Седем черти на успешните хора

Източник: http://www.moolanomy.com

Чудил ли си се някога защо някои хора никога не правят грешки? Наблюдавал съм успели хора около мен, и съм проверявал различни мои идеи. Тук са седемте черти, които аз открих, че работят добре за мен в много ситуации. Мисля, че те ще те направят по-богат и по-успешен в много отношения.

1. Успешните хора знаят какво искат
Наречи го мечта. Наречи го предвиждане. Наречи го както и да е. Кое е това нещо, което искаш? Трудно ми беше да отговоря на този въпрос, докато бях по-млад, и аз мисля, че това е съвсем нормално. Да си наясно какво искаш да направиш, какъв искаш да бъдеш, или какво да постигнеш, се случва на всеки от нас по различно време.
Хубавото на задаването на целите е, че не е нужно да си наясно с тях още от началото- това е процес на еволюция на идеите, а не точен отговор, който да получиш още в самото начало. Можеш да започнеш с една проста цел и да поискаш повече, когато пожелаеш. Можеш да имаш краткосрочни и дългосрочни цели, лесни и трудни цели или всякаква комбинация от тях. Ако откриеш, че целта е твърде лесна, направи я по-голямо предизвикателство. Ако установиш, че можеш да пропаднеш, опитай по-сериозно.
Най-важното нещо е да се развиеш навика на поставяне на цели колкото е възможно по-скоро. Научи повече за разумните (SMART) цели, за цели, които са конкретни, измерими, постижими, значими, и важни в конкретния период от време. Ето един пример на SMART цел: постигането за 10 години напред на …………… долара, които да съм инвестирал, включително и в недвижимата ми собственост.

2. Успешните хора не просто мислят, те действат
Страхотно е, че вече си задал някои цели за себе си! Но ако всичко, което правиш, е само да мислиш за целите си, никога няма да постигнеш нищо. Винаги съм смятал, че е трудно да се направи тази първа стъпка, особено когато това е напълно извън моята зона на комфорт.
Ето един цитат от нещо, което съм чел:
„Мислителите мислят и извършителите го правят. До момента, в който мислителите не започнат да вършат нещо, а извършителите да мислят, напредъкът ще е просто една друга дума в речника на бъбривците.“
Ключът е да можеш да мечтаеш, и да имаш смелост да действаш.

3. Успешните хора имат ненаситен глад за знания
Чувал си, че трябва да „се огледаш, преди да скочиш“. Това означава, че трябва да мислиш внимателно за възможните резултати или последствия преди да започнеш да действаш. Да имаш смелостта да действаш не означава, че трябва да го направиш сляпо, без да знаеш как, или без да отчиташ последиците.

Знанието отдавна е признато като ключов компонент за успеха:
„Знанието наистина е това, което истински и по същество поставя един човек над друг.“ – Джоузеф Адисън в Гардиън, No. 111, Писмо на Александър до Аристотел.
„Знанието е сила „- Уилям Александър, граф на Стърлинг в Развлечения с музите.
„Знания и човешката сила са синоними, тъй като невежеството на каузата осуетява ефекта „- Франсис Бейкън в Афоризъм III.
„Ако моят ум може да го зачене, и сърцето ми може да го повярва, аз знам, че мога да го постигна.“-Джеси Джексън.

Моят девиз е никога не преставам да се уча, защото ако го направя, аз ще престана да се развивам.

4.Успешните хора са любопитни и не се страхуват да експериментират/пробват
Тази черта върви ръка за ръка със знание. Хората обичат да казват, че „любопитството уби котката“ (с което изразяват вредата от липса на интерес и експериментиране), но аз не харесвам много тази поговорка. Мисля, че казано по обратния начин е по- хубаво: липсата на любопитство поражда посредственост. Аз съм писал и преди:
Моите основни вярвания за изграждане на богатство са: (1) никога да не спирам да експериментирам, и (2) винаги да търся начини за изграждане, разнообразяване и пренасочване на моите потоци от доходи потоци да са от пасивни източници .
Ако се намери формула, която работи и ти спреш точно тогава, никога няма да разбереш дали има нещо, което работи по-добре. Нека поговорим теоретично за човек на име Джо, например. За Джо инвестиране означава да си сложи парите в банкова спестовна сметка. Един ден той открива, че съществува депозит, който му дава четири пъти повече доходност. Ако той обаче спре дотук, никога няма да се научи, че в дългосрочен план инвестирането на фондовия пазар може да му даде повече от десет пъти по-голяма доходност.
Накъдето и да погледнеш, единствено компаниите, които постоянно се променят и подобряват са тези, които успяват. Например, 3M никога не би била това, където е днес, ако не насърчаваше служителите си да прекарат част от времето с домашни проекти. Един от тези проекти е довел до Лепящите се листчета . Представяте ли 3M без тях? Ето още един готин пример – квадратни дини – кой би си помислил?
Ти и аз не се различаваме. Никога не спирай да бъдеш любопитен.

