най-накрая да предприеме действия.“

Всичко засега се забавя до петък, когато СДП ще обсъди как да се процедира, по време на партийна конференция в Берлин, където ще участват около 200 гражданските делегати от цяла Германия и 35-членния съвет на партията.

Преговорите може да продължат до Коледа

Ако се даде зелена светлина, ще започне период на предпазливи и пробни преговори, които често ще се прекъсват за консултации с представители на партиите. Този период ще протича бавно. „Бих се изненадал, ако завърши много преди Коледа“ каза пред SPIEGEL ONLINE Бернард Веселс, анализатор в Свободния университет в Берлин. Веселс се съмнява, че ХДС ще се откаже от Министерството на финансите все пак.

Какви са вариантите на Меркел, ако преговорите със СДП пропаднат? Тя би могла да потърси съюз със Зелените, но баварският министър председател Хорст Зеехофер, мощен консервативен съюзник, във вторник изключи дори да се разговаря с тях. Освен това, Зелените са в криза след слабото представяне в неделя и тяхното ръководство е дало оставка масово – не най-добрата предпоставка за стабилно парламентарно мнозинство, което Меркел иска.

Другият вариант са нови избори. Но нито една от големите партии не иска това. Така в парламента може да влезе популистката, анти-евро „Алтернатива за Германия“- тя достигна в непосредствена близост до 5 процентната бариера в неделя- и дори да се стигне до още по-слаб резултат за СДП.

Въпреки всички опасения, СДП вероятно ще се присъедини към Меркел в края на краищата, защото общественият натиск вероятно ще се увеличава седмица след седмица.

„Бивши грандове на СДП ще започнат да призовават за отговорността на партията към страната“, каза Йегер. „Колкото по-дълго продължат преговорите, толкова по-голям обществен натиск ще бъде оказван на СПД да приемат и да се постигне споразумение.“

Шойбле получи топката във вторник. „Държавата е на първо място, а след това е партията,“ изръмжа той.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: Alex Web Design