Писмо от клиента до консултанта по продажбите- 1.

Жена държи флайер в ръкаУважаеми консултант по продажбите,

Като такъв ти се фокусираш прекалено много върху своя продукт, марка и услуги, и пренебрегваш друго- а именно своя личен „бренд“.
Помисли за това. Прегледай своите презентации. Със сигурност в нещо ще откриеш много и скучни данни за фирмата ти, неразбираеми думи и други неприемливи неща. Най- малкото твоите клиенти нямат полза от това.
Ето една възможност да се разграничиш от конкуренцията. Създай представяне за себе си, за твоите лични достойнства и ценности. И не за това, което можеш да продадеш, да предоставиш или да обещаеш на клиента.
Ако си почтен и искаш да надвиеш своето его, то личната ти презентация ти предоставя възможност повече хора да научат за твоите способности. Ако постигнеш това, то бизнес бренда ти, и твоя личен бренд ще съвпаднат.
И не забравяй. Твоята лична презентация е изградена от думи. Тези думи обаче трябва да призовават към действие. Ако искаш да отвориш вратата към нови възможности, то тогава си длъжен да станеш такъв, за какъвто се описваш, и какъвто вярваш да бъдеш.
„Речено, сторено“.

Твой
Клиент

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: Alex Web Design