Китайските инвестиции в Европа достигат високо рекордни стойности.

Източник: Spiegel International Online. Capital Study: Chinese Investment in Europe Hits Record High
Европа се е превърнала в най-големия получател в света на чуждестранни инвестиции от китайски фирми. Докато в Северна Америка гледат на китайските инвестиции с подозрение, китайските държавни предприятия в голяма степен са посрещнати добре в Европа, страдаща от рецесията и отчаяно нуждаеща се от пари в брой.

Китайските държавни компании разширяват влиянието си в Европа, като инвестират повече от 12 милиарда долара (€ 9.6 милиарда) през миналата година, според проучване на базирания в Хонг Конг фонд за инвестиране „A Capital“.

Сумата представлява увеличение от около една пета в сравнение с 2011 г., и е по- голяма от инвестициите в Северна Америка и Азия, взети заедно. 86% от инвестициите са в промишления сектор и в услугите.

Проучването на „A Capital“ е най-изчерпателното проучване засега на китайските инвестиции в Европа. Фондът определя китайското правителство сред инвеститорите под формата на China Investment Corporation (CIC).

Китайските фирми са предизвиквали фурор в миналото от техните частични или цялостни придобивания на водещи германски компании като например производителя на бетон-помпи Putzmeister, производителя на складово оборудване KION, и на производителя на електроника за бита Medion.

„Много китайски инвеститори приемат текущата слабост на Европа като възможност за постигане на по- високи резултати“, каза изпълнителнит директор на „A Capital“ André Loesekrug-Pietri. „Те търсят технологии, ноу-хау, брендове с висока стойност- и те ги намират тук, в Европа.“ Много европейски предприятия са световни лидери в сектори като промишленото производство, производство на автомобили, в сферата на околната среда и здравеопазването.

Китайското ръководство е определило тези ключови сектори като основен приоритет в най-новия си петгодишен план. Държавният съвет подкрепя разширението на компаниите в чужбина с евтини кредити и данъчни облекчения, и при това положение 93% от китайските инвестиции в Европа идват от държавните корпорации.

Поразената от криза Южна Европа се нуждае от паричен ресурст

„В Европа съпротивата към тези видове инвестиции е по-ниска, отколкото на други места,“ казва Loesekrug-Pietri. Резервите по отношение на непрозрачни интереси на китайските държавни компании са по-големи в САЩ, където правителствената Комисия за чуждестранни инвестиции в САЩ (CFIUS) по същество блокира продажбата на американския производител на самолети Hawker Beechcraft на китайски купувач поради национални съображения за сигурност. През 2008 г. комисията блокира вече несъществуващия производител на електроника 3Com от частичната му продажба на китайската държавна корпорация Huawei.

Канадското правителство неотдавна даде благословията си за продажбата на компанията за нефт и газ Nexen на китайската държавна фирма Cnooc, след дълъг период на обсъждане. Въпреки това представители на официалната власт заявиха, че в бъдеще те ще позволят такива инвестиции само в изключителни случаи.

Като противоположност на това, Европа е била до голяма степен гостоприемно място за китайските купувачи. Държавният фонд CIC придоби 10-процентен дял в Heathrow Airport в Лондон в края на миналата година, както и 7-процентен дял във френския доставчик на сателити Eutelsat. И правителството на Португалия договори своята най-голяма приватизационна сделка в края на 2011 г., като се съгласи да продаде своя 21-процентен дял в масивната електрическа компания Energias de Portugal на китайсктата Three Gorges. Продажбата беше първата приватизация на Лисабон по време на спасителната програма от миналата година.

„Европейците виждат нещата по-прагматично, отколкото американците“, каза Loesekrug-Pietri. Икономиките на поразените от рецесията страни на Южна Европа (Португалия, Италия, Испания, Гърция) се нуждаят спешно от свеж капитал. В допълнение, много малки и средни фирми – т.нар Mittelstand, които са гръбнакът на германската икономика – се надяват техните нови акционери да осигурят по-лесен достъп до китайския пазар, който се намира в период бум.

„Това, което виждаме с тези сделки, е само началото,“ Loesekrug-Pietri каза, добавяйки, че следващите години показват огромен потенциал.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: Alex Web Design