Предимствата, които имат ФОКУСИРАНИТЕ консултанти по продажбите.

Източник: Dave Kurlan- The Advantage that Focused Salespeople Have

Често съм се сблъсквал с тези 2 случая - на фокусирани и разсеяни консултанти по продажбите
Фокусирани консултанти по продажбите- такива, които не се повлияват от това, което става около тях в офиса в дадения момент, защото са фокусирани да си приключат работата по продажбите; такива, които не могат да спрат, за да си поемат дъх докато извършват обажданията и/или срещите; такива, които не могат да заспят до късно през нощта, докато не огледат всичко за следващия ден, да си проверят отговорите на електронната поща, да нанесат отчетите в системата за управление на продажбите, да си приключат офертите, които им предстои да представят.
Фокусираните консултанти по продажбите обикновено са по- успешни, независимо от нивота на техните умения в продажбите. И когато тяхната дисциплинираност се разрастне до силно желание и обвързване за успех в продажбите, със сигурност те ще следват и изпълняват един правилен процес на осъществяване на продажбите с гарантирани високи резултати.

Разсеяни консултанти по продажбите- такива, които се разсейват лесно в процеса на работа, и също лесно се разсейват при осъществяването на процеса на продажбите. Разсеяните консултанти по продажбите обикновено работят по маловажни неща, и се отдалечават от изискванията, които са им поставени и се очаква да изпълнят.

Така че какво може да направи мениджърът по продажбите, ако има в екипа си консултанти, които са разсеяни, а не фокусирани?
1.Консултантите да бъдат управлявани по- отблизо
2.Да бъдат освобождавани/подменяни
3.Проверявайте всеки ден дали техните приоритети за деня са наистина правилните приоритети
4.Разработете по- специфични изисквания за отчитане на дневните резултати на такива консултанти по продажбите
5.Фокусирайте се върху непрекъснатото наемане на хора
6.Разговаряйте с тях, когато ги видите, че са разсеяни
7.Премахнете разсейването
8.Осигурете необходимото съдействие, така че тяхното разсейване да намалее.

Относно фокусираните консултанти по продажбите
Ако мениджърите имат в екипа си фокусирани консултанти, които обаче не са толкова успешни, колкото се очаква, трябва да се обърне внимание върху техните умения, или воля, желания, или върху самият процес по продажбите.

Още от този блог за фокусираните консултанти по продажбите: Консултантите по продажбите да се фокусират върху растежа на бизнеса.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: Alex Web Design