5 съвета за избор на бизнес партньори

Автор: Tom Graspy-5 Tips for Picking a Business Partner
Усмихната руса жена държи надпис Отворено
Преди 2,5 години станах съосновател на компания „Stroome“- платформа за редактиране и публикуване на видео материали. Тази платформа през 2010 спечели наградата 2010 Knight News Challenge. Като повечето стартиращи предприемачи, аз смятах, че най- важните решения предстоят след като фирмата стартира дейността. Оказва се обаче, че успехът на повечето стартиращи започва с едно решение, което е направено месеци – понякога години – преди вашият бизнес дори да е видял „дневна светлина“. Става дума за избор на партньор/партньорка.
Наскоро бях помолен от Джейсън Назар, основател на Docstok и голям поддръжник на обществото на предприемачите в Лос Анжелис, да дам няколко съвета за избор на бизнес партньор. На края на статията е приложено кратко 3 минутно видео на моя разказ. А тук ще споделя писмено моите съвети за избор на партньор/ка.

1. Да притежава задълбочени знания в областта на бизнеса, в който стартира фирмата
От голямо значение е да разбирате пазара, в който навлизате. Вие не бихте заложили вашата репутация, време и финансови ресурси във вашия новостартиращ бизнес, ако не разчитате на успех. Отрезвяващата действителност обаче е, че повечето стартиращи бизнеси се провалят.
Според Шикар Гош, старши преподавател в Harvard Business School, процентът на провал на стартиране на бизнеса може да бъде много висок- до 95% . Така че, знаейки това, не е ли по- добре да си помогнете да не стигате до там? Един наистина много добър начин да направите това е да си сътрудничите с някой, който има енциклопедични познания за индустрията/областта, в която стартирате. Точно така – да намерите партньор/ка, познаващ/а детайлите.
Но тогава какво да кажем за страст, дързост, упоритост – всички тези свойствени/ендемични предприемачески качества, за които чуваме толкова много?
Визия, устойчивост, както и готовност да се поемат рискове, са абсолютно необходими. Те трябва да присъстват в бизнес партньора/партньорката. Дори не си помисляй да започнеш бизнес с някои, които не притежават всичките тези качества в изобилие. Но без дълбоко познаване на индустрията, с която ще се захванеш, ти си мъртъв.
За много стартиращи обаче е проблем да започнат с някои, които знаят повече от тях. Това се възприема като заплаха. Реалността обаче е, че е най- добре, ако партньорът/партньорката ви всъщност знае повече за някои неща, отколкото вие. Вие просто не може да знаете всичко. Но да знаете колкото може повече е възможно само ако вашето его възприеме да си партнирате с някои, които ще допълнят, и за предпочитане- ще разширят вашата база от знания.

Това ни води до второто ключово изискване, когато си избираме партньор/ка …

2. Да притежава умения, които са допълващи към вашите
Роки Ейгриъл, главен анализатор в reDesign mobile, наскоро написа великолепна статия за важността на балансирането на допълващите се умения в рамките на стартиране. „Нововъзникващите бизнеси са пълни с умни хора“, отбелязва Ейгриъл. „Но блясъкът идва когато хората са фокусирани, гледат точно и ясно напред, в една цел- blinders.“ (На български му казваме „капаци за коне“- някога беше признак на недостатък, а днес е обратното).
Трябва да се знае, че и най- блестящият специалист се фокусира върху определен набор от умения (обикновено това, в което е най- добър) и губи поглед/представа върху по-голямата картина.
Както Ейгриъл отбелязва, твърде много хора в Силициевата Долина са запленени от технологията в името на технологията. Да, технологията е от решаващо значение. Но успехът в стартирането идва не само от знаенето как да се изгради нещо, но и от това за кого да се изработи, и кога да се изработи.
Така че, ако вашата основна компетентност е в техническата сфера, то приемете в такъв случай вие да играете водеща роля за изграждането на продукта. Ако партньорът/партньорката ви е по-добър/добра в презентирането и демонстрирането, нека той/тя да се справя с демонстрациите. Казано по друг начин, избирайте партньор/ка, който/която компенсира вашите слабости с неговите/нейните силни страни. Но се уверете, че допълващите умения не дърпат вас и вашата компания в две различни посоки.
Откриването и използването на силните страни на екипа може да се яви като едно всеобхватна решение за всеки проблем, с който вие и вашият партньор/ка ще се сблъскате. В действителност обаче, този „Инг и Янг“* подход за управление на стартиране е постлан с потенциални проблеми.

Особено, когато „Инг“ и „Янг“ не са съгласни. Следва точка 3 от ключовите изисквания към вашия партньор/ка.

