Как да имаме най- добрите специалисти?

Каква компания искаме да бъдем- от „гиганти“ или от „джуджета“ (а може би реално и от двете)?

Във всички случаи желанието е да имаме компания от гиганти. Затова процесът на намирането и назначаването на най- добрите е от голямо значение.

Ако от теб зависи какви хора ще наемеш, ти какво предпочиташ- да наемеш хора, които са и ще станат по- добри от теб, или които не са по- добри от теб.

Ето как нагледно е постъпил Дейвид Огилви, известен с постиженията си в рекламата. Един ден той събрал заедно своите мениджъри (неговата компания е Ogilvey and Mather Advertising Agency) и им дал по една матрьошка (руска кукла). За незнаещите какво е това ще поясня, че това са изработени от дърво, с височина от 25 до 50-60 см. Всяка една кукла се дели на две, и вътре в нея влиза по- малка, и така куклите стават все по- малки.

След като видял, че мениджърите му са много озадачени, Дейвид Огилви им казал да разтворят всички кукли и да стигнат до най- малката. Същото направил и той. След което обяснил на озадачените мениджъри какво мисли.

„Ако назначавате хора, които са по- „малки“ от вас, ще бъдете компания от джуджета. Ако назначавате хора, които са по- големи от вас, ще бъдете компания от гиганти.“

Хубаво е да се следва тази философия. Особено хубаво е да се каже, но е много трудно да се осъществи.

Поразмишлявай и ти върху тази теза. Виж кратките видеоматериали и обмисли своятата стратегия за назначаване. Или пък стратегия ако ти търсиш работа, към коя група искаш да принадлежиш.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: Alex Web Design