48-те закона на властта- част 2.

Източник: Robert Greene. The 48 Laws of Power (1998)
48-те закона на властта.
Въведението към законите на властта можеш да откриеш тук.

1.Не засенчвай човек, който е над теб.
Прави така, че който е на власт, да се чувства комфортно. Трябва да го хвалиш и ласкаеш.
2.Не се доверявай безгранично на приятели, научи се да използваш враговете.
Бъди внимателен с приятелите- те могат да те предадат, ако ти завиждат. Ако използваш обаче твой предишен враг, той може да е по- лоялен от приятеля, защото му предстои да се доказва.
3.Не разкривай своите намерения.
Така твоите опоненти трудно ще се защитят и трудно ще ти навредят.
4.Винаги говори по- малко, отколкото смяташ за необходимо.
Когато желаеш да направиш впечатление, се пази да не се отпуснеш да говориш повече, отколкото е необходимо. Колкото повече говориш, толкова по- обикновен ставаш, и губиш реална сила.
5.Много зависи от репутацията- пази я с цената на живота си.
Репутацията е крайъгълен камък на властта. С помощта на репутацията можеш да внушаваш страх и да побеждаваш. Обаче ако твоята репутация се разклати ти ставаш уязвим и ставаш обект за нападки от всички страни.
6.Привличай внимание на всяка цена.
За всичко се съди по външния вид- това, което не се вижда, не се оценява. Затова никога не си позволявай да се загубиш в тълпата. Прави впечатление, каквото и да ти струва. Привличай към себе си, като магнит, изглеждай важен, загадъчен, по интересен, отколкото другите скромни и вежвиви хора около теб.
7.Накарай другите да работят за теб, и използвай резултатите от това.
Използвай ума, знанията и енергията на другите хора, за да решаваш успешно собствените си задачи. Така ще икономисаш от собствените си сили и време, и ще придобиеш ореол на преуспяващ човек. Твоите помощници ще бъдат забравени, теб ще те запомнят. Никога не прави сам това, което други могат да направят за теб.
8.Принуждавай хората да се приближават към теб, ако е е нужно, използвай примамка.
Когато принуждаваш друг човек да действа, силата е на твоя страна. Най- изгодно е да принудиш противникът да дойде при теб, като нарушава собствените си планове. Така че- съблазни противника си и го атакувай. Имаш всичко козове в ръката си.
9.Постигай победата чрез действия, а не с доводи.
Всеки кратък успех, който смяташ че си постигнал в даден спор, се превръща в пирова победа. Много по- ефективно е да накараш другите да се съгласят с теб, ако действаш, без да казваш и дума. Показвай, а не обяснявай.
10.Пази се от инфекция: Избягвай тъжните хора, и тези без късмет.
Чуждите неволи може да са пагубни за теб- емоционалните състояния са толкова заразни, колкото и болестите. Може да ти се струва, че спасяваш давещ се, а всъщност ти просто се приближаваш към собствено си нещастие. Нещастниците винаги се навличат беди, но те ще ги навлекат и на теб. По- добре е да си близо до успяващите и късметлиите.
11.Старай се хората да зависят от теб.
За да оставаш независим, се старай да бъдеш необходим за хората. Колкото повече разчитат на теб, толкова по- голяма свобода притежаваш ти. Нека щастието и разцвета на другите хори да зависи от теб- и тотава няма от какво де се страхуваш. Никога не разкривай всичко, което знаеш, така че другите да не могат да се справят със свои собствени сили.
12.Проявявай, когато е нужно, честност и щедрост, за да обезоръжиш своята жертва.
Една искрена честна постъпка ще победи дузина нечестни. Чистосърдечното проявление на честност и великодушие ще успи бдителността и на най- подозрителните. Чрез избирателна честност можеш да мамиш хората, и да ги манипулираш, както искаш. Навреме направен подарък- като Троянски кон, ще ти помогне за тази цел.
13.Когато молиш за помощ, разчитай на користолюбието на хората, и никога- на тяхната милост или великодушие.