3. Взаимно уважение
Да, това е клише. Но в крайна сметка, наистина е вярно: Партньорството много прилича на един брак. В началото всички мислят еднакво, решенията са лесни, а най-големият спор е за това, откъде да се вземе храна (за вкъщи), за да се заредят за следващите разговори в късната нощ.
Но нека не се заблуждаваме. Няма значение как вие и вашият партньор/ка виждат нещата от самото начало – разногласията ще се появат. И когато това стане, единственият начин да ги разрешим, е да уважаваме гледната точка на партньора/партньорката си – дори ако това е напълно противоположно на начина, по който ще се реши проблема.
Норм Васерман е автор на наскоро издадена книга по темата, озаглавена „Дилемите пред новостратиращите бизнеси“. Според Васерман, почти две трети от провалите при стартиране на бизнес може да се дължат на проблеми в рамките на управленския/мениджърския екип. „Ако предприемачеството е битка“ отбелязва Васерман, „повечето жертви произтичат от приятелски огън или самонаранявания.“
Така че, как да се избегне този потенциален партньорски капан? Как да се предотвратите този „създател на конфликти“, преди той напълно да унищожи партньорството и вашата компания? Отговорът е само в една дума: уважение.
Помислете си за първия път, когато избирахте партньора/партньорката си. Той/тя е добър/добра в нещо. Той/тя е специалист в дадена област. И вие се отнасяте с уважение към знанията им. Така че когато трябва да вземете трудно решение, защо да не изслушате това, което той/тя има да каже? Очевидно е, че не винаги ще сте съгласни, но трябва да се слуша.
Но какво се случва, когато с партньора/партньорката достигнете до задънена улица? Какво тогава? Опитайте следното:
Дайте на експерт в областта да каже своето мнение. И се съобразете с това мнение. Може то да е в полза на партньора/партньорката. Ще имате друг случай, когато вие ще бъдете поканен „на труден разговор“. И когато това стане, вие ще имате желанието вашето решение също така да бъде уважено.

4. Силна работна етика
Визията не е само искрата, която запалва повечето стартиращи, това е, което дава допълнителна енегрия, когато нещата стават трудни. Проблемът е, че понякога подробностите могат да се загубят в голямата картина. А при нововъзникващите бизнеси всичко са детайли. И вие трябва да имате поглед към тях.
Ето защо е толкова наложително да намерите някои, които също толкова са мотивирани от работата, тъй като те са вдъхновени от визията. Да сте в постоянна близост. Всеки ден вие вършите „мръсна“ работа, и тя стига до 99% от времето ви. Така че имате ограмна нужда от хора, които са постоянно с вас в трудностите и в „окопите“.

Най-добрият начин да си гарантирате, че най-тежката работа свършва е: Вземете партньор/ка със силна работна етика.

5. Намерете „приятел“
Петият и последен съвет за намиране на партньор/ка е изпълнен може би с най-много проблеми.
За да стане ясно искам да кажа, че не говоря за навлизане в бизнеса с вашия съквартирант от колежа (макар че някои доста успешни стартиращи бизнес са започнали от стая в общежитие). Говоря за партньорството с някой, когото наистина харесвате и с който искрено бихте се наслаждавали да прекарвате времето си.
Защо съвместимостта между партньроите е толкова важно нещо? Защото, когато бизнесът попадне „в дупка“ (а „дупки“ ще се случват толкова често, че накрая ще забравите техния брой), не може просто да очаквате подкрепа само от бизнеса си. Вие трябва да очаквате подкрепа от вашите приятели. Ще има дни, в които ще мразиш своя бизнес, и ще трябва да харесваш партньорите си.
Дармеш Шах, съосновател на HubSpot, и основна движеща сила зад популярния блог, OnStartups.com, наскоро написа една статия по темата, уместно озаглавена „Важни въпроси, които съоснователите на новостартиращи бизнеси трябва да си зададат един на друг.“ В нея той поставя 10 ключови въпроса, които трябва да бъдат задавани, и решени, преди да формирате партньорство. И един основен извод е: Приятелство и партньорство не са непременно едно и също нещо.
Аз не можех да не се съглася.
Разликата между приятелство и партньорство, е, че ние постоянно и постоянно договаряме нашите приятелства. Някои приятелства стават по-силни, а други бавно отслабват с течение на времето. В новостартиращите бизнеси времето е най-ценната стока. Нямате време за предоговаряне на вашето партньорство. Трябва да съумеете да го постигнете още в самото начало.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ
Първото решение, което предприемачите трябва да вземат, когато стартират е, не КАКЪВ бизнес ще правят, а с КОГО ще го правят.
И когато трябва да изберете своя бизнес партньор/ка, изберете човек, който:
1. Одобрявате като личност;
2. Уважавате заради професионалните знания;
3. Знае, че ежедневно ще бъде в окопите до вас да свърши мръсната работа и е готов да го прави.

Защото в крайна сметка, 9 от 10 интернет нововъзникващите бизнеса пропадат, и то поради самоунищожаване. И няма нищо по-разрушително в това, отколкото „отравящото“ партньорство.

_____________________________________________________________________________________________

*( Инг и Янг- предна и задна част на едно и също нещо- например „ези- тура“ при монета, „вътрешна и външна страна на ръката“ и др.)

Tom Graspy/Том Греспи- 5 съвета за избор на бизнес партньори

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: Alex Web Design