6 разговора за парите.

Източник:Huffington Post. 6 Conversations You Need to Have About Money
huffingtonpost
Финансовата грамотност започва у дома. Според едно скорошно проучване на Harris, проведено от името на Националната фондация за кредитни консултации на САЩ, все повече хора се обучават относно личните си финанси у дома, отколкото това да става онлайн, от финансови специалисти или в училище. И ако семейството играе важна роля във финансовото образование, все пак е очевидно, че съществуват някои пропуски в това образование. Проучване на NFCC (National Foundation for Credit Counseling)- САЩ установява, че 71″ от потребителите признават, че имат финансови притеснения. 32% не спестяват нищо за пенсиониране, а 34% влизат в задължения чрез кредитната си карта всеки месец.

Някои от тези притеснения и грешки могат да бъдат избегнати чрез по-добра комуникация със семейството, приятели и колеги относно финансовите познания. Ето 6 важни разговора, които трябва да се водят относно парите:

1.Разговор между годеници относно целите и принципите.
Преди да се ожените с бъдещата ти половинка трябва да водите обширни дискусии за парите. Говорете за какво искате да спестявате, как гледате на баланса между кариерата и начина на живот, както и какви са вашите нагласи към влизане във финансови дългове. Това не са романтични проблеми, но несъвместимостта по тези въпроси може да доведе до проблеми по пътя, така че трябва да сте наясно с тези неща, преди сватбения си ден.

2.Разговор с децата ви относно доходите и спестяванията.
След като вашите деца порастнат достатъчно, за да открият, че с парите се купуват неща, се уверете, че те разбират, че парите не се появяват магически в портфейла ви всеки ден. Те трябва да разберат връзката между това колко е трудно да се работи и да се получават пари затова, и че те трябва да бъдат готови да положат известни усилия, за да работят и да спестяват за нещата, които искат.

3.С вашия шеф относно вашата стойност и потенциал.
Не водете разговори за вашето повишение- просто демонстрирайте пред вашия работодател как можете да допринесете още повече за него. Дискутирайте освен това какви пътища на растеж съответстват на вашите възможности и умения, така че да имате предства какво да правите, за да получите допълнителни възможности. Един добър шеф ще оцени този делови подход.

4.Разговор със съпруга/та за напредъка и за проблемите.
Както се спомена по- горе, съпруците трябва да започнат своя съвместен живот с разбиране къде те искат да стигнат във финансово отношение, и след това редовно (поне веднаж в годината) да проверяват и осъвременяват плановете си, и да преценят какви пречки са възникнали.

5.С тийнейджърите относно отговорността при вземане на кредити.
Тъй като скоро тийнейджърите може скоро да започнат да използват кредитни карти и да обмислят студентски заеми, моментът е подходяш да се обясни каква е същността на лихвите по задълженията и депозитите, и колко е важно също тада да не се жертва бъдещето за сметка на взимане на много големи дългове.

6.С вашите родители относно плановете за тяхната издръжка.
Хората, които достигат пенсионна възраст трябва да изберат доверен член на своето семейство, който да помогне и да се грижи за техните задължения в случай, че те не са в състояние да го правят. За съжаление, хората не са склонни да правят такива планове, но внимателно карайки родителите си да мислят за това по- рано позволява да се вземат решения за тяхното бъдеще, и по- лесно да се справят с евентуалните трудности от всякакъв характер.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: Alex Web Design