Търсиш си работа? Искаш повече работа? Тогава стартирай блог- веднага.

Автор: Judi Knight- Need a Job? Want More Work? Get a Blog – Now
Тениска с надпис "I need a job"
Сет Годин написа блог пост за факта, че хората, които търсят работа трябва да осъзнаят, че миналите им постижения са най- добрата прогноза за бъдещите им постижения, и това не се влияе от начина, по който човек се облича или начина, по който разказва, като използва много думи. Като психолог знам, че това е абсолютната истина, колкото и понякога да ми се иска да не е така. Например, представи си, ако за някого кажат, „Ако тя само …. идваше навреме на работа … и не пиеше толкова много… и беше в разбирателство с екипа …завършваше това, което започва …. щеше да бъде страхотна „.

Как това е свързано с намирането на работа? Има ОГРОМНО значение. Най-важното, за да бъдеш назначен на работа или да получиш допълнителна работа, се оказва това, което наистина си правил и как си го правил. Сега ние можем да казваме на хората какво сме направили. Ние можем да имаме (и това все още е необходимо) добре изработена автобиография (CV), която изброява подробно работни места с постигнатото там. Но в днешно време всички CV-та започват да изглеждат еднакво. Знаем, че те са нагласени и подсилени, често са написани от някой друг, за изглеждат по- ефектни за да разкрият страхотния опит който имаш, или да обхванат годините, през които си бил безработен.

Според Сет (Годин), хората, които желаят да наемат човек да се свърши работата, трябва да погледнат за способността на този човек в миналото. Сет казва, че това, което си направил в миналото е много важно. Как да покажеш на хората това, което си направил в миналото?

Ако сериозно смяташ да изпъкнеш сред тълпата, един БЛОГ е от съществено значение. Блоговете са новите автобиографии. Аз говоря за уебсайт, където ти пишеш за своите идеи и опит; където споделяш разбиранията, до които си достигнал от проекти, които са се развили добре или още по-важно- от проекти, които са се провалили. Когато помагам на някого да създаде своето онлайн присъствие аз му казвам да „покаже“ на своите читатели кой е той, и на какво е способен, вместо само да говори на читателите на блога си.

Твоят блог може да бъде по-важен и по-всеобхватен от автобиография. В действителност, с един добър сайт, автобиографията става почти обобщение на опита. Chris Brogan е написал безплатна електронна книга , Използването на социалните мрежи, за да си намеря работа“ . Той казва, че хората са го открили, за да върши работа за тях, от неговия блог, „… хората могат да видят примери, да видят почти всеки ден какво мисля, какво зная и какво съм постигнал в живота и кариерата си“. Той казва: „блогването е като това да пишеш автобиография ред след ред, без това да е толкова скучно!“

Добре, ясно е че трябва да имаш автобиография, но след като имаш блог, можеш да дадеш връзка към него в своята автобиография. Така те ще видят казаното, ще прочетат мнения и препоръки на други хора, ще прочетат за философията ти за работа, как управляваш екип от разстояние, или което е още по-добре, ще прочетат за проблемите, с които си се сблъсквал. Това е реалната работа. Това казва повече, отколкото ако говориш. Това ще те открои от тълпата. Готов ли си да го направиш?

Преди няколко седмици, се срещнах с продуцент на филм от Лос Анжелис, който искаше от мен да направя работещ уебсайт за филма, върху който той е работил. Попитах как е открил името ми. Той ми каза че Сет Годин ме е препоръчал. Отговорих, Какво!!??! Той каза: „Да, аз написах в търсачката на Гугл-‘Seth Godin, Webdesigners’- и се появи ти.“

Аз незабавно направих същото търсене и разбрах, че това, което продуцентът наистина е видял в резултатите от търсенето е блог пост, който съм написала преди няколко години за Сет Годин , а не Сет Годин да е писал за мен. И така, той ме намери заради един постинг, който съм написала, и е харесал това, което е видял. Аз съм се появила и застанала пред него, и съм имала шанс да го впечатля. Той не поиска да види моята автобиография.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: Alex Web Design