Ако трябва да се обърнеш към съюзник за помощ, не си прави труда да му напомняш за своите минали услуги и добри дела. Това няма да му попречи да те игнорира. Вместо това дай възможност той/тя да види в твоята молба нещо такова, което ще му/й е изгодно, и по всякакъв начин го подчертавайте. Той/тя с въодушевлеине ще подкрепи предложение, носещо изгода.
14.Играй ролята на приятел, действай като шпионин.
Да познаваш своя съперник и много важно. Използваш шпиони за събиране на ценна информация, и тя ще ти позволи да си една стъпка напред. Задавайте косвени въпроси, чрез чиито отговори се разкриеш слабостите и намеренията на хората. Във всяка ситуация може да се намери възможност за изкуствено разследване.
15.Разбий напълно врага.
На всички известни вождове е било известно, че изплашеният враг може да бъде разбит напълно. Ако се остави дори и една искра, която да мъждука, в крайна сметка ще се разгори огън. Ако спреш на средата на пътя може да загубиш повече, отколкото при пълното унищожение: врагът ще се възстанови и ще търси отмъщение. Разбий го не само тялом, но и духом.
16.Използвай своето отсъствие, за да се увеличи твоята чест и уважение.
Особено активното появяване в обществото намалява цената ти. Колкото повече те виждат, толкова по- обикновен ставаш. Ако си стигнал до определено положение, временното ти изчезване ще предизвика повече да се говори за теб, даже ще ти се възхищават. Трябва да решиш, кога да се оттеглиш. Ставаш по- ценен, като създаваш дефицит.
17.Дръж останалите в напрежение: поддържай атмосфера на непредсказуемост.
Хората изпитват постоянна потребност да търсят и да намират добре познати неща в постъпките на другите. Предсказуемостта им дава усещането за контрол върху теб. Разбъркай картите: стани умишлено непредсказуем. Поведението на непоследователсност или лутане ще вади обкръжаващите около теб от равновесие, и ще ги застави да загубят търпение в опитите си да си обяснят твоите постъпки.
18.Не изграждай крепости, за да се защитиш: изолацията е опасна.
Светът е опасен, врагът е навсякъде, и всеки е принуден да се защитава. Крепостта може да се окаже добро убежище. Но изолацията не само че не те защитава, тя дори те излага на по- голяма опасност: тя те лишава от важно информация, прави те ясна и уязвима мишена. По- добре е да си между хората, и да търсиш съюзници там. Прикрий се от врага чрез тълпата. Нека тя да бъде твоят щит.
19.Бъди наясно с кого си имаш работа: не обиждай тези, които не може да са опасни за теб.
В света има всякакви хоре, и не може да се очаква те да реагират по един и също начин на едни и същи явления. Ако подплашиш или надхитриш някого, той до края на живота си ще ти отмъщава. Такива хора са вълци в овча кожа. Затова внимателно подбирай своята жертва или противник, и никога не закачай тези, които може да са опасни за теб.
20.Не се съюзявай с никого.
Само глупакът бърза да вземе страна. Не вярвай на никого, освен на самия себе си, не се обвързвай със задължения към други. Запазвайки независимост, ще получиш възможност да властваш- принуждавайки другите да се бутат, ще ги заставиш да те следват.
21.Прави се на глупак, за да надвиеш глупака: прави се на по- глупав от противника си.
Никой не обича да е по- глупав от другия. Хитростта тук е в това, да се даде възможност на твоята жертва да се почувства умен- и то не просто умен, а по- умен от теб. Когато веднаж повярва в това, човекът срещу теб никога няма да заподозре, че може да имаш скрити мотиви.
22.Използвай тактиката на капитулация: превърни слабостта в сила.
Когато си слаб, в никакъв случай не се сражавай заради честта си. Вместо това се предай. Капитулацията ще ти даде време да се излекуваш от раните, да измъчиш и раздразниш победителя, и да изчакаш неговата сила да отслабне. Не давай на противника си удоволствието да се бие с теб и да те победи- предай се преди битката. Направи капитулацията инструмент във властта.
