Финансовата изневяра: защо лъжат съпрузите.

Автор: Adrian Nazari- Financial Infidelity: Are You Cheating On Your Spouse?

Жена гледа в очите мъж, който държи кредитна карта.Когато се започне разговор за „изневяра“, обикновено се разбира сексуална изневяра. Но има и друга форма на изневяра, която се оказва също толкова вредна за взаимоотношенията: това е ФИНАНСОВАТА изневяра.
До Голямата рецесия от 2008 г., данните относно финансовата изневяра са недостатъчни и неубедителни. Но тъй като икономическите условия все повече започват да тежат върху финансовата стабилност на домакинствата, изследователите установяват, че финансовата изневяра сега измества сексуалната изневяра като най-голямата заплаха за стабилни отношения.
Едно скорошно изследване в САЩ, извършено от Today.com и списание SELF разкрива и илюстрира сериозността на финансовата изневяра и въздействието върху отношенията. Проучването се основава на предишната работа по този въпрос от Националния фонд за финансово образование, която твърди, че 58% от съпрузите крият пари от своите партньори, и от Националната фондация по кредитно консултиране, която казва, че един на всеки четири съпрузи не споделят със своя партньор за „финансови трудности.“
Резултатите от тези изследвания са много поучителни. Възниква нова опасност за взаимоотношенията между съпрузите, и това е финансовата изневяра.
От 23 000 участници в изследването, повечето- 60%- приемат финансовата изневяра толкова сериозна, колкото и сексуалната, а 1/3 (33%) свързват заедно двете изневери, като споделят, че лъжата за пари неминуемо води и до сексуална изневяра.
Изследванията също са показали, че почти половината от анкетираните (46%) са лъгали своите съпрузи или партньори за пари в един или друг момент. Тези финансови лъжи включват скриване на покупки, лъжи относно изразходвани средства, както и скриване на теглене на пари в брой от съвместната банкови и инвестиционни сметки, което в проучването е неречено също така „скрито, нелегално“ поведение/маниер.

Тайните на Парите: Мъже срещу жени
Според проучването, почти два пъти повече жени, отколкото мъже крият покупки от партньора си, докато над една трета казват, че пазят „тайни за парите“ от техните любими съпрузи и партньори, поради противоречиви нагласи относно трите крайъгълни камъни на семейните финанси – пари, кредити и дългове.
„Обсъждането на пари може да бъде много неудобно, но е важно да започнете този разговор с партньора си по-рано“, отбелязва главната редакторка на списание SELF Луси Данцигер. „За да бъде успешна една връзка, е нужно да има доверие и скриването на тайни относно парите е невероятно лош начин да се премахне това доверие. Поговорете си за минали дългове, а след това определете някои основни правила и постигнете взаимно съгласие за разходите си. В крайна сметка тази отвореност ще ви спаси от много битки и ще доведе до много по-здрави отношения.“

Погледнете финансовата изневяра в очите
В нашата компания „Credit Sesame“ всички сме прекалено наясно с разрушителния потенциал на дълга и проблемите с парите, които могат да повлияят върху индивидите, двойките и семействата. Нашата работа с потребителите показва, че парите са емоционален гръмоотвод, особено когато хората възприемат единствено собствените си предубеждения за това какво представлява „Вярност“ в една дългосрочна връзка.
Когато хората се сблъскват с приходи и разходи, кредити и задължения, те са склонни да персонализират проблема. И тъй като финансовите проблеми се натрупват, съпрузи и партньори може да предпочетат да ИЗЛЪЖАТ (което неизбежно се появява в съзнанието), или да СКРИЯТ за своите парични тревоги- дори само за да спечелят повече време за решаване на проблема.
Какви стъпки трябва да предприемат хора, които имат финансови затруднения, за да не допуснат финансовата изневяра сериозно да наруши тяхната връзка? Помислете за 2 стъпки:
-Взимайте финансовите решения заедно, като екип.
-Договорете месечна сума от парите, които всеки партньор да може да харчи „без допълнително обсъждане“ – такава сума, която се вписва в бюджета.
-Признайте, ако сте крили за пари. Резултатите показват, че прозрачността гради доверие и укрепва отношенията.

Предупредителни знаци
Кои са „червените сигнали“, за които партньорите да наблюдават, ако подозират за финансова изневяра? Ето няколко издайнически знаци:
-Партньор, който иска да контролира финансите, без да информира какво става.
-Подозрителни тегления от инвестиционни сметки.
-Когато започне разговор/дискусия за пари, да се променя темата на разговора.

Финансовата изневяра е истинска заплаха за взаимоотношения и всеки партньор, който компрометира доверието, свързано с обща собственост и пари, заплашва сериозно да повреди връзката – често пъти, безвъзвратно.
Това не трябва да се случва. Финансовите взаимоотношения, като всяка връзка, се градят върху яснота и прозрачност. Като прилагате тези 2 неща, финансовата изневяра няма да бъде проблем в живота ви.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: Alex Web Design