На кого служи счетоводството?

Счетоводител и мениджърНа първо четене вероятно отговорът на този въпрос не би затруднил никого. Има поне 2 големи категории потребители на счетоводството:
-овластените институции, които осъществяват политиката на събиране и контролиране на данъците и другите вземания от бизнеса и лично от поданиците на държавата;
-мениджърите (и собствениците) на компаниите.

Ако изолираме първата група потребители на счетоводството, които са идеалните му потребители, нека да помислим как се възползват от счетоводството мениджърите (собствениците) на фирмите.

Какво очакват мениджърите от своите счетоводители? В 8 от 10 случая отговорът е: „Да разбираме „жаргона“ на счетоводството“.

Този отговор очертава тежкия проблем в тази област: класически „сухар“ (СЧЕТОВОДИТЕЛЯ, който трудно комуникира), се опитва да осъществи комуникация с класически НЕГРАМОТЕН финансово човек (какъвто е МЕНИДЖЪРЪТ).

Друг вариант на проблема- много често счетоводителят се приема като човек, който прекарва половината година в правене на бюджети, а през другата половина е зает със счетоводните сметки. Мениджърът, от своя страна, при попучаване на доклади от счетоводителя, заема „щраусова“ поза, преструвайки се, че разбира какво му говорят чрез кимане на глава от време на време, или взирайки се с празен поглед в далечината.

Това, което трябва да се направи, е счетоводителите да се научат да комуникират по- добре, а мениджърите да станат по- грамотни финансово.

И едните, и другите, трябва да се научат да говорят на езика на бизнеса- ПАРИТЕ.

Ето една (шеговита) история, която потвърждава различието в разбиранията за счетоводството и мениджмънта. В този анекдот се разказва за Ричард Брансън и един от директорите в една от неговите компании, когато те са летели с балон, и загубват ориентация къде се намират.

Балонът с двамата спира над самотна къща. „Има ли някой тук?- попитал Брансън.
От къщата излиза мъж, поглежда към тях: „С какво мога да ви помогна?“

Брансън продължил: „Кажете ни къде сме, ако обичате?“
Мъжът им отговорил: „Намирате се във въздушен балон на 50 стъпки над моята къща.“

В следващия момент под влиянието на силна струя въздух балонът се отдалечил, а Брансън казал на своя спътник: „За наш лош късмет единственият човек в цялата околност на мили от нас, се оказа един квалифициран счетоводител.“

„Как го разбра?“

„Защото той ни наговори неща, които са 100% истина, и за съжаление 100% абсолютно безполезни.“

Историята обаче не свършва дотук. Когато счетоводителят се прибрал в къщи, жена му го попитала: „Кой беше?“

„О, двама директори“- отговорил той.

„Как разбра, че са директори?“- попитала тя отново.

„Разбрах го, понеже са въздух под налягане, без никаква идея къде се намират, и без идея накъде са тръгнали.“

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: Alex Web Design