5 прости и важни неща за продажбите чрез социалните медии

Източник: 5 Ways to Get that Social Media Sale

Дали продаваш кранове за баня или луксозни коли- социалните мрежи могат да ти помогнат. Разбира се, това не е толкова просто, както ако подвикваш от сергията (на пазара). Така че, ето моите съвети как да се продава в условията на социалните медии.

Изграждане на взаимоотношения
Не се предлага брак на бъдеща съпруга 5 минути след като сте се запознали на автобусната спирка, или дори това и да се случи, е ясно какъв ще бъде нейният отговор. Същото важи и за социалните мрежи. Взаимоотношенията с клиентите са важни и колкото повече се ангажираш, толкова по- лесна е продажбата. Опитите да се продава твърде рано трябва да се разглеждат също като създаване на положително влияние към твоя бренд/продукт, и затова изграждането на стабилни основи чрез социалните медии е най- добрият начин да се върви напред.

Слушане
Изграждането на взаимоотношения естествено включва слушане, и в случай на социални комуникации, това означава различни начини за слушане. Хората са склонни да имат също радар за откриване на искреността. Така че, не само ангажирай клиентите със себе си, когато говориш, проявявай редовно и истински интерес към клиентите, вместо да се държиш като търговец на камили на арабски пазар.
Когато всичко е казано и направено, и сделката е завършена, продължи да разширяваш ангажиментите си с клиентите. Тези хора могат да осигурят информация и препоръки, да ти станат адвокати и дори да ти помогнат, ако получиш отказ.
В допълнение, слушането ти позволява да си вземеш бележка от конструктивна критика, и също от хвалба (когато има такава), и също така да подобриш своята марка/продукт и отношенията с другите.

Съмнения от страна на клиентите
Без слушане, за да получиш обратна връзка, ще останеш в коловоз и никога няма да можеш да подобриш своя бизнес. Това е най-съвършена форма на маркетингови проучвания и тя позволява да видиш ясно какво дава твоя бизнес и продукт на клиентите ти. Освен това, можеш да коригираш заблудите си, които иначе ще прогонят клиентите ти далеч. Дори да правиш невероятни предложения, ако ти не знаеш, че съществуват някакви съмнения у клиентите ти, те никога няма да можеш да се коригираш, и продажбите ти няма да се случат.

Разрешавай проблеми
Големите бизнеси не само слушат, те предприемат действия и решават проблеми. Покажи компетентност и желание за отстраняване на недостатъци, добавяне на полезни функции и оправяне на нерешени проблеми.

Да отделяш време, за да се помогне на хората най-вероятно ще ти се върне като добра карма. Това не е просто заради продажбата, става въпрос да направиш хората щастливи и да им предложиш добро обслужване, и това би било достатъчно, за да донесе успех.

Попитай и потърси
Всичкото това общуване и решаване на проблемите е фантастично, но макар и да ти дават знаци, ти все пак ще трябва да приключиш сделката. Надяваме се на този етап това да е доста мека продажба.

Да попиташ за продажба в онлайн комуникация, или да ми се обадиш за среща с тях, е един добър начин за приключване на сделката. Разбира се, не бъдете нахални, но бъдете достатъчно ясни и настоятелни. Просто бъдете сигурни, че посланията са ясни. Прочетете сигналите и когато времето е подходящо, използвайте го.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: Alex Web Design