Родителите и бедността: рецесията може да навреди на цяло едно поколение

Автор: Д-р Пеги Дрекслер
Две стрелки с думите Uncertainty и Recession
Има една стара поговорка: „It’s hard to see the forest for the trees.“ В български превод буквално това означава: „Ако си се фокусирал върху подробностите, не можеш да придобиеш представа за цялостната картина.“

Тук тази поговорка се използва за оценка влиянието на кризата върху семейството, родителите, децата.

В хаотичните усилия за предотвратяване на икономическата разруха, и в дългосрочната борба за добра икономика, която все още не може да намери своя правилен път, се появява опасността, както е казано горе в поговорката- да се пропусне влиянието на най- тежкия спад на икономиката и кризата върху цяло едно поколение деца и млади хора.
Проучване през 2010 г на Федералният резерв-САЩ- което се извършва на всеки три години, показва зашеметяващите 40% спад в нетната стойност на активите на домакинствата в САЩ. Най- поразените области за хората от икономическата разруха са имотите и работата. Ето защо едно следващо изследване е малко вероятно да покаже чувствително намаляване на болката на хората, и това може да продължи години още напред.
Проектът на Фондацията за успеха на детото и младежите от Университета в Дюк пък отчита, че почти целият напредък, постигнат в икономическото благосъстояние на семейството от 1975 г. насам, е пометен от 2010 г.
Засилването на болката се е породило още от реформите на администрацията на Клинтън, обещавайки „благосъстояние, каквото бихме искали“.
Този залог обаче не е предвиждал въобще финансовото опустошение, което ще последва малко повече от десетилетие по-късно. Система, която беше приветствана като крайъгълен камък за обществения ред, когато времената са добри, се превърна в един воденичен камък около врата на семействата – особено самотни майки – когато времената се влошиха.
Когато семействата се борят финансово, те често се променят. Децата – с тяхното точно възприемане на родителското настроение, усещат промянато в тона на семейството. Те биха обърнали внимание дори и на едва доловимите промени в ежедневието.
Още по-лошо е, те може да видят загубата на домовете, промените в училище и при приятелите, дори ругатни и физическо насилие, тъй като в семейството се появяват пукнатини под жестокия стрес на случвящото се през месеца.
Ще са нужни години, преди ние да разберем как страхът и несигурността оформят бъдещето на децата, попаднали в кръстосания огън на промяната на живота и загрижени родители. Доклад на института „Брукингс“- „Семействата на рецесията – безработните родители и техните деца“, вижда следната причина за безпокойство. Децата, които обедняват в резултат на рецесията, се казва в доклада, са три пъти повече, отколкото тези, които са успели да останат по-заможни. „Накратко- казват авторите- условията на днешния ден ще увеличат бедните американци от следващото поколение.“
Важна част от това е влиянието на бедността върху образованието – децата на семействата, които обедняват от рецесията, е 15% по-малко вероятно да завършат гимназия, и 20% по-малко вероятно да завършат колеж, отколкото децата, които не са бедни.
Рецесията също така влияе върху доверието и очакванията на младите хора – особено по-младото Y поколение- родените след 1995.

В цитираната в „USA Today“ статия относно променящите се очаквания на младите хора, авторът Морли Уиноград, който пише широко за Y поколението (родените между 1980 и 2005) заявява, че икономическата ситуация за Y поколението (наричани още Millennials) е „напълно аналогична на поколението от ерата на депресията (30-те години на миналия век, начало около 1930 г.) „Тогава те растяха в относително охолство, и точно когато беше време да започнат живота си в богатия свят, всичко се срина.“ Те са принудени да приемат, че „всичко, което е било преди тях, е мираж- построено на несигурни основи.“
Този продължителен спад ще приключи. Така се случва винаги. Хората ще намерят пътя си обратно към доверието. Но специално тези, които растат под тежестта на своите страховитите несигурности, ще бъдат с нас за поколения напред.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: Alex Web Design