Доходите в книгоиздаването: Бъдещето на книгите в 7 стъпки

Източник:www.huffingtonpost.com
Book store
Днес в издателската дейност се е появил смут. За 500 години след изобретяването на печатарската машина методите и практиките на книгоиздаването останаха като цяло непроменени, но днес индустрията се сблъсква с най-големите предизвикателства от времето на Гутенберг до сега.

Тези предизвикателства са резултат от два процеса. От една страна, издателският бизнес е трансформиран до неузнаваемост от съвкупност дълбоки социални и икономически промени, които са в ход от 1960 г. Те са се отразили върху състоянието на издателската индустрия, което реално днес е: шепа големи корпоративни издателства със седалища в Ню Йорк и Лондон и собственост на големи мултимедийни конгломерати; мрежа от мощни агенти, които са се превърнали в непреодолима врата за писатели и кандидат-писатели, и реалност от търговци, в която доминират намаляващи по брой търговски вериги, супермаркети и безспорния Amazon.

От друга страна, технологичните катаклизми, свързани с дигиталната революция, сега имат голямо влияние върху бизнеса с книгоиздаването. След десетилетие на множество не съвсем успешни опити, е-книгите вече са тук, за да останат тук постоянно. През 2006 г. продажбите на електронни книги са в размер на едва около 0,1% от общите приходи на големите американски издатели. Днес- 2012 г.- тази цифра е около 20%, а за някои видове книги, като романтика, научна фантастика и трилъри, процентът може да бъде 60% или повече – огромна промяна през последните пет години. Дигиталната революция разруши безвъзвратно много от традиционните практики на издателската индустрия, и отваря нови възможности, но в същото време заплашва да свали някои от играчите, които са оформили своя бизнес на книгоиздаването в продължение на половин век или повече.

И така, накъде сега отива книгоиздаването? Ще се превърне ли традиционно отпечатаната хартиена книта в реликва от една отминала епоха, в колекционерско издание, което може да се открие само в антикварни книжарници и гаражчета, така както става със старите пластмасови грамофонни плочи? Ще бъдат ли изместени издателите, а може би и агентите, от разцъфтяващото самостоятелно публикуване, и от мощните онлайн търговци на дребно като Amazon, при което да се предложи публикуване на книгите на авторите чрез директно договаряне с получаване на роялти възнаграждение (формирано като % от продажбите), които са много по-благоприятни от тези, които традиционно се предлагат от издателствата?

Истината е, че никой не знае отговорите на тези и други подобни въпроси. Много хора имат мнение, но никой не знае точния отговор. Има огромни спекулации относно бъдещето на книгоиздаването, но голямата част от него е именно това – спекулации. Много често през последните 10 години доказани експерти са допускали грешки в своите прогнози. Когато живеем в условията на революция, едно от малкото неща, които може да се кажат, е че ако сме в средата не е ясно къде, как и кога ще свърши революцията.

И все пак, днес някои краткосрочни тенденции са достатъчно лесни, за да се видят. Ето 7 от тях:

Първо, Amazon ще продължи да расте, като канал за търговия на дребно, докато други самостоятелни книжарници (включително и вериги като Барнс и Noble) ще бъдат притискани все повече и повече, което ще води до затваряне на книжарници и съкращаване на част от веригите . Така или иначе, фалитът на Borders през 2011 г. (принудена да затвори 399 магазина, и да уволни над 10 000 служители) отбеляза края на една епоха, в смисъл, че периодът, доминиран от големите вериги за търговия на дребно, на техните супермаркети в цяла Америка, вече е свършил. Ние навлизаме в нова ера, когато тези търговски вериги, които остават, са в много по-слаба позиция и когато Amazon е станал главната търговска сила, с която трябва да се съобразяваме.

Второ, издателите със слаби баланси и фирми, които са силно задлъжнели, ще се изправят пред нарастващи финансови затруднения. Ще се засили натискът върху средните издатели. Някои от големите конгломерати вероятно ще решат, че е дошло време да се освободят от своите търговски интереси в книгоиздаването, които винаги са били една много малка част от цялостната им дейност. Това ще доведе до по-нататъшна консолидация в ръцете на малък брой големи корпорации, които остават ангажирани с бизнеса на издателска дейност и ще продължат да виждат книгоиздаването като ценна част от портфейла си.

Трето, намаляването на търговски площи в книжарниците – рафтове, вътрешно пространство и витрини, както и пространството в традиционните печатни медии като „Ню Йорк Таймс“, ще направи по-трудно за издателите за поддържат своите книги добре забележими и различими. Затова в борбата за видимост издателите ще са принудени да отделят повече и повече от техните маркетингови усилия към онлайн средата, където те ще се надяват да намерят нови начини за привличането на вниманието на читателите към своите книги.

Четвърто, ще продължи преходът от печатно/хартиено издаване към цифрово съдържание, въпреки че скоростта и степента на смяната ще варира в зависимост от вида на книгата, и от авторите. Доходите от е-книги и други форми на електронната продажба ще става все значителна част от доходите на издателите, въпреки че колко точно е в този момент, е неизвестно- може би 20%, може би 30%, може би повече, никой не знае.

Пето, поради това, че повече продажби преминават към цифровите издания, и продажбите на физически книги спада, големите издателски къщи ще бъдат изправени пред нарастващ натиск от понижаване на приходите си, поради което се поставя под въпрос способността им да генерират постоянен растеж и ще трябва да пренасочат вниманието си все повече и повече към намаляване на разходите и преразходите в опит да поддържат или подобрят своята рентабилност/печалба.

Шесто, поддържането на инфраструктурата на традиционната верига за доставки на книгата – складове, търговски сили, т.н. – ще бъдат подложени на нарастващ натиск, принуждавайки издателите да ограничат своите операции и да търсят нови начини да поддържат физическата верига на доставките, като в същото време се опитват да насочат своите организации към нов начин на правене на бизнес.

Седмо , малки издателства и иновативни стартиращи фирми ще се размножават, като разходите и усложненията, свързани с веригата за доставка на книгата, ще намаляват. Заплахите в посредничеството обаче ще се умножават. Ето в такава ситуация както традиционните, така и новите играчи ще трябва да се възползват от новите технологии и възможностите.

Зад тези краткосрочни тенденции картината е доста по- неясна. По всяка вероятност бъдещето на публикуването ще бъде смесена икономика на печатни и цифрови книги, а не само едностранно преминаване от хартиени към цифрови книги. И най-успешните издатели ще са тези, които са в състояние да структурират бизнеса си по начин, който им позволява да се възползват напълно от двете възможности.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: Alex Web Design