4-те най-големи грешки с парите, които родители правят.

Източник: Beth Kobliner- The 4 Biggest Money Mistakes Parents Make

Какви са най- често срещаните грешки, които родителите правят, когато учат децата си за пари- и то често без да го осъзнават?

Съвсем сериозно, аз намирам този въпрос за особено интересен, най-вече защото ние, родителите, сме склонни да приемаме добронамерени правила и теории за „най-добрите подходи“ по всички видове въпроси. Често, без да осъзнаем, сме абсолютно и напълно погрешни.

Факт е, че грешката на едни родители може да бъде идеал за други. Знам, че има родители, които се оплакват от факта, че не са накарали децата си да работят по време на учението в гимназията, докато други родители се притесняват, че са позволили на тяхното потомство да работи твърде много, вместо да изискват децата им да се концентрират върху ученето.

Аз също знам, че като родители ние имаме много тежести и емоции относно темата за парите, и можем бързо да се почувстваме виновни или засрамени от това, което сме направили или не, за да учим нашите деца.

Важно е да се има предвид, че рядко съществуват ясни и точни отговори. Можете обаче да направите най-доброто, на което сте способни, като решения ви се базират върху вашите ценности и приоритети.

Ето четири универсални грешки, които повечето родители правят по отношение на парите, без да го осъзнават:

1. Аз нямах достатъчно като дете и не искам собствените ми деца да искат или да чакат за нещо.
Винаги ме е изумявало, когато чуя родители да се притесняват, че на децата им не се дава достатъчно. Познавам родители, които приемат за провал, ако не могат да купят на децата си за празника всичко, написано в списък с желания от четири страници, или ако не могат да отидат на ваканция в 4- звезден хотел. което „всеки друг“ може.

Уверете се, децата знаят, че те не винаги могат да получат каквото искат, когато искат, и това, което получават от вас е всъщност един от най-добрите подаръци, които можете да им дадете. Научни изследвания показват, че да бъдат научени децата да забавят своето удовлетворение е умение, което ще им помогне за цял живот.

Известният професор от Станфорд Walter Mischel в края в 60-те години е направил следния експеримент. Mischel дава на малки деца по един желатинов бонбон и им казва, те могат да то изядат сега или, да изчакат 15 минути и да бъдат възнаградени с още един бонбон по-късно.

Проучвайки същите тези деца години по-късно, професорът открил, че тези, които са били в състояние да се изчакат, са израснали с по-малко поведенчески проблеми, по-малко стрес, по-силни приятелства и по-високи резултати в тестовете за SAT. Да можеш да чакаш, вместо да получиш веднага, е ПО- ДОБРОТО решение.

Изследвания на Karen Holden, професор в Университета на Уисконсин-Медисън, и други, свързват способността да се изчака със способността да се спестява. Така например, вместо да получите бързо два бонбона, ако изчакате, може да бъдат спестени пари, за да си купите после пакет от тях.

Но има ли начин да се подпомогне у нашите деца да изградят това качество на изчакване/спестяване?

Отговорът, е „да“. Изследователи в Университета на Рочестър възстановяват проучването за желатиновите бонбоби на Walter Mischel , като правят следната промяна. Те изследвата какво е влиянието на различните видове околната среда върху това едно дете да бъде в състояние да забави своето удовлетворение.

Констатациите? Децата, работещи в стабилна среда, в която възрастните спазват своите обещания, е по-вероятно да изчакат, защото се доверяват, че ще получат това, което е обещано.

Децата приемат практичността на изчакването, споделя авторът на изследването Селесте Кид пред „Вашингтон пост“.

2. Имаме големи задължения по кредитната си карта, но за щастие нашите деца не го знаят.
Дори и да смятате, че не издавате навиците си за парите, шансовете са вашите деца да знаят повече за това, отколкото си мислите. Когато едно семейство живее над възможностите си и е претоварено с дългове, за това винаги се намират аргументи, шепнене на тайни, както и много срам.

