Какво е Блог?

Какво е Блог в крайна сметка? Този въпрос си го задават хиляди хора. И отговорът не е много труден.
Ето какво смята по тази тема един от най-известните блогъри в света- Darren Rowse

Преди да имаме отговора на Дарън, нека видим какви са типичните определения за блог, които той е дал в своята статия „What is a Blog?“.

„Блогът е йерархия на текст, изображения, медийни обекти и данни, подредени в хронологичен ред, които могат да бъдат гледани в HTML браузър.“

„Често обновявано хронологично публикуване на лични мисли и уеб връзки.“

„Блогът е едно непрекъснато пътуване, с ескурзовод, който постепенно започваш да опознаваш.“

„От [weB LOG]-Блогът най-вече е списание, което е на разположение в интернет. Дейността по обновяване на блога е „блогинг“ и някой, който поддържа блог е „блогър“. Блоговете обикновено се обновяват ежедневно, като се използва софтуер, който позволява на хора с малко или никаква техническа подготовка да актуализират и поддържат блога. Публикациите в блога почти винаги са подредени в хронологичен ред (най- новите са най-отгоре) и съдържат на главната страница на блога кратко, но най-важното описание от публикациите. Достъпни са и самите подробни публикации.“


„Блогът е уебсайт, в който редовно се публикува и публикациите се показват в обратен хронологичен ред. Терминът блог е съкратена форма на weblog or web log (блог или уеб дневник). Управлението на блог, поддържането на блог или добавяне на публикация (статия, артикъл) към съществуващ блог се нарича „блогване“. Индивидуални статии в блога се наричат ​​“блог постове“, „постове-мнения“ или „вписвания- entries“. Човек, който пише тези постове, се нарича „блогър“. Блогът се състои от текст, хипертекст, изображения, както и връзки (към други уеб страници и към видео, аудио и други файлове). Блоговете използват разговорен стил на комуникация. Често блогове се фокусират върху определена „зона на интерес“. Някои блогове обсъждат лични преживявания.

Така че „Какво е Блог“? Изпитваш ли все още някакво затруднение да отговориш. Бъди спокоен- наистина всичко е много просто. Най-просто казано- Блогът е уебсайт, който е оформен в хронологичен ред като най-новите публикувани постове са в горния край на главната страница, а по- старите са към долния й край.

Погледни за пример главната страница на този блог.

И така, ти вече си „опитен“ блогър- вече знаеш определенията и си видял поне един истински блог.

Следващото видео ще ти демонстрира наживо всичко, от което се нуждаеш, за да се запознаеш с това, какво е блог.

Блоговете са обикновено (но не винаги), написани от един човек и се актуализират доста редовно. Блоговете са често (но не винаги) написани по конкретна тема – има блогове на почти всяка тема, можеш да се сетиш. От фотография, духовност, рецепти, лични дневници към хобита – блогването има най-различни приложения и видове. Цели общности се появяват около някои от тези теми, хората са в контакт един с друг, при което те могат да се научат на различни неща, да споделят идеи, приятели и дори да правят бизнес с хора със сходни интереси от цял ​​свят.

Блоговете обикновено имат няколко функции, които са полезни, за да знаеш как да извлечеш максимума от тях като читател. Да разгледаме накратко няколко.

Архив - Когато погледнеш върху първата страница на блога, може да си помислиш, че това не е за теб. Виждаш резюметата на няколко от последните публикации, връзките съм самите публикации, някои връзки към други сайтове, и сякаш друго няма. Но си струва да знаеш, че има много повече неща под повърхността, които още не си видял/а. Когато четеш този пост, може да съществуват заедно с това десетки и стотици други материали в блога.
Когато пиша мнение като това, то отива на върха на главната страница. Когато това мнение остарее, поради добавяне на нови мнения, то започва своето пътешествие надолу по страницата, докато накрая изчезне от нея. Това не е края на живота на тази публикация обаче, защото тя отива в „Архив“ на моя блог. Това звучи като прашно тъмно място, но наистина е само като метален шкаф, който е лесно достъпен по няколко начина. Можете да прочетете моите „архиви“, просто чрез търсене на страничната лента „(над отляво на този блог) в „Архиви“ или „категории“. Там ще видите линкове към всички мои стари мнения, към които получавате достъп. Ако видите, категория „Високи доходи- примери“ – кликнете върху тази връзка и ще видите всички мои стари мнения по темата високите доходи, като най-новите са най-отгоре и най-старото мнение е в долната част.

Коментари - Не всички блогове използват коментари, но коментарите се срещат доста често. Един блог не е монолог, а разговор. Можете да дадете обратна информация за почти всичко, което пише на блога- щракнете върху връзката „коментари“ в дъното на всяко едно мнения. Това ще ви отведе до малко форма, където оставяте вашето име, имейл и линк към собствения си блог, ако имате такъв, както и вашето мнение, коментар, критика, въпрос, есе на тема защо обичам моя блог, да обещаете пари … . и т.н.). Ако коментарите за „изключени“ можете да попълните форма за контакт, можете да го направите и в този блог веднага.

Чудесен начин да научиш повече за блоговете е да се прочетеш няколко. Остави някои коментари, задай въпроси и отбележи любимите публикации. Но още по-добър начин да научиш повече за блогове е да започнеш свой собствен. ОК – може се смееш и да мислиш, че не си достатъчно уеб подготвен, за да имаш собствен сайт? Може би не знаеш откъде да започнеш?

Виж съвета на Дарън, който е между 50-те най-успешни блогъри в света.
Дарън Роз споделя следната тайна- когато е писана тази статия (2005), той е имал само 3 години опит в блогването. И така- ето разказът на Дарън- преди три години (2002) не знаех нищо за блоговета, аз никога не бях използвал интернет за нещо повече от електронна поща, сърф и да чатя с приятели- едва можех да правя само това! Но един ден открих блог и след като сърфирах от един на друг за няколко часа (блогове са склонни да се свързват с много други), бях пристрастен и исках да започна собствен блог. Открих, че има безплатни блог услуги, че почти всеки може да създаде блог и това е въпрос на минути. Наистина е толкова просто. Буквално милиони хора блогват по цял ​​свят. Това не е просто нещо само за младите хора, или за маниаци, или за особняци и т.н., или пък нещо специално само за хора със собствени компютри. Всеки, който има достъп до компютър и интернет веднъж или два пъти седмично може да започне СВОЙ собствен блог.

Вече има и много написана литература по въпроса, но казаното дотук е основното, което да ти помогне да започнеш собствен блог.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: Alex Web Design