Три начина за изкарване на пари.

Източник: Huffington Post- Michael Neill: 3 Ways to Make Money

Преди няколко години обучавах група, наречена „Финансово безстрашие“- със Стив Чандлър, съавтор на книгата „Проспериращия обучител“. След първия уикенд си чатех с моя син- тийнейджър, относно програмата за обучение. Когато му казах, че в едно упражнение, което е продължило само един час, 18 участници са изкарали над 84 000 щатски долара, той беше смаян.

„Искаш да кажеш, в реални пари?“ , попита той. „Нима това е възможно?“

Когато аз го уверих, че аз наистина говоря за „реални пари“, той попита как са го направили, и аз очертах три начина да се правят пари, които искам да споделя и с читателите. Но също така посочих, че правенето на пари не е било реален смисъл на упражнението.

Важното беше: мислите, които изразяват страховете на хората, да бъдат изкарани на повърхността в една забавна и приятелска атмосфера, така че да могат хората ярко и съзнателно да ги видят, и да определят дали тези страхове са реални. (Намекът тук е, че НЕ са реални!)

И когато няма страх (т.е. ти си „безстрашен“), творчеството, радостта и забавлението са неизбежен резултат.

И докато моят син си мислеше, че това е много „назидателно“ за него, той по- скоро изглеждаше любитен да разбере кои са тези 3 начина за правене на пари, така че ето какво му споделих аз за случилото се в групата:

1. Да засадиш семена

Много хора си мислят за продажбите като за игра да поставяш монети в слот машина (ротативка) – правиш твоите предложения (все едно слагаш своите монети) и ако имаш късмет, понякога машината ти плаща. Ако това не стане, трябва или да продължиш да слагаш повече монети с надеждата да „удариш джакпота“, или да преминеш на друга машина.

Но когато извършваш продажбите с желание и удоволствие, ти осъзнаваш, че правенето на предложения е по-скоро като засаждане в градината, отколкото хазарт. Това е нещо много лично. Вместо да пускаш монети в машина, ти работиш с жива система. И вместо да се съсредоточаваш върху това, което можеш да получиш обратно, ако имаш късмет, ще трябва да отделиш известно време да мислиш върху това какво би искал да си отгледаш и да порасне. Ако засадиш семена на домати и те хванат корен, ще изкараш домати. Ако не харесваш домати…, в такъв случай това може да не е най-добрия ти план!

Когато се фокусирам върху обслужването вместо върху продажбите, на ума ми идват въпроси като:

Кого бих искал да обслужвам с любов? Как бих могъл да ги обслужвам?

Какво ще бъде най- силното, забавно и полезно нещо, което бих могъл да направя за този клиент (или потенциален такъв)?

Ако можех да се посветя да направя живота на този човек/компания по-добър, кое е най- доброто, което бих могъл да направя за тях за възможно най- кратко време?

И когато си задавам тези въпроси с оглед на това, че изпитвам радост и удоволствие за намирането на правилните отговори, моите отговори неизбежно са креативни, забавни и едновременно с това ми дават семената на възможности.

2. Да събираш плодове

Някои от най-големите доходи, които хората реализираха по време на упражнението, бяха в резултат на свързване със съществуващи клиенти и купувачи, и създаване на чудесни оферти, предназначени специално за тях. Тъй като вече съществуват изградени отношения с тези хора, в този случай не трябва да се „полива почвата“ чрез създаване на доверие и доказване на възможност за добавяне на стойност. В този случай „продавачите“ просто трябваше да разберат кое е онова различното, което обичат тези клиенти, и по какъв начин те биха искали да имат тези различия и тези по- добри неща.

Когато „плодът беше узрял“ – т.е. имаше реален баланс между предлагането и търсенето, и беше настъпил подходящият момент – сделката би могла да се осъществи без проблем.

Как разбираха те дали плодът е узрял?

Това се разбира чрез задаване на въпроси и споделяне на впечатления, които няма да бъдат повлияни от „да“ или „не“.

3. Разменяне на пилета

Парите са създадени като средства за обмен, които опростяват процеса на бартер. Вместо да ми се налага да нося пилета с мен, които мога да изтъргувам за хляб, или дрехи или подслон, изобретяването на парите означава, че аз продавам моите пилета за пари, и използвам парите, за да получа това, което ми е необходимо- кекс за кафето, пуловер или къща.

Така че след като аз идентифицирам „моите пилета“ – т.е. тези стоки или услуги, които бих искал да предложа, с което да променя положително живота на другите- тогава за мога да ги обменя директно за пари.

Как да определиш кои да са твоите „пилета“?

Те трябва да отговарят на поне един от двата критерия:

а. Ти се забавляваш, когато ги създаваш/отглеждаш, и ги създаваш/отглеждаш наистина добре;
б. Други хора харесват и използват твоите „пилета“.

Твоето „пиле“ може да бъде:

*Автосервиз, след обслужването/ремонта в който колите се движат по- добре, или пък безупречно почистване на домове, или пък нещо друго, което хората ценят, харесват и ще използват с удоволствие;
*Улесняване на обмена на стоки и услуги (т.е. „Продажби“), или съветването на хората в различни сфери (например как да украсят дома си);
*Способността също така да направиш нещо изключително за клиента си, така че бизнесът му да постигне голямо влияние в Интернет.

След споделих тези идеи със сина ми и да му дадох примери за това, което хората са правили в действителност, той ме помоли да му обясня отново смисъла на думата „coachy“ – какво е това, което освобождава хората да получат енергия, креативност и безстрашие, които ги доведоха до изкарване на пари за толкова кратък период от време?

Макар че има много начини да се отговори на въпроса, може би най-простият отговор е този:

Когато можеш ясно да видиш разликата между това, за което са добри парите (например улесняване на обмена на стоки и услуги), и това, за което парите са страшни (но така или иначе парите често се използват нещо да се създаде- например сигурност, спокойствие и щастие), ти спираш да се опитваш да правиш пари, за да се чувстваш по-добре, и разбираш, че колкото по- добре се чувстваш, толкова по-лесно е да правиш пари.

И когато започнеш да виждаш, че доброто чувство е важна част от твоята природа, и не е нещо, което може някога наистина да бъде засегнато от това колко много или колко малко ти имаш, играта на пари става значително по-лесно да се играе.

Забавлявай се, учи се и превърни успеха си в забава!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: Alex Web Design