23.Концентрирай (фокусирай, събери) силите си.
Запазвай сили и енергия, събирай ги в концентриран вид. Ще получиш много повече, ако откриеш дълбока мина с богата жила, вместо да се местиш от една плитка шахта към друга. Като търсите източници на лична и обществена енергия, ще намериш един основен ключ, дойна крава, която дълго време ще те снабдява с мляко.
24.Постъпвай като истински придворен.
Истинският придворен процъфтява в свят, където всичко се върти около властта и политическите умения. Той в съвършенство владее майсторството на индиректния/косвен намек. Той ласкае, прави отстъпки и укрепва по този начин своята власт над останалите с изящни и уклончиви маниери. Изучавай и използва законите на двора- и няма да има граници за твоето израстване.
25.Пресъздай се отново.
Не приемай ролята, която ти натрапва обществото. Пресъздай се отново, неуморно бъди тази индивидуалност, която би привлекла вниманието на публиката, и никога няма да й е скучно. По- добре е да бъдеш творец на собствения си облик, отколкото да позволяваш други да го определят вместо теб. Като добивиш и театралност към своите обществени изяви- твоята власт ще се увеличи, а твоят образ ще придобие мащаб и достоверност.
26.Чисти ръце.
Ти трябва да изглеждаш образец на порядъчност и работоспособност: твоите ръце никога не трябва да са изцапани от грешки и мръсни действиея. Пази този неопетнен образ, и използвай другите като твое оръдие, и крий собственото си участие.
27.Удовлетворявай нуждите на хората и си създай армия от фанатични привърженици.
Хората изпитват много силно желание да вярват в нещо. Стани обект на такова желание, като им дадеш сериозно основание, нова вяра, която те могат да следват. Нека твоите речи да са неясни, но обещаващи, постави ентусиазма над разума и ясната мисъл. Покажи на твоите последователи нови ритуали, които могат да изпълняват, призовавай ги към жертва от свое име. При отсъствие на организирана религия и велики примери за подражание, твоята нова система ще ти донесе неограничена власт.
28.Пристъпвай към действията без колебание.
Ако не си уверен как ще тръгне една работа, не я захващай. Твоите съмнения и колебания ще навредят на изпълнението. Притеснението е опасно нещо: по- добре е нещо да се започва по- уверено. Произволни грешки, допуснати поради самоувереност, може да се поправят с помощта на по- голяма самоувереност. Смелостта се поощрява- честта не е в скромността.
29.Планирай всичко до самия край.
Най- важното е да завършиш нещо. Планирай целия път за това, като отчетеш всички възможни последствия, препятствия, бури и промени, което може да се стоварят върху твоя собствен тежък труд, и така славата да остане за други. Ако си обмислил всичко до края, няма да те съкрушат различните обстоятелства, и ти ще знаеш къде да спреш. Лекичко побутни за късмет и помогни, задавай бъдещето, като го обмисляш много стъпки напред.
30.Когато постигаш успехи, не демонстрирай усилия.
Твоите действия трябва да изглеждат естествени и да ги изпълняваш с лекота. Трудът и потта, които си изразходвал, триковете, които си прилагал, трябва да останат незабелязани. Действай без видими усилия така, сякаш с лекота можеш да постигнеш още. Не се поддавай на изкушението да се похвалиш колко трудно е било- това ще породи още излишни въпроси. На никой не разкривай своите похвати, иначе ще ги използват срещу теб.
31.Контролирай всички варианти: нека другите да играят картите, които ти раздаваш.
Най- лошата измама е тази, при която все едно ти предоставяш избор на другия човек: нека жертвата си мисли, че има избор, макар и да е марионетка в твоята игра. Давай на хората избор на хората, при който ти печелиш, и те сякаш го предпочитат. Принуждавай ги да избират по- малката от 2 злини, но от набор с възможности, които служат за твоите цели. Постави ги пред дилемата: накъдето и да се обърнат- изходът е един и същ.
32.Използвай човешките фантазии.
