Без обучение няма работа: безработицата се увеличава въпреки повечето работни места в Германия

Източник: Spiegel-No Training, No Work: Unemployment Rising Despite More Jobs

Въпреки че има повече работни места, отколкото преди, безработицата в Германия продължава да расте. Много продължително безработните търсят работа, но липсата на квалификация означава, че те едва ли имат шанс във високоспециализираното индустриалното общество.

Куфар след куфар. И пак куфар. И още един след него. Лентата на конвейра се тресе постоянно. Вглеждайки се в монитора, Моника Ленцнер, на 58 години, избутва багажа в конвейерните ленти.

Тя си е намерила работа на рентгеновия апарат в зоната на заминаване на летище Тегел в Берлин сама, без помощта на бюрата по труда. След като е била безработна в продължение на 12 години и след много неуспешни програми за обучение и отхвърлени молби за работа, сега тя работи като асистент по безопасността на въздухоплаването.

Ленцнер има късмет. Нейният случай е по-скоро изключение, отколкото правило. Въпреки че германският пазар на труда е във възход и има повече работни места, отколкото преди, безработицата се увеличава.

Един поглед към статистиката на настоящия пазар на труда разкрива един странен дисонанс. През август броят на работните места, подлежащи на осигурителни вноски, се увеличи с 353 000 в сравнение с предходната година, като около половината места са щатни бройки. В същото време, 240 000 души отидоха в пенсия. Нормално е да се очаква броят на безработните да се намали, но в действителност той е нараснал с 48 000 през октомври (2013) в сравнение с предходната година.

Завръщането на „Тихия Резерв“

Колкото и парадоксално да звучи, това е лесно да се обясни. Известно е, че в Германия „тихият резерв“, или неактивните безработни – хора, които са се отказали да търсят работа и жени, които не са работили в миналото – все повече си търси работа. В същото време, по- възрастните работници забавят пенсионирането си. Между тези неща едно общо нещо: те не са били отразени в статистиката за безработицата в миналото. В същото време, 270,000 предимно квалифицирани имигранти, са навлезли на пазара тази година.

В момента работните места в Германия са 42 милиона, най- високата бройка за всички времена. „Рискът от безработица, ако имате работа, е намалял през последните години. Сега той е около 0,84% на месец“, казва Томас Бауер, заместник-председател на Института за икономически изследвания (RWI) в западния град на Есен на Рейн- Вестфалия.

Обратната страна е, че тези с ниска квалификация и дългосрочно безработни, особено по-възрастните работници, имат по-малко възможности за намиране на работа. Бауер очаква „допълнително увеличение на дългосрочната безработица, която в момента засяга малко повече от един милион души.“

Пазарът на труда не е единна общност. Някъде около 20 000 работни места се закриват и също толкова много се откриват в Германия всеки ден. Хората с добра квалификация не остават безработни за дълго. Но нещата са по-трудни за повече от 1,2 милиона души без професионална подготовка. Колкото по-дълго остават без нова работа, толкова рискът става все по- голям. Във високоспециализирано индустриално общество неквалифицираната работа е станала рядкост.

Фокусирайки се в дългосрочен период

След като е бил обучен преди 10 години за топлотехник, Йорг Шефер не успява дълго време да си намери солидна работа. За да се издържа, започва временна работа в завода за рециклиране, работи също и като помощник-зидар, и като портиер. Той често е оставал без работа през зимата, и пътят към провал е изглеждал предопределен.

Сега той отново е чирак, работейки във фирмата Килбургер (Kielburger) за производство на шкафове в град Уинтербах на областта Райнланд (Rhineland). Той винаги е обичал дърводелството. Майсторът, който му показва как да работи с машините, е на 25 г.- пет години по-млад от Шефер, ученикът.

Шефер дължи втория си шанс на пилотен проект, спонсориран от агенцията по заетост на Бад Кройцнах (Bad Kreuznach), която в края на лятото на 2012 г. започна насърчаване на безработните между 25 и 35 години да посещават обучителни програми. При това положение от обезщетенията за безработица и € 400 (552 щатски долара), останаващи от стипендията му от обучението той има достатъчно, за да си плаща за наема и колата си.

По- късно експериментът в Бад Кройцнах се превърна в национална инициатива „Късно започване/стартиране“. До 2015 г. Федералната агенция по заетостта (BA) планира да мотивира 100 000 млади хора без квалификация да се включат в програми за професионално обучение. „Вместо да се набляга на краткосрочни мерки, ние трябва да се фокусираме в по-голяма степен в квалификация в продължителен срок „, казва членът Изпълнителния съвет на Федералната агенция по заетостта Хайнрих Алт.

„Имаме нужда от повече възможности за избор“

Но не всеки, който търси работа, може да се превърне в напълно конкурентен служител. За мнозина мястото на работа се явява пречка, и те формират твърдото ядро ​​на безработицата. От въвеждането на основни обезщетения за търсещите работа през 2005 г., около 300 000 души не са работили нито един ден.

„За хората, които не са успели да завършат класическа програма за обучение от първия път, трябва да има още възможности за избор, чрез използването на обучителни модули и частични квалификации, за да им се помогне да стъпят на пазара на труда отново“, казва Холгер Бонин , икономист в Центъра за европейски икономически изследвания в югозападния град Манхайм. Гъвкави решения са необходими за по-нататъшно издигане на „тихия резерв“ на пазара на труда, включително за хора като Катарина Дрийс, 40- годишна, асистент на адвокати, която учи право в продължение на пет години.

Дрийс не работи почти 12 години. Докато мъжът й издържа семейството като оперен певец, тя отглежда трите им деца в баварския град Симбах на Ин. Тя върши обичайните неща, които жените в града правят. Тя води децата в детския хор, организира групи от майки и деца, и помага в работата на родителския съвет в местното основно училище. Семейството се премества в Хановер в Северна Германия през юли, и сега тя е в търсене на работа.

Поради това, че тя получи обучението си толкова отдавна, Агенцията по заетостта третира Дрийс като неквалифициран работник. Нещо повече, за да може да влезе отново на пазара на труда, тя се нуждае от някой, който да гледа нейните деца в училищна възраст, както и от програма за обучение, която тя може да завърши докато изпълнява семейните си задължения- като например скъсено време на обучение през деня, или вечерни курсове .

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: Alex Web Design