Маркетингът на малкия бизнес е като гребането

Автор: Charlie Cook- Marketing for success.
Две човешки длани, в които има надпис успех, и ключ.
Маркетингът е като гребане с лодка. Когато знаеш как да гребеш, носът на лодката се движи плавно през водата, като среща най- малка съпротива. Ако гребеш назад, кърмата (задната част) на лодката се движи срещу водата, което изисква повече усилия и увеличава риска вода да влезе в лодката. В момента повечето хора се движат назад, опитвайки се да развиват своя бизнес, като се сблъскват с най-високото ниво на съпротивление.
Не бихте ли искали да намирате своите пазари, като се движите лесно напред.

Кое е първото нещо, което повечето хора правят, за да увеличат продажбите на своите продукти и услуги? Те определят всички свои изисквания към продукта/услугата. След това провеждат телефонни разговори и срещи за представяне на продукта си, стартират рекламна кампания, изпращат брошура или изграждат уеб сайт и приканват хората да купуват.

Това не ви ли е познато? Сещате ли се за някой, който е използвал този подход? Опитвахте ли по този начин? Бяхте ли доволен от броя на нови клиенти, които привлякохте? Правилен или погрешен е този начин на действия? Срещахте ли съпротива, или всичко вървеше леко?

Истината е, че в горенаписаното има и правилни, има и грешни действия.

Като алтернатива искам да ви предложа една нова възможност- да откривате своите пазари, като се движите напред, да привличате повече потенциални клиенти, да намалите съпротивата срещу продажбите и да имате повече потенциални и редовни клиенти?
Често срещано погрешно схващане е, че най-бързият начин за привличане на повече клиенти и потребители е да се съсредоточите върху приканването хората да купуват. Очевидно това изглежда много приложим начин, но в повечето случаи генерира само тънка струйка на нови клиенти за собствениците на малък бизнес. Този начин може да работи, ако сте голяма компания, която може да похарчи милиони долари за изграждането на вашата марка. Защо обаче този начин на продаване не работи за малкия бизнес?
Продажбата е крайна точка, или една от точките по пътя ви в отношенията с клиента. Преди клиентите да са готови да ви дадат парите си, те трябва да се уверят, че имате това, което те искат, и да ви повярват, че вашият продукт или услуга ще изпълнят обещанията, които давате.
Когато сте фокусирани върху продажбата и вашите намерения, се сблъсквате с високи нива на съпротива. Това е като да се опитвате да гребете с лодката назад. Маркетингът е изграждане на взаимоотношения, което се извършва стъпка по стъпка. Ето защо започнете чрез фокусиране върху това, което иска вашият (потенциален) клиент, а не върху това, което искате вие.
Помислете за това. Когато вдигнете телефона, за да се обадите на приятел, или го срещнете, какво е едно от първите неща, които казвате? С монолог за себе си ли започвате? Повечето хора обикновено започват разговора с 1-2 приятелски въпроса и след това намирате тема от взаимен интерес. Ако имате информация, която е интересна за вашият приятел, вие я споделяте. Аз често получавам обаждания от хора, които казват, че те мразят маркетинга на своя бизнес. Защо? Защото опитвайки се да убедят хората да купуват, това се възприема като нахалство.
По ефективна и забавна алтернатива на неуспешния маркетинг „назад, срещу течението“, е да се фокусирате да дадете на хората това, което те искат, вместо да се опитвате да продавате. Привлечете вниманието на потенциален клиент с въпрос или изявление, така че бързо да се замисли как може да се разреши проблема, който съществува. Това може да е ваше маркетингово съобщение или реч за кратко представяне на продукта/услугата. След като привлечете интереса на вашия (евентуален потенциален) клиент, дайте му нещо, което иска, което е подкана да се свърже с вас. Това нещо може да бъде кратък доклад, статия, изследване.
И така, дава ли маркетинговият план на вашия бизнес на хората това, което те искат?
Вашата реч по представянето възможностите ви за разрешаване на техните нужди и проблеми помага ли ви да започнете разговор, и да изграждате перспективни взаимоотношения?

Можете да увеличите възможностите на вашия бизнес за добри продажби само за 15-30 секунди. Трябва да притежавате брилятно кратко маркетингово съобщение и реч за представяне на вашия продукт. Научете се как да привличате вниманието на потенциалните си клиенти, като им давате това, което те искат. Така ще привличате повече клиенти и ще бъдете по-успешни.
След като потенциалният клиент ви даде контактите си за връзка, се захванете за работа да му подготвите това, което ще му вдъхне доверие, като демонстрирате интерес към потребностите на клиента, и му дадете съвкупност от полезни съвети. Колкото повече даваш на потенциалните си клиенти, толкова по-силни ще бъдат вашите взаимоотношения.

Да гребеш с лодката срещу течението е трудна работа, и няма да стигнеш далеч. Има прекалено много съпротива. За да привлечете повече клиенти и да расте вашия бизнес, СПРЕТЕ с маркетинга назад и преодоляването на високи нива на съпротива. Дайте на вашите потенциални клиенти това, което те искат, изградете взаимоотношения и ще намерите повече клиенти, които ще купят решенията, които предоставяте.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: Alex Web Design