„Голдман Сакс“ загуби над 2 млрд. долари заради обвинения в „морален банкрут“

17:22 | 15.03.2012 | Източник: Медиапул.

Goldman_SachsБанка „Голдман Сакс“ (Goldman Sachs) загуби в четвъртък около 2.15 милиарда долара от пазарната си капитализация заради откровенията на директора на лондонското бюро по работа с деривати Грег Смит, който ден по-рано обяви оставката си, предаде агенция Блумбърг. В хода на търговията на 14 март акциите на „Голдман Сакс“ паднаха с 3.4%, което е доста повече от средното за финансовия сектор на САЩ.

Преди това Грег Смит написа открито писмо във в. „Ню Йорк таймс“, в което обясни, че ръководството на банката, включително изпълнителният директор Ллойд Бланкфейн и президентът Гари Кон са „морално банкрутирали“.

Смит разказа, че в личната си кореспонденция мениджърите наричат клиентите „кретени“ и въобще не отчитат техните интереси, когато дават препоръки за инвестиране. Единствената цел на много от висшите служители на банката е да извлекат от партньорите колкото може повече пари, разказа Смит, който напуска след 12 години работа в „Голдман Сакс“.

Бившият председател на Федералния резерв Пол Волкър, чието „Правило Волкър“ ограничава банки като базираната в Ню Йорк „Голдман Сакс“ да търгуват с финансови инструменти за собствена сметка, определи статията на Смит като „радикална, силна“. „Опасявам се, че бизнесът е този, който води до множество конфликти на интереси“, коментира той.

Редица наблюдатели на финансовия пазар отбелязаха, че казаното от Смит едва ли е изненадало публиката, тъй като порядъчността на ръководството на „Голдман Сакс“ неведнъж е поставяна под съмнение. Както коментира собственикът на хедж фонда „Т2 Партнърс“ Уитни Тилсън, със същия успех медиите могат да тиражират и „сензация“ под заглавие „Проституция в Лас Вегас!“

„Голдман Сакс“ вече бе привлечена под отговорност от регулаторните органи за нарушаване на деловата етика. През 2010 г. SEC глоби банката с 550 млн. долара за измама на клиенти.

Бланкфейн и Кон отговорих с мемо до настоящите и бивши служители, в което казват, че твърденията на Смит не отразяват ценностите на компанията, нейната култура и „начина, по който огромното мнозинство от хора в „Голдман Сакс“ мислят за фирмата и работата, която тя върши от името на своите клиенти.“

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: Alex Web Design