Кариерата на престолонаследника на Даймлер забуксува

Източник: Spiegel- Crash Test Dummy: Career of Daimler’s Crown Prince Loses Speed

Въпреки, че е противоречива фигура, Волфганг Бернхард отдавна e смятан за наследник на трона на Daimler. Но сега базирания в Щутгарт автомобилен производител прилага спирачки на кариерата му и го обвинява за най-новия му ПР провал.

Ванът се приближи до препятствието с 64 километра в час (40 мили в час). Спирачките не успяха да се задействат добре, нито пък превозното средство можа да се отклони от пътя. Вместо това, то се разби в препятствието със силен гръм и трясък. Всичко вървеше по план до момента, но това така и не устройва Мерцедес, естествено.

Пътниците бяха изхвърлени напред. За щастие те бяха просто краш тест манекени, но това, което им се е случило, по-късно доказа на Германския автомобилен клуб (ADAC), че е налице „висок риск от нараняване за водача и пътниците в областта на гръдния кош.“

И така, впоследствие ванът Citan на Mercedes-Benz Citan получи само три от пет възможни звезди в теста. Според ADAC, ванът показа „значителни слабости и пропуски в безопасността.“ В две изследвания, „критично важната въздушна възглавница за глава се оплете, и при това положение до голяма степен беше безполезна.“ Резултатите са също „неадекватни“ от гледна точка на безопасността на пешеходците.

За марката Mercedes-Benz, която използва лозунга „само най-доброто“ в своята реклама, оценката на ADAC беше почувствана като нищо друго, освен, че е отписана – и това се отнася не само за този модел на компанията, която в понеделник обяви, че ще изтегли 3500 Mercedes -Benz Citan ванове, но така също и за един от най-добрите й кадри, Волфганг Бернхард.

52-годишният мъж е бил дълго време разглеждан като кандидат за поста на главния изпълнителен директор Дитер Зече. Но това вече не е актуално, казват няколко членове на Надзорния съвет на компанията. Наставникът на Бернхард- Зече- само промърмори, че резултатите от тестовете са били „напълно незадоволителни“.

Бернхард, който е бивш изпълнителен директор на McKinsey, е бил отговорен за раздела „Камиони“ в Daimler от 2009 година, и следователно е отговорен за развитието на Citan и за катастрофалните резултати от тестовете на ADAC. Поради финансови съображения, Daimler е решил да не произвежда самостоятелно самия ван. Вместо това използват модел на Kangoo, направен от джойнт-венчър партньора Renault, който е на пазара от 2008 г. насам, като платформа за Citan. Екипът на Бернхард променя интериора, дизайна и поставя голямата звезда на Mercedes отпред.

„Mercedes е трябвало да реорганизира автомобила повече,“ заключават ADAC , отбелязвайки, че Renault вече са показали „слабости в краш тест“ през 2008 година.

Жалко е, че докладът описва по лош начин дейността на члена на Управителния съвет на Daimler Бернхард, който се радва на репутацията на един от най-способните мениджъри по орязване на разходите в автомобилната индустрия. Но той е и един от най-спорните топ мениджъри компанията.

Той използва речника на военен стратег. Речта му е изпъстрена с изрази като „водя битки“, вадене на „големите оръжия“ или дори се прибягва до „градска война“. Мениджърът отлично мотивира служителите си, но външни лица са склонни да се обезсърчават от неговите войнствени маниери.

Стремглаво изкачване, прибързани краш тестове

Кариерата на Бернхард е стръмно изкачване, последвано от рязък срив. Само на 42 (преди 10 години) той става член на борда на Daimler и е изпратен в САЩ, за да разработи по- добре Chrysler. Той е очаквал да стане изпълнителен директор на Daimler след завръщането си, но е бил принуден да напусне компанията малко преди встъпването си в длъжност. Това е не защото той е направил нещо нередно, а защото той безразсъдно се е решил да приложи преструктуриране, за да подобри марката, за което са били необходими сериозни съкращения.

Втората кариера на Bernhard като главен изпълнителен директор на марката Фолксваген следва подобна траектория. Очаквало се е да се намалят разходите в базирания във Волфсбург автомобилен производител, и той успя. Но едновременно с това Бернхард раздразва хората във Фолксваген, като се ядоса на подчинените си и заплаши, че следващия Фолксваген Голф вече няма да бъде правен във Волфсбург.

През 2007 г. той напусна Волфсбург и Фолксваген и по-късно се върна в Щутгарт, където започва третата си кариера- което в крайна сметка е трябвало да го закара до първото място в Daimler.

В Daimler той възобновява същия модел на своята кариера. Бернхард направи производството по-ефективно, като намали на времето за производство на превозно средство от 37 на 35 часа. Но за пореден път се оказа, че мъжът- томахавка е противоречива фигура. Представителите на служителите се оттеглиха от преговорите относно програмата за намаляване на разходите. Според Председателят на работническия съвет на Daimler- Ерик Клем, промените не могат да бъдат постигнати, „като се отива на война срещу служителите“.

В началото на годината Клем и членовете на работническия съвет призоваха за подмяна на главния изпълнителен директор Зече. Те също така обявиха, че повече не желаят да преговарят с Бернхард за допълнително намаляване на разходите в предприятията на автомобилната компания. Ако биха имали възможността да го направят, те щяха да го принудят да напусне компанията веднага.

Председателят на Надзорния съвет Манфред Бишоф намери компромис. Договорът с Зече бе подновен, но само за три години вместо за пет. Бернхард трябваше да смени мястото си с Андреас Реншлер, който беше ръководител на отдел „Товарни автомоболи“ в този момент. Реншлер е показвал, че е в състояние да се намалят разходите чрез постигане на споразумение с представители на профсъюзите.

Това беше още едно поражение за Бернхард, но също така му даде шанс да се докаже. Независимо от това, резултатите от краш теста на Citan вече повдигат съмнения относно способността му да се развива автомобили, които отговарят на стандартите на Mercedes.

В същото време, Mercedes-Benz ще трябва да се опита да ограничи щетите за имиджа си. Ванът се преработва, а разработчиците са били инструктирани да се гарантира, че Citan ще получи четири звезди в следващия краш тест.

P.S. На долното видео от Youtube са показани някои резултати от краш- теста на Citan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: Alex Web Design