Дилемата на предприемача

Източник: The Power of Focus by Jack Canfield, Mark Hansen, Les Hewitt

Ако имате собствен бизнес, или смятате да започнете такъв- не забравяйта дилемата на предприемача. Нейната същност е следната. Да предположим, че имате идея за нов продукт или услуга, които само Вие най- добре си представяте как ще изглеждат, и, разбира се, се готвите да изкарате много пари.

Основополагащата цел на бизнеса е да се търсят нови клиенти, и да се задържат съществуващите. Следващата цел вече е да се получат приходи. В началото на своята дейност много малки предприятия са с недостатъчен капитал. Затова на предприемача му се налага да изпълнява едновременно няколко функции, работейки ден и нощ, без отпуски и почивни дни. Но именно този период е най- интересното време за създаване на контакти, срещи с потенциални клиенти усъвършенстване на продуктите или услугите.

Когато фундаментът вече е изграден, трябва да се поставят на различни места компетентни хора, да се изградят системи за взаимодействие, да се създават стабилни условия за работа. И така постепенно предприемачът започва да се посвещава на ежедневните административни задачи. Документалната бюрокрация и „бумажнината“ превръщат в рутина това, което някога е било увлекателно занимание. Повечето време се отделя на разрешаване на проблеми, на изясняване на взаимоотношения с подчинените и на решаването на финансовите въпроси.

Звучи ли Ви познато? Но Вие не сте единствените в това положение. Дилемата се състои в това, че много предприемачи (и ръководители) обичат всичко да контролират. На Вас Ви е трудно да „поразхлабите“ малко ситуацията, да позволите на други самостоятелно да си свършат работата, да им делегирата пълномощия. В края на краищата кой, ако не Вие, създателят на Компанията, разбира най- добре от всички тънкости на своя бизнес! Струва Ви се, че никой няма да се справи с ежедневните задачи по- добре от Вас.

Това е именно и парадоксът. На хоризонта пред Вас просветват множество възможности, по- големи сделки, но Вие не можете да се докоснете до тях, защото сте се оплели в ежедневната рутина. Това угнетява. Вие си мислите: може би ако работя повече, ще изуча методиката на управлението, и тогава с всичко ще се справя. Не, това няма да помогне. Рабойтейки повече и по- прилежно, Вие няма да разрешите тази дилема.

Какво да се направи? Рецептата е проста. Отделяйте по- голямата си част от времето за това, което правите най- добре, и позволявайте на другите да правят това, в което са най- добри.

Съсредоточете се (фокусирайте се) върху това, в което постигате отлични резултати. В противен случай най- вероятно Ви очаква неизбежният стрес, и в крайна сметка ще „прегорите“ в работата. Тъжна картина…

Трябва да се промените.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: Alex Web Design