Как жената и мъжът да управляват семейния бюджет- ново схващане.

Източник: Huffington Post
Три чифта ръце държат шепа монетиАко сте във връзка, или сте семеен/семейна – или сте били – вие знаете, че управлението на парите като двойка може да бъде трудно.
Ежедневно възникват въпроси за това как да бъдат разделени парите в семейството/двойката и кой за какво плащане отговаря. Обаче едно изследване показа противоречиви резултати за това как да се управляват парите в семейството, и изведнаж стана доста интригуващо. В традиционните американски домакинства е прието съпругът да управлява инвестициите, докато съпругата управлява ежедневното бюджетиране и разходване … Но това, казват изследователите, може да се окаже напълно погрешно.

Констатациите

В Националния доклад за 2009 г. за браковете по проект „Състоянието на нашите съюзи“ Роналд Т. Уилкокс, професор по бизнес администрация в Университета на Вирджиния, представя доказателства, че нетрадиционното управление на финансите на домакинството може да бъде най-добрия начин за управлението на парите, а именно: Жената да инвестира, а мъжът да определя бюджета и дневните разходи.
Според Уилкокс, ние развиваме чувство за собственост над домакинските задачи, като се започне от това кой изпразва миялната машина, до това кой плаща сметката на кабела. Поради тази причина, двойките са склонни да изпаднат в рутината на „Кой какво прави“, без да обмслят, например, „Кой с какво може да е по- ефективен“. Следвайки последното, Уилкокс открива, че жените биха били по- ефективни като семейни инвеститори поради следните причини:
1. Мъжете са самонадеяни
„Мъжете са склонни да търгуват акции и облигации по-активно, защото те са убедени, че знаят какво ще бъде следващото движение на пазара“, пише Уилкокс. „Какво е вероятно да се покачи, и кое е по- вероятно да слезе надолу. По този начин те са информирани за транзакционните разходи, свързани с осъществяването на търговски операции – като се започне от комисионните и таксите, и се стигне до стойностите на наддаването. Но във всички случаи те не придобиват по добри активи (акции, бонове, опции и др.), отколкото жените.“
Жените, за които е известно, че нямат голямо доверие в инвестирането, извършват по- малко активни сделки, така че те са в състояние да генерират приходи с по- малък риск, което не може да се случи, когато някой много дълго време се задържа на фондовия пазар. С други думи, без да са заети с търгуване през цялото време, жените могат да превърнат своите пари в повече пари.
2. Жените гледат първоначалните разходи
Жените е по-малко вероятно да плащат огромни такси заради инвестиции, от които ще спечелят много. Жените не се вълнуват от горещите акции на момента. Те са склонни да изберат хубави, безопасни взаимни и индексни фондове с ниски такси. Това е особено важно, защото по-голямата част на средствата за битово пенсиониране са инвестирани във взаимни и индексни фондове, а ние всички знаем, че пенсионирането трябва да бъде основна грижа за жените, които имат изключителен набор от предизвикателства.
3.Мъжете не приемат съвети
Уилкокс пише също така, че ако има семинар по планиране на пенсионирането пенсиониране планиране (или уводна статия за пенсиониране), много по- вероятно е жените да се възползват от предимствата в тези случаи. Тъй като те не са склонни да имат едно и също вродено доверие в собствените си знания и способности като колегите си мъже, те са по-склонни да се получават и използват инвестиционни съвети.
4.Мъжете са по- добри в бюджетите
„Мъжете губят пари, когато са в офиса на борсовия посредник, жените губят парите в търговския център“, твърди Уилкокс. Благодарение на обичайния си апетит за рискови финансови задачи и нежелание към домакинското бюджетиране, казва той, мъжете може в действителност да са по-съвестни и ефективни притежатели на портфейла на семейството, т.е. да са по- съвестни и ефективни, когато става въпрос за харчене на пари.
„Понеже на мъжете не им е приятно да го правят, защото се отнасят с естественото отвращение към дейности като бюджетиране и пазаруване, това именно може да доведе до силен баланс на средствата на семейството- по- малко разходи, повече налични пари,“ обяснява Уилкокс. С други думи, мъжете ни винаги биха купили нова гъба за миене, или цветя, например, като по този начин намаляват разходите.

И така, кой как трябва да постъпи?

Говорихме вече, че жените могат да се превърнат в най-добрите инвеститори, и че мъжете може да бъдат по-подходящи за бюджета и разходите в домакинството.
В същия доклад, Джефри Дю, научен сътрудник в Националния проект за брак, и главен асистент по темите за семейството, потребителите, и човешко развитие в Държавния университет в Юта пише, че новите му изследвания показват следното. Спорове за пари са най- точен показател за разводите. Когато съпруг/а не вярва на своя партньор в управлението на парите, по- вероятно е това да води до семейно нещастие. Чувството, че вашият партньор харчи пари безразсъдно увеличава вероятността от развод до 45% (и при мъжете, и при жените).
Нека за момент забравим за разликата в половете: Това означава, че ако всеки от нас поеме финансовите задачи, за които е най- подходящ (и решение „не мога“ не се приема), това може да ни направи по- щастливи като цяло.

Така че, какво ще бъде най-подходящо да правиш и какво ще прави твоят партньор за управлението на вашите пари?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: Alex Web Design