Гробището и раят на продажбите.

Консултанти по продажбите
Следват определенията за 2 различни места, където може да съществува консултантът по продажбите.

I.ГРОБИЩЕТО на продажбите
Гробището на продажбите е претъпкано напълно от продажби:
-които НИКОГА не се случват;
-или които са умрели по техния път, след спирането им.

Представи си как консултантът по продажбите се мъчи тези продажби да се случат отново. Консултантът прави всичко възможно, което му е казано да се прави, скача ентусиазирано през всички обръчи, които смята, че трябва да се прескочат, прави всякакви възможни проучвания, представяния и анализи, които са му казани да прави… и все пак не може да реализира продажбата.

Това e, което обикновено се случва. ПОНЯКОГА (но не толкова често), консултантът по продажбите наистина осъществява продаджба. Но такива продажби обикновено са много по- малки от това, което консултантът би искал да бъде, и такива събития идват толкова рядко и бавно.

Населяващите ГРОБИЩЕТО на продажбите изглеждат зловещо, като призраци. Те дрънчат със своите окови в непрекъснато и безполезно търсене на ИСТИНСКИЯ „дисижън мейкър“. Те извървяват дълги, безсънни седмици в търсене на БЮДЖЕТИ, които или изчезват, или никога не се появяват. Консултаните КОПАЯТ за повече информация, която е заровена толкова дълбоко, че те никога не откриват какво наистина се случва в предприятието (в което „ровят“).

Това е ПОЗНАТИЯТ ТЕРЕН на жителите на ГРОБИЩЕТО на продажбите. Те са „осъдени“ да живеят в този „мрачен свят“ постоянно- ден след ден- не само с един евентуален клиент, а редовно с повечето от своите евентуални клиенти.

Дали това се отнася за ТЕБ? Ако не се отнася, това е ОТЛИЧНО.

Но нека ГРОБИЩЕТО да бъде началната точка, от която да започнем. Съгласен ли си, че ГРОБИЩЕТО на продажбите:
1. СЪЩЕСТВУВА
2. НЕ Е мястото, където искаш да живееш?

Ти решаваш, честно и откровено.

II.РАЯТ на продажбите
Раят на продажбите е съвсем различно място. РАЯТ на продажбите е място, където се случват хубави неща- бързо и често. Това е мястото, където консултантите по продажбите обменят идеи, споделят усилия и добрите резултати за техните потенциални и съществуващи клиенти, които в отговор на това се отблагодаряват на консултантите със също така хубави неща.
Тоа е мястото, където закъно за взаимността работи в ПОЛЗА на консултантите. Това е мястото, където консултантите работят с хора, които действително имат енергия, правото и властта да инвестират в консултантите и техните решения. Това е мястото, където „дисижън мейкърите“ имат желание да бъдат включени в процеса на продажбата.

В рая на продажбите цикълът на продажбата е кратък, инвестициите са големи, заявките за покупка са чести.

Ето това е раят на продажбите. Когато веднъж си попаднал в него, никога вече няма да искаш да живееш по друг начин. Мениджърите обичат консултантите, които живеят в РАЯ. А и всички хора от високите нива на мениджмънта- вицепрезиденти, президенти, изпълнителни директори и собственици, също обичат тези консултанти.

Хората, които живеят в рая на продажбите, си позволяват да имат много неща. Да продаваш повече и да живееш по- нашироко е начинът на живот в РАЯ на продажбите- и животът там определено е по- добър.

Как да попаднеш в РАЯ на продажбите, и да останеш там?

Как да си осигуриш билеш за рая на продажбите? Билет, който е за рая, а не за гробището на продажбите.

За да постигнеш това предимство, ти трябва да поемеш отговорността не само за това КАКВО ПРАВИШ, но също така и за това КАКВО МИСЛИШ ЗА СЕБЕ СИ.

За да получиш предимство да живееш в РАЯ на продажбите, ти трябва лично да си отговорен едновременно и ежедневно за това:
-какво правиш;
-в какво вярваш.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: Alex Web Design