Как да намираш клиенти- съвет №3 за предприемачи

Иска ми се да знаех (когато стартирах за първи път бизнес) колко ТРУДНО е да намериш клиент, да го накараш да плати за твоя продукт, и да повярва, че той е толкова вълшебен, колкото ти мислиш че е.

Повечето основатели на новострартиращи компании разчитат, че привличането на клиенти е нещо предрешено, макар че това е №1 от нещата, които ще те държат буден по цели нощи през първите 2-3 години, ако не и по- дълго. Всяка част от този процес е дълбоко предизвикателство за компанията. Той също така не се случва бързо.

Съвет №3: Трябва да осъзнаеш, че намирането на клиенти е МНОГО трудно и е голямо предизвикателство. Как трябва да се постъпи?
3.1.Ежедневни контакти с клиенти и потенциални такива. Трябва да знаеш техните нужди по- добре отколкото те ги осъзнават.
3.2.Търсенето на потенциални клиенти е последователност от опити. Преди да започнеш бизнес си отговори какво значи за теб УСПЕХ и ПРОВАЛ в търсенето на клиенти. Когато експериментът завърши, огледай всичко, изчисти ненужните неща, и повтори.
3.3.Обгради се с екип и съветници, които ще изпълняват изискванията на измерванията в бизнеса и финансите. Успехът/Провалът на бизнеса зависи от тези хора. Ти трябва да им вярваш безусловно, защото няма да имаш време да надничаш през рамото им и да проверяваш какви са резултатите, и дали не крият истината от теб.

Nick Francis (@nickfrancis), Co-founder and CEO of Help Scout

Оригинален източник: David Hauser- 25 Entrepreneurs Tell What They Wish They’d Known before Founding Their First Startup

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: Alex Web Design