Хората често не харесват истината, тъй като тя е неприятна и грозна. Никога не призовавай към истината, ако не си готов за взрив на гняв поради катастрофата на илюзиите. Животът и така е толкова жесток и труден, че хората, готови на романтични фантазии, биват привличани от тях като оазиси в пустинята. Да ръководиш тълпата чрез илюзии- това е велика власт.
33.Познавай слабостите на всеки човек.
Всеки си има слабости- към тях се отнасят неконтролируемите емоции или желания, а също и някои малки тайни увлечения. Каквото и да е положението, когато откриеш слабост, я превърни в оръди на „мъчение“, използвай я за своя изгода.
34.Демонстрирай царствени маниери: дръж се като крал- и ще бъдеш възприеман като крал.
От начина, по който се държиш, се определя и начина, по който общуват с теб. При продължително общуване, ако се изявяваш вулгарно или грубо, няма да придобиеш уважение. Например- кралят сам се уважава, и предизвиква подобно чувство и у обкръжаващите го. Като се държиш уверено и достойно, ти показваш, че да носиш короната е твоето призвание.
35.Овладей изкуството да управляваш времето си.
Никога не демонстрирай, че бързаш- бързането показва неумение да се организираш- себе си и своето време. Винаги се старай да изглеждаш спокоен, все едно си абсолютно уверен, че в края на краищата всичко ще дойде само при теб. Научи се да избираш правилния момент, да улавяш духа на времето, и главното- тенденциите, които ще те доведат до властта. Научи се да се отклониш настрана, ако времето не е дошло, и да се бориш с всички сили, когато моментът е узрял.
36.Презирай това, което не можеш да имаш: игнорирането е най- доброто отмъщение.
Ако признаеш, че даден проблем е малък, ти му даваш право да съществува, и придобиваш сила. Колкото повече внимание отделяш на врага, толкова по- силен той става, малката грешка често се превръща в по- сериозна и важна, когато се опитваш да я поправиш. В някои случаи е по- добре да оставиш нещата такива, каквито са. Ако съществува нещо, което желаеш, но не можеш да го имаш, демонстрирай пренебрежение към това. Колкото по- малка заинтересованост проявиш, толкова по- недостижим ще бъдеш ти самия.
37.Създавай запомнящи се зрелища.
Силните образи и символичните красиви жестове създават аура на властта- и те обхващат всеки.
Организирай спектакли за обкръжаващите, които да са пълни с нагледни и привлекателни символи, които биха преувеличили твоето участие. В ослепителното зрелище никой няма да забележи колко в крайна сметка е свършено от теб.
38.Мисли каквото искаш, но действай като всички останали.
Ако искаш да покажеш, че изпреварваш своето време и се противопоставяш на епохата, като се перчиш с оригинални идеи и нестандартни начини за осъществяване, хората може да помислят, че просто искаш да привлечеш вниманието им, и че гледаш на тях отвисоко. Те ще намерят начин да те накажат за това, че си ги заставил да почувстват твоето превъзходство. Колко по безопасно е да се смесиш с тях и да бъдеш като всички. Своята оригиналност окривай само на ограничен кръг приятели, за които точно знаеш, че на тях ще им хареса твоята уникалност.
39.Рибата се лови в мътна вода.
Гневът и емоциите стратегически са абсолютно недопустими. Винаги трябва да оставаш спокоен и обективен. И ако може да се ядосат враговете ти, запазвайки своето спокойствие, ти получаваш безспорно предимство. Изкарай враговете си от равновесие: намери пукнатина в тяхната самонадеяност, чрез която можеш да разбереш в какво са слаби, и тези хора са ти в кърпа вързани.
40.С презрение отказвай безплатните обяди.
Това, което ти се предлага даром, крие опасност: обикновено зад това има хитър трик или скрит ангажимент. Това, което струва, трябва да бъде платено. Като платиш сам, се избавяш от задължението да благодариш, да изпитваш вина и да лъжеш. Често е по- добре дори да платиш общата цена- не можеш да си хем в центъра на вниманието, хем да икономисваш. Не спестявай парите, карай ги да работят за теб, щедростта е признак на властта и я притегля.
