Законите на властта (и съблазняването)- част 1. Въведение.

Източник: Robert Greene. The 48 Laws of Power (1998)
Greene Robert-48 Laws Of Power

Усещането да нямаш власт над хората и събитията е особено непоносимо за някои- безсилието те кара да се чувстваш нещастен. Никой не се стреми към по- малко власт; всеки иска повече. В днешно време обаче е опасно да се бориш за власт неприкрито. Трябва да изглеждаш добър, честен и скромен. И затова трябва да прилагаш тънкости- да си благонамерен, но хитър, демократичен и- неискрен.

Такава постоянна двуличност напомня на случвалото се много отдавна в царските дворци. Около властните личности- крал, кралица, или император, с други думи около лидера, винаги се е формирал двор. Придворните често са изпадали в много неудобна ситуация: от една страна е трябвало да прислужват на своите повелители, но от друга страна ако това е изглеждало откровено подмазване и неприкрито крещящо ласкателство, други придворни не пропускали възможността да им се противопоставят. Затова е трябвало да се проявява хитрост, така че опитите да се спечели покровителството на монарха да не изглеждат съвсем явни. И дори опитни придворни, които са притежавали такъв финес, все пак е трябвало да си спомнят за защитни мерки срещу съперници, които са били готови във всеки един момент да ги отблъснат.

В същото време се е смятало, че дворът събира цветът на изтънчеността и цивилизоваността. Грубото и неприкрито усърдие към властта не се е окуражавало, придворните са действали потайно, прикрито са противодействали на всеки, който е използвал сила. Това е била дилемата в двора: представяйки се като образец на елегантност и благородство, придворните са се старали колкото е възможно по- незабележимо и изтънчено да надхитрят и измамят врага си. Успешният придворен с времето е усвоявал науката да намира заплетени пътища, обучавал се е да нанася удар в гърба на противника си с кадифена ръкавици и с най- сладката усмивка на лицето си. Вместо да използва насилие или пряка заплаха, истинският придворен е постигал своето чрез стратегия на съблазняване, трикове, пускайки в ход очарование и интриги, винаги е измислял план за действие за много време напред. Животът в двора е бил една безкрайна игра, която е изисквала от участниците постоянна бдителност и тактическо мислене. Това е била учтива война.

Днес ние се сблъскваме с много подобен парадокс: всичко трябва да бъде цивилизовано, прилично, демократично и честно- така трябва да изглежда. Но ако играем твърде строго в съответствие с тези правила, като ги приемаме буквално, нашите противници ще ни смажат, ако не са глупаци. Както е написал великият дипломат и придворен от ерата на ренесанса Николо Макиавели: „Всеки, който се старае да бъде добър през цялото време, неизбежно в крайна сметка ще бъде погребан сред огромното множество на тези, които не са добри.“

Дворът се е възприемал като кулминация на изтънченост, но под лъскавата обвивка са се крили тъмни страсти- като в кипящ котел са вряли алчност, завист, похот, омраза. Така и нашият свят днес гледа на себе си като кулминация на добродетелите, но все същите грозни страсти продължават да бушуват в нас, така както е било винаги.

Правилата остават непроменени. Външно вие сте длъжни да спазвате феърплей, но в действителност, освен ако не сте някакъв глупак, бързо се научавате на предпазливост и внимание, и действате по съвета на Наполеон: слагате кадифена ръкавица на желязната ръка. Ако, подобно на придворния от минали времена, вие можете да овладеете изкуството да действате потайно, да се научите да очаровате, да ласкаете , да правите интригии, и да въртите на пръста си своите съперници, ще достигнете до висините на властта. Вие доброволно ще покорявате хората на своята воля, и то така, че те няма и да забележат как това се е случило. И ако те не разбират това, което сте направили, няма начин те да бъдат в състояние да ви се противопоставят и да ви устоят.

Научете се да избирате обиколните пътища. Изучете свойствата на властта. Като ги прилагате на практика, ще бъдете в състояние да се развивате и да успеете, като умело манипулирате околните, изглеждайки в техните очи олицетворение на почтеност и добродетел.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: Alex Web Design