Как да ангажираме клиентите със съдържание?

Източник: www.openforum.com

„Маркетингът на съдържанието“ е сякаш маркетинговата фраза на годината. Но терминът „съдържание“ покрива много повече видове материал откогато и да е било, и затова всеки се нуждае от голям набор от тактики/оръжия, за да впечатли своите клиенти с това съдържание. Ето някои от най- добрите.

Мислете за съдържанието като за непрекъсната съвкупност, включваща всичко от микро ниво (туитове, снимки), средни по обем (постинги), и с продължително въздействие (еbooks, статии и уебинари).

Използвайте краткосрочното съдържание, за да насочите вашите действащи и потенциални клиенти да се ангажират с по- всеобхватно съдържание. Направете съдържанието атрактивно, бързо хващащо окото, бързо за разпознаване и възприемане и лесно за споделяне. Клиентите са претоварени с информация, ето защо краткото съдържание „грабва“. И затова снимките и кратките туитове са най- важните.

Отчитайте също така и колко е времето на повлияване на различните видове съдържание. Например, 60% от хората прочитат постинг във Facebook в границите до 1 час, докато 75% от Е-мейлите се отварят след като е минал поне 1 час от тяхното изпращане.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: Alex Web Design