41.Старай се да не вървиш по стъпките на великите.
Това, което се случва в началото, се оказва по- добро и оригинално от това, което се случва след това. Ако си наследник на велик род, или на знаменити родители, за да ги надминеш трябва да удвоиш постиженията им. Не се губи в тяхната сянка- ще затънеш в чуждо минало. Ти ще създадеш собствено име и личност, което ще промени курса. Трябва да създадеш власт, като светиш със собствена, а не с отразена светлина.
42.Вържи пастира и стадотото ще се разпръсне.
Често проблемите може да ги създаде една силна личност- размирник, смутител, арогантен парвеню. Ако дадеш на такива хора поле за дейност, други ще попаднат под тяхно влияние. Не чакай причинените от тях неприятности да се умножават, не се опитвай да преговаряш с тях- те са безнадеждни. Неутрализирай тяхното влияние чрез изолирането им, или прогонването им. Като елиминираш размирник- и антуража му ще се разбяга.
43.Завоювай сърцата и умовете на обкръжаващите.
Насилието поражда реакция, която в крайна сметка ще се обърне срещу вас. Ти трябва да съблазняваш хората, за да искат те да се движат в твоята посока. Съблазненият от тебе се превръща в твой верен слуга. За да съблазняваш хората, трябва да сизапознат с техните индивидуални психически особености, и техните слабости. Затова намали съпротивава, въздействай на чувствата, залагай на това, което е скъпо за хората, а също и на техните страхове. Ако игнорираш сърцата и ума на обкражаващите, те ще те възненавидят.
44.Обезоръжавай и привеждай в ярост с помощта на ефекта на огледалото.
Огледалото отразява реалността, но също така е и съвършенно средство на измама: когато ти като в огледаво изобразяваш действията на своите врагове, повтаряйки точно всичко, което те правят, те няма да разберат каква е твоята стратегия. Ефектът на огледалото ги унижава, пречи им да скриват чувствата си. Като поднасяш огледалото към душите ми, ти им създаваш илюзия за това, че държиш също на техните ценности; като поднасяш огледалото към техните постъпки, ти им преподаваш урок. Малко хора са в състояние да са съпротивяват на властта на ефекта на огледалото.
45.Проповядвай необходимостта от промени, но не се увличай в излишни реформи.
Всеки осъзнава необходимостта от промени, но хората формират в себе си навици. Те болезнено реагират на много големи промени, а това води до метеж. Ако си нов по върховета на властта, или точно сега започваш нейното придобиване, подготви представяне, като демонстрираш уважение към старите методи. Ако са необходими промени, представи ги като малко подобрение на миналото.
46.В никакъв случай не се изкарвай съвършен.
Да се изкарваш по- добър от другите винаги е опасно, но най- опасно е да нямаш грехове и слабости. Завистта ражда тайни врагове. Умният човек отвреме навреме демонстрира недостатъци, признава за безобидни грешки, за да се защити от завистта и да изглежда по- човечен и достъпен. Само боговете и мъртвите могат да бъдат съвършени, без да се страхуват от нищо.
47.Не отивай по- далеч от набелязаната цел; когато побеждаваш, знай кога да спреш.
Победата трае само 1 миг- това често е моментът на най- големият риск. В разгара на победата самонадеяността и прекалената уверенст в себе си могат да те „плъзнат“ покрай набелязаната цел, и като стигнеш много надалеч ще имаш повече врагове, отколкото можеш да победиш. Обмислянето и точното планиране нямат алтернатива. Набележете си цел, и като я достигнете- спрете.
48.Недей да се стремиш към точна форма.
Ако притежаваш точна форма и имаш ясни планове се откриваш за нападение срещу теб. Вместо да придобиваш определена форма, която враговете ти могат да атакуват, се приспособявай и бъди в постоянно движение. Приеми този факт, че няма нищо определено, и не съществуват вечни закони. Най- добрият начин да се защитиш е да бъдеш постоянно различен и безформен, като вода; никога не залагай на стабилността или на продължителен ред. Всичко се променя.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: Alex Web Design