Готви се да продаваш като луд.

Източник: Ralph R. Roberts. Walk like a Giant, Sell Like a Madman. Wiley, 2008.
Ralph R. Roberts

Бизнесът се променя, и професията на консултанта по продажбите се променя също така. Големите компании правят съкращения, появяват се обаче нови клиенти на пазарите, множество хора се разделят с фалшивата сигурност на големите компании, и много хора искат да преоткрият себе си като предприемачи.
Нарастващото значение на Интернет революционизира начина, по който се прави бизнеса, и начина, по който хората купуват. Консултантът по продажбите днес се нуждае от много повече отколкото само от хубаво облекло, добри умения и обноски, усмивка.
Консултантът се нуждае от изключителна съвкупност от планиране, иновативност, хитрост, познаване на новите технологии, отдаденост и фокусиране.

Добрата новина е, че не е нужно да си непременно като швейцарски нож в продажбите. Трябва да можеш да откриваш таланти в продажбите и да ги сглобиш в екип, така че заедно да функционират като Швейцарски армейски нож.

Време е да решиш дали да останеш в продажбите, или да напуснеш. Ако не харесваш професията на „консултанта по продажбите“, това не е нещо, което да те опозори. Просто открий какво обичаш да правиш, и се посвети на него. Ако си обаче добър в професията, можеш да станеш още по – добър/добра.

Можеш да се разхождаш, като се перчиш, все едно че си някакъв „гигант“. С увереност да се срещаш с хората, да изграждаш сериозни взаимоотношения, и да продаваш.

Но когато хората те срещнат, те ще останат изненадани, ако видят, че ти си един нормален човек. Не си наперен/а. Че може да бъдеш и смирен/а. Единственото нещо, от което не бива да се отказваш, е да помниш, че не знаеш всичко. И постоянно да учиш.

„Гигант“ или великан обаче означава и нещо друго. Великанът има перспектива да се отличи от тълпата. Казано с други думи, ти имаш поглед върху цялата картина, и знаеш къде да се обадиш, и с кого да се срещнеш. Това означава да използваш новите технологии, промените в индустриите, промените на купуване у потребителите. Това значи още да си сътрудничиш с колеги, ментори и всички онези, които имат знания и умения, които ти липсват на теб. Това означава още да имаш визия и да определяш в какво да инвестираш своето време и усилия въз основа на тенденциите в бизнеса.

Едно последно изискване, за да станеш великан в продажбите, може да бъде да си великодушен в мислите и в делата си. Трябва да мислиш мащабно и да действаш мащабно. Трябва постоянно да изграждаш взаимоизгодни отношения с клиентите. Трябва да спреш да се притесняваш и вълнуваш за това, че нещата трябва да се случват само в твой интерес. Резултатът от твоята работа трябва да рефлектира в твоята компания, в интерес на твоите клиенти, на твоите колеги, на твоята общност, а не непременно само в твой интерес.

А какво означава да продаваш „като луд“?

Много хора в различни индустрии са „луди“, но са започнали скромно от нищо. В понятието „луд“ се влага смисълът, че такива хора наистина са успешни и мотивирани да предоляват предизвикателствата, които срещат по пътя си.

В играта на живота, в която сме всеки ден, трябва да успяваме както в личния си живот, така и в професията си. Според понятията на продажбите, това означава обръщане на повече внимание на всеки аспект относно това какво означава да си страхотен консултант по продажбите. Това означава: поставяне и постигане на цели; изграждане на ползотворни и продължителни взаимоотношения с клиенти; адаптиране към пазарното разнообразие; развиване на системи, които правят бизнеса по- ефективен; създаване на търговски екип, който може да обслужва по- успешно клиентите; използване на технологиите и комуникационните средства за достигане до повече хора, и още много други неща.

Ти трябва да си мъничко „луд“ като консултант по продажбите, за да се опиташ да се задържиш на върха, да издържиш в една система и екип на правилни действия, да имаш „налудничави“ цели, и същевременно да можеш да постигнеш баланс в личния и професионалния живот. Ти можеш да постигнеш повече, да продаваш повече, и да печелиш повече, чрез инвестиране на по- малко от своето време и енергия. Това е важно, за да можеш в същото време да дадеш на своето семейство, на близките си, на приятелите си, на съмишлениците си, и на себе си време, което всички заслужават.

Това е пътят, за да бъдеш по- щастлив в живота. Работи усилено, но не за сметка на реалните неща в живота. Не е нужно да се подлагаш на по- голям стрес, трябва да запазваш своето време и енергия.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: Alex Web Design