Парите- грешки при тяхното използване

Автор: J.D. Roth- Ask the Readers: How Do You Handle Money Mistakes?

Първите стъпки на интелигентното управление на парите може да се окажат трудни. Може да бъде разочароващо. От една страна, трябва да се разделиш с толкова много стари навици. Освен това трябва да се разработят нови навици. И най-трудното от всичко е, че ти трябва да се разправяш с постоянните малки (и големи) грешки, които може да допуснеш, когато решиш да спестяваш или да инвестираш. В много от случаите, да се научиш да бъдеш умна/умен с парите може да бъде както когато се учиш да караш колело. Отначало карането може да бъде колебливо. Понякога може дори да паднеш.

С проблем с парите се бори и Карли.Тя прави финансови грешки и не знае как да се избави от тях. Освен това, тя би искала да знае как да се предпази от грешките още в самото начало. Тя пише:

„През последните две години започнах процес на бюджетиране, изчиствайки дълга си, и превръщайки се във финансово отговорна личност. По-голямата част от времето аз се справях страхотно с това, и успявах на всеки 2 седмици да погася по едно парче от моя лавинорастящ дълг. Имало е моменти обаче, когато възникваше непредвидено харчене за почерпка. В две подобни ситуации стигнахме до разправии с моя приятел, а в другите бях просто депресирана.
След една не особено приятна разправия с моя приятел преди няколко месеца, например, само в течение на един уикенд моят дълг се увеличи с 500 долара! Аз се чудех дали нямате някакви съвети за това как да се възстановя от подобни рецидиви, ако такива се случват, а също и как да се подготвя за бъдещи неразбории, така че те да не се стига до финансово овоеволие.“

Това е един голям въпрос, и нещо, с което всеки от нас се бори от време на време. Ние всички сме хора; ние всички правим грешки. И е съвсем естествено , че ние всички правим грешки и с парите. Дори тези, които са усвоили отлично основите на личните финанси и са добре по пътя към финансова независимост, правят тъпи неща с парите от време на време.

Карли има два въпроса: как да се възстановиш от тези грешки с парите, и как да да се подготвиш такива грешки да не настъпват. Нека да се спрем отначало на последния въпрос.

1.Как да избегнем финансовите провали (неуспехи)?
Избягването на финансови провали до голяма степен е въпрос на подготовка. Това е най-вече въпрос да познаваш себе си и своята лична психология. Когато съм стресиран, например, аз проявявам тенденция да купувам книги и комикси или да правя поръчка в Amazon. И понеже се познавам, аз съм се научил да разпознавам изкушението, когато това се случи. Ако открия, че искам да разглеждам Amazon за пазаруване, аз се отдалечавам от компютъра. И избягвам книжарници.
За мен това е една от онези области, където управлението на парите е подобно на храненето. Много хора намират за себе си, че правят лош избор на храна, когато са под стрес. Аз съм един от тези хора. Оставен на самия себе си, ще вечерям чийзбургери и шоколад, когато нещата се объркат. Но аз съм се научил да правя здравословен избор. Аз винаги имам шепа плодове наоколо, така че мога да ям тях, вместо някакви боклуци. (И разбира се, аз се опитвам да няма боклуци в къщата.)
При парите се прилага подобен принцип. Когато се чувстваш изкушен/а да се хвалиш или усетиш, че си на път да направиш финансова грешка, избягай от ситуацията. Напусни. Отиди някъде, където не можеш да харчиш, или където изкушението да направиш грешка е по- малко.
Изводът е, че избягването на грешките с парите е въпрос на самосъзнание. Трябва да се учиш да избягваш грешките.

2.Възстановяване след финансови провали
Дори ако си подготвен/а, ще допускаш грешки, сега и в бъдеще. Как да събереш парчетата, когато това се случи? Ето някои от основните ми съвети:
Да не се паникьосваш. Когато направиш грешка, опитай се да се отпуснеш. Не се побърквай. Отдели малко време спокойно да помислиш за ситуацията. Успокой нещата. Удивително е как малко време може да даде перспектива.
Ако е възможно, отстрани грешките . Можеш да премахнеш някои грешки. Да речем, че просто си изхарчил/а един куп пари за нови дрехи или чувстваш угризенията като купувач относно новия си цифров фотоапарат. Върни нещата, ако можеш. Ако това не е възможно, продай ги за да възстановиш част от загубата си.
Прецени с какви възможности разполагаш. Някои грешки са необратими. Ако няма начин да отмениш щетите, направи най-доброто за дадената ситуация. Съсредоточи се върху твоите дългосрочни цели, и си направи списък от опции, достъпни за теб. Не прави никакви прибързани решения. Бъди разумна/разумен.
Не се депресирай. Когато нещата вървят зле, може да се изкушиш да облекчиш болката, като похарчиш още повече пари. Ние купуваме неща, за да се почувстваме по-добре, но тези разходи имат само обратен ефект. Ние създаваме една снежна топка на страданието. Бий желанието си да правиш „шопинг терапия“. Избягвай значителните разходи.
Не копай по-дълбока дупка. Похарчените пари са похарчени пари. Само защото вече си потънал/а $200 в едно фитнес членство, което никога няма да използваш, не значи, че трябва да харчиш още пари за него. Намали своите загуби чрез възможно най- бързо измъкване от „дупката“.
Преследвай целите си. Преди всичко, не забравяй твоите планове за бъдещето. Тези малки финансови неуспехи или провали са само пречки пред скоростта по пътя към по- светло бъдеще. Пази цялото си пътуване в ума. Бъди в мир с миналото и имай волята да се справяш по-добре през следващите месеци.

Провалът е нещо нормално. Всеки човек прави грешки – дори милиардери, като Уорън Бъфет. Не позволявай на една неволна грешка да те направи нещастна/нещастен. Една ключова разлика между тези, които успяват, и тези, които не го правят, е способността да се възстановиш от неуспех и да запазиш марша си към целта. Използвай провалите, за да научиш какво да не правиш следващия път.

Съвети от окопите

Това е моят съвет за справяне с грешките с парите- макар всичко да е много сухо и теоретично. Мисля, че Карли може да използва някои практически предложения и съвети, базирани върху реалния живот, които да й бъдат направени от читателките/читателите. Ето какво ще помогне на Карли, ако споделите:
-Какви видове финансови грешки сте направили в миналото?
-Как се справихте с тях?
-И какво трябваше да направите, за да предотвратите безогледното харчене и провали в бъдеще?
-Имате ли някакви техники за превръщане на лимоните в лимонада, или казано по друг начин- за намиране на доброто решение в лоша ситуация?
-Какво можете да кажете на Карли, за да се възстанови от нейните финансови „рецидиви?“

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: Alex Web Design