Въпреки че някои възрастни са изключително отговорни относно парите, защото са виждали колко объркани са били собствените им родители, често е точно обратното.

В действителност, едно скорошно изследване, публикувано в Списание за семейството и икономическите въпроси, за което са анкетирани повече от 400 студенти е установило, че децата, чиито родители спорели за пари, е два пъти по-вероятно да имат две или повече кредитни карти, и е три пъти по-вероятно да поемат сериозен дълг.

Притесняваме се ако не дадем на нашите деца всяка най-нова „джажда“, която искат. Но ако детето има родители, които живеят щастливо в рамките на своите възможности, тогава това наистина е нещо, което ще направи децата щастливи в дългосрочен план.

3. Да работиш прекалено много като единствен начин да се даде на децата това, от което се нуждаят, също е грешка.
Няма никакво съмнение, че трябва да се работи усилено, за да си осигурите основното за семейството тези дни, и толкова много родители имат две работни места, само за да се свържат двата края.

Но едно от най-изненадващите проучвания от 2012 година с анкетирани 8000 семейства в продължение на едно десетилетие установява, че тези, които се събират заедно най-малко четири пъти седмично, е по-вероятно да постигнат финансова сигурност. Въпреки че има много фактори, които трябва да обяснят този феномен, изследователите на това проучване казват, че основната връзка между тези на пръв поглед несвързани теми – финансовия разум и семейното хранене, е факторът, наречен саморегулиране.

Ако въпреки натоварения си график все пак сте в състояние да дадете приоритет на семейните събирания, вие вероятно сте в състояние да дадете приоритет на интелигентни финансови решения. Не забравяйте за тези неща, преди да планирате още една бизнес вечеря късно през нощта.

Моят съвет е: Когато е възможно, седнете да вечеряте с децата си. И докато сте там, използвайте времето да говорите за пари. Независимо дали се отнася за скъпите самолетни билети, които сте купили, за да посетите баба, или обсъждате дали да замените дивана в хола, детето ви се учи от всяко решение, голямо или малко.

4. Родителите поставят разходите за колеж на децата си над всичко друго.
Много родители мислят, че трябва да жертват собственото си финансово бъдеще, за да изпратят детето си в мечтан колеж. Време е да преосмислят това.
Първо, заради астрономическите разходи в колежите в тези дни, дори и да използвате всичките си спестявания за мечтаното училището на вашето дете, вие, и той/тя пак може да се наложи да вземете „тонове“ кредити, за да се посещава детето ви това специално училище- при положение че има хиляди други по- евтини възможности.

Това просто не си заслужава.

Нещо повече, финансово погледнато е много по- разумно да максимизирате вашите вноски за пенсионно осигуряване от работното ви място, особено ако вашата фирма дава принос за това – нещо, което планът за спестяванаия за колежа не ви предоставя.

В действителност, ако за колежа детето ви може да вземе заем, вие не можете да направите това за вашето пенсиониране (следователно за тогава вие се нуждаете от ваши лични средства). Нещо повече, ако се разорите заради колежа на детето си, вероятно той или тя ще трябва да се грижа за вас финансово в момент, когато са в средата на важен етап от своя живот, като например създаване на семейство.

Нуждаете се от нещо по-убедително? Ново изследване от Университета на Калифорния- Merced показва, че колкото повече пари родителите отделят за колежа на детото, толкова по- слаби са резултатите на децата в колежа.

Причината: Финансовата подкрепа дава на учениците лукса да изпълняват адекватно каквото се изисква от тях, за да завършат, без да се напрягат сами да направят най-доброто.

Не е изненадващо, че студентите, които са получили най-ниските резултати казват, че техните родители никога не са говорили с тях за академичната им отговорност, която се очаква от тях в замяна на такъв щедър подарък.

Доказателство, че това всичко се свежда до разговори между родители и деца за пари.

КАКВИ ГРЕШКИ С ПАРИТЕ СТЕ НАПРАВИЛИ И ВИЕ? Споделете.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: Alex Web Design