Какво е определение за продажба?

Как определяте продажбата? Много хора си представят продаването като преследване/убеждане на хората да купят неща които те искат или не искат, имат или нямат нужда от тях.

Ако мислите по този начин, продаването няма да е лесно за вас.

Честно казано, ако в това виждате перспективата пред продажбите, не е чудно, че клиентите не ви харесват, а дори ви мразят.

И така, каква перспектива може да направи продажбата по- забавна, вълнуваща и привличаща? Това изглежда доста трудно, нали?

Предлагам да си направите списък с проблеми, нужди и желания, които могат да бъдат разрешени на вашия целеви пазар. Ще се изненадате, че списъкът ще расте, и вие постоянно ще добавяте нещо в него.

Така че, ако разглеждате внимателно този списък, и мислите за него, можете да се превърнете в майстор на решаване на проблеми, потребности/нужди и/или желания на ваши потенциални клиенти. Това, което реално можете да правите, е да помагате на хората.

Та това е за продажбите: Продаването е да помагаш на хората. Продаването е процес на изясняване и решаване на проблеми на хората.

Така че, ако чувстваш и знаеш, че продаването е да помагаш и да правиш услуга, ще направиш голяма промяна в себе си. С тази нова перспектива, продаването ще се превърне в страст от желание да помагаш на хората. Намери и почувствай тази страст и бъди сигурен, че твоите продажби ще се удвоят, или дори утроят и учетворят.

Съдбата на продавачите и тяхно морално задължение е да помогат на колкото е възможно повече хора чрез техния продукт или услуга. Продавачите са длъжни да помагат на хората със своя опит и мъдрост.

Нека да си предствами, че следващия път, когато говорите с потенциален клиент, вие мислите как можете да помогнете или да сте му в услуга, като надхвърляте своите собствени потребности или желания. Забравете, че трябва да се опитвате да продавате нещо. Когато предлагате решения за разрешаване на своите проблеми, вие опростявате разговора, така че хората престават да купуват, и вие започвате да продавате.

Ако това е вашата перспектива за продажбата, мислите ли, че хората ще останат с вас? Помислете за това: хората мразят продажби. Когато купувачите смятат, че на тях им „продават“, често те искат да си отидат, и да ви оставят. От друга страна, ако смятате, че искрено се опитвате да им помогнете да решат проблемите си, те ще се отпуснат и ще се отворят за вас.

Тази перспектива на продажбата е много проста, но същевременно много силна и привлича клиентите. Опитайте я и ще видите резултати, които ще ви харесат.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: Alex Web Design