5. Успешните хора изграждат свои мрежи
Аз съм интровертен по природа. Достигането ми до други хора и изграждането на мрежа е много трудно за мен. Когато бях по-млад си мислех, че може да продължа напред, и да се представям добре, и да бъда етичен, като действам сам- но не бях прав. Мрежата е от съществено значение.
Мрежа не означава, че се подмазваш на шефа си, или че избираш да се прилепиш към важни важни хора. Истинската мрежа означава изграждане на отношения на всички нива вътре и извън работната среда – например приятели, съученици, учители, колеги, подчинени, началници, доставчици, клиенти, съотборници, виртуални приятели, клубове и др.

Ето някои от плодовете от работата в мрежа според моя собствен опит:
Жената на мой служител работи за Liberty Mutual и ми помогна при спестяването на пари за моята кола и застраховка за дома.
Моят бивш мениджър (и сега е добър приятел) забелязва чудесна възможност за мен за работа, в резултат на което получих повишение и значително увеличение на заплатата.
Приятели от финансова мрежа ми помогнаха прафикът към моя блог да се увеличи чрез кръстосана промоция и референции, включително и чрез невероятните възможности като гост блог на „Забогатявай бавно“.

Въпреки че общуването в големи групи е за мен „хапче, което трудно преглъщам“, аз научих, че това не е единственият начин за работа в мрежа. Не е важен толкова броят на хората, които познаваш, а кого познаваш, и качеството на отношенията с тях. Това има значение.

6. Успешните хора са страстно отдадени на това, което правят
Мислиш ли, че Тайгър Уудс мрази голф? Или че Гари Каспаров мрази шаха? Да не би Шекспир да е мразил да пише? Разбира се, че не! Те са страстни в това, което правят, и им е много забавно да го правят. Ето защо те са така страхотно добри и успешни.
Дори и да имаш всички пари на света, колко струват те, ако твоят живот е напълно нещастен? Получаваш ли киселини в неделя, защото трябва да си отново на работа в понеделник? Ако си в такова състояне, това не ти дава възможност да се проявиш по най- добрия начин, нито да бъдеш най- добрият. Помисли за това. Чувал ли си някога за успешен човек, който не харесва това, което той (или тя) прави? Наистина, някои хора могат да постигнат много пари, правейки това, което те мразят, но съвсем скоро те ще прегорят и няма да понесат да го правят повече.
Моята страст е възможността да изразя своя предприемачески дух. Звучи странно за някой, който е работил в продължение на повече от десет години в голяма корпорация. Предишните ми задължнения бяха робия, където творчеството беше „чужд език“. Моят дух беше попарен, и всичко страдаше от това. От друга страна, сегашната ми работа, и моите блогове, запалиха огън под пещта на моята предприемаческа креативност. Аз мога да почувствам и да видя разликата. Чувствам се успешен.

7. Успешните хора са упорити и търпеливи
Тази идея копирах напълно от Happy Feet – това е нещо подобно на: „За да ТРИУМФИРАШ, трябва първо да ОПИТАШ, след това да се ПОТРУДИШ. Ако опитваш достатъчно, един ден ще ТРИУМФИРАШ.“ Достатъчно ясно. По принцип, успехът не се случва за една нощ.

Имах интересен разговор с майка ми оня ден. Говорихме за една успешна политическа фигура в Тайланд. Майка ми каза, че той се е провалял толкова много пъти, преди да направи нещо голямо – майка ми посочваше, че миналите неуспехи са лошо нещо.

Аз не бях съгласен, защото по мое мнение:
-Хората, които не успяват са тези, които след като пропаднат, не опитват пак.
-Хората, които са посредствени са такива, защото след като са открили нещо, което работи, те никога не опитват нещо друго.
-Хората, които са успешни са тези, които въпреки техните минали неуспехи, опитват отново, докато не намерят нещо, което работи наистина добре.

Не са толкова много хората, които успяват без усилие, решителност и търпение. Лично аз никога не съм бил добър в нещо, без да съм опитвал няколко пъти, и за да стана наистина добър в нещо, това отнема години на опитване и практика.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: Alex Web Design