Трудно начало: ЕС планира санкции срещу най- новия член Хърватия

Източник: Spiegel- Rough Start: EU Plans Sanctions Against Newest Member Croatia
Хърватскто знаме и знамето на Европейския съюз се веят заедно

Само дни преди влизането си в Европейския съюз това лято, Хърватия шокира лидерите на ЕС чрез изменение на законите за екстрадиция, за да защити гражданите си от наказателно преследване в чужбина. Брюксел възнамерява да отговори с необичайна стъпка, като прекрати помощта за страната.

Европейският съюз планира наказателни санкции срещу най-новия си член, Хърватия, в отговор на промяната, която страната предприе към законите за екстрадиция. Европейската комисия, изпълнителната власт на 28-членния блок, вече се подготвя да замрази около 80 милиона Евро- от 106 милиона, които са субсидии за повишаване на граничния контрол на Хърватия.

Мерките ще бъдат срам за правителството в Загреб, което е приело закон, чрез който значително се ограничава екстрадирането на хърватски граждани. Това е станало само дни преди влизане на 1 юли в Европейския съюз. Говорител на еврокомисаря по правосъдието Вивиан Рединг заяви, че Брюксел е поставил под траен натиск Хърватия да промени закона, който е в разрез със стандартите на ЕС, но че също така „не сме видели отговор“, който да отговаря на исканията на Комисията.

Хърватия е предложила промени в закона за екстрадиция, но те няма да влязат в сила до средата на 2014.

Във вторник премиерът на страната заяви, че неговото правителство няма да предприеме стъпки за ускоряване на промените в закона. „Няма да позволим на никого да си избърше пода с нас“ заяви премиерът на Хърватия Зоран Миланович пред репортери.

Санкции в рамките на ЕС са изключително редки, и изискват одобрението на всички държави- членки на ЕС. Въпросните правителства разполагат с 10 дни, за да отговорят, след като Европейската комисия представи планираните мерки.

Председателят на хърватския парламент Йосип Леко отхвърли заплахата от санкции, като каза, че е „уверен, че правителството ще знае как да реагира и да защити интересите на Хърватия.“

Дали законът е насочен към защита на бившия началник на разузнаването?

Официално, хърватското правителство прие закон за защита на ветераните от войната за своята независимост през 90-те години на миналия век, от прокуратурата в други страни. Въпреки това критиците казват, че законът е предназначен за покриване на случая на Йосип Перкович, бившия шеф на хърватското разузнаване.

От години Германия е поискала екстрадирането на Перкович, за да го изправи пред обвинения за убийство. Прокурорите вярват, че той е способствал за убийството през 1983 на хърватски дисидент, който тогава е живеел в Мюнхен.

Перкович по това време е работил за югославска Държавна сигурност, която рутинно е преследвала и убивала дезертьори. Германските власти смятат, че най-малко 22 хърватски изгнанници са били убити на германска земя между 1970 и 1989 година.

N.B.: Дисидентът е Стиепан Джурекович. Германски прокурори, които искат да съдят Перкович, издадоха заповед за неговото арестуване през 2005 г. Около 20 други заподозрени също са защитени от този закон.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: Alex Web Design