Фейсбук подлъга инвеститор да вложи месечната си заплата заради преувеличени очаквания

Източник: Bloomberg
Борсово табло
Ryan Cefalu-Райън Сефълу, който живее със съпругата си и две деца в Батън Руж, Луизиана, вижда в дългоочакваното първоначално публично предлагане на акции на Facebook Inc. (FB) своя шанс да задели средства, които да му помогнат след пенсионирането му. Но неговите очаквания се провалиха заедно със провала на акциите в първите минути на тяхната търговия.
„Толкова е обезсърчаваща да научите, че нещата са пресилени“- споделя в интервю Сефълу, 34-годишен, мениджър на бази данни, който е похарчил около $ 4000, за да закупи акции. „Това е около 1/12 от годишния му доход, или заплатата за един месец. С тях се опитвам да направя нещо, за си помогна след пенсионирането ми.“
Facebook, който в момента се използа от близо 1 милиард души по света, предостави повече от 25 на сто от акциите си на инвеститори на дребно. Цената на акциите, закупени от тази група за $ 38 в деня на първоначалното публично предлагане (IPO), е намаляла с поне $ 630 млн. общо въз основа на цената на затваряне от $ 32 през първия ден, и очакването е и в бъдеще цената да се задържи около това ниво.
Докато големи инвеститори са закупили акции във Фейсбук много преди тяхното първоначално публично предлагане, дребните инвеститори е трябвало да чакат публичното предлагане, което стана на 18 май 2012, на цената, на която са били предложени. И резултатът е: След като Facebook и организаторите на IPO-то са подценили цената на търсенето (ръководили са се само от цената на предлагането), и техническите проблеми и бъговете на Nasdaq- борсата, което е затруднило търговията през първия ден, най-голямата социална мрежа в света е загубила 18% в рамките на три дни. Акциите все още с около 16% под цената на IPO- $ 38.

Изводите са, че дребните инвеститори, повлечени от славата на Фейсбук, са се предоверили в предлаганата цена, и сега ще загубят много от своите средства. Американската комисия за продажбите на акции- SEC- The U.S. Securities and Exchange Commission- и други органи ще разследват случая, и ще вземат мерки в интерес на инвеститорите. Вече е поискано обяснение от един от организаторите на IPO-то- Morgan Stanley (MS)- Морган Стенли.
Вече има заведени дела от малки инвеститори срещу Фейсбук и организаторите на IPO-то.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: Alex Web Design