16 неща, на които бих искал да ме научат в училище

Източник: Блогът на Henrik Edberg
Майка с дете на 4 годинки рисуватАз съм на 28 сега. Аз не мисля за миналото и не съжалявам за онези дни.

Но понякога ми се иска да можех малко по- рано да съм се запознал с някои от нещата, които съм научил през последните няколко години. Може би за това трябваше да има курс по самооусъвършенстване в училище.
В някои отношения може би нещо наистина се прави в училище. За някои от тези 16 неща в тази статия, учителите най-вероятно са говорили в клас. Но аз съм ги забравил или не съм им обърнал внимание.
Просто някои от тях са изхвръкнали от съзнанието ми. Или са били просто твърде далеч от моята реалност по онова време, за да ги приема и използвам.
Затова аз все пак си мисля, че би било добра идея, ако няколко часа от всички онези немски езикови курсове ги използвахме за личностно развитие и самоусъвършенстване. Може би само един час на седмица в гимназията. Това вероятно ще бъде полезно за много хора, и в по-голям мащаб, доста полезно за обществото като цяло.
И така, ето тези 16 неща, на които бих искал да ме научат в училище (или аз просто бих искал да ги зная по-рано, отколкото това се случи в живота ми).

1. Правилото 80/20.

Това е един от най-добрите начини по добре да използваш времето си. Правилото 80/20 – известно също като принципа на Парето - основно определя, че 80% от стойността, която ще получиш, ще дойде от 20% на твоята дейност. Така че много от това, което правиш, вероятно не е толкова полезно или дори не е необходимо да се прави, както ти си го мислиш.
Така че ти просто можеш да се откажеш да правиш някои неща, или да намалиш времето, през което правиш други неща.
И ако постъпиш по този начин, ти просто ще имаш повече време и енергия да ги използваш за тези неща, които наистина ти носят стойност, щастие, реализация и така нататък.

2. Законът на Паркинсон.

Можеш да правиш нещата по-бързо, отколкото си мислиш. Този закон казва, че задачата ще се разшири по време и привидна сложност в зависимост от времето, което е отделено за нея. Например, ако си кажеш, че ще излезеш с решение в рамките на една седмица, тогава ще ти се струва, че проблемът „расте“ става все по-труден, и ще прекарваш все повече и повече време, опитвайки се да излезеш с решение.
Така че се фокусирай върху намирането на решения. След това просто си задай няколко часа (вместо цял един ден) или ден (вместо цяла седмица), за да разрешиш проблема. Това ще принуди ума ти за да се фокусира върху решенията и необходимите действия.
Резултатът може би няма да бъде толкова съвършен, колкото, ако си прекарал една седмица над задачата, но както е споменато в предходната точка, 80% от стойността ще дойде от 20% от дейностите, така или иначе. Но е възможно да постигнеш по-добър резултат, ако решението не е прекалено сложно и не трябва да изглежда супер „блестящо“ на текущия етап. Това ще ти помогне да стигнеш до решението по-бързо, и ще подобри способността ти да се съсредоточиш, и ще ти даде повече свободно време, така че да можеш напълно да се концентрираш върху това, което е пред теб, вместо да се налага да решаваш неясна задача, която ти създава стрес и те дърпа назад.

3. Разделяне на части.

Скучни или обичайни задачи могат да създадат много забавяне и сериозно безпокойство. Един добър начин да свършиш бързо такива неща е да ги подредиш в определена последователност. Това означава, че ги изпълняваш в определен ред. Ти ще си в състояние да ги свършиш по-бързо, защото ще е нужно по-малко време, когато голямата задача е разбита на части, отколкото ако гледаш на задачата в нейната крайна сложност и обем. Освен това, когата си разделил задачата на части, ти се ангажираш по- пълно в изпълнението всяка нейна част, и ставаш по- фокусиран.
Една последателност от неща, които можеш да направиш за един час днес може да изглежда така: Почистване на бюрото/ Отговор на днешните имейли/ Три обаждания/ Правене на списък с покупките от магазина за утре.

4. Първо- създай стойност. След това- получи (стойност). А не обратното.

Интуитивно изглежда точно обратното. Често се приема, че някой трябва да ни даде нещо или да направи нещо за нас, преди ние да можем да върнем. Проблемът е, че много хора мислят по този начин. И затова досега, така или иначе, се дава по-малко.
Ако искаш да увеличиш стойността, която получаваш (пари, любов, доброта, възможности и т.н.), ти трябва да увеличиш стойността, която даваш. Така с течение на времето до голяма степен ще получиш равностойност на това, което си дал (а може и повече). Би било прекрасно да получаваш нещо за нищо. Но това рядко се случва.

5. Да бъдеш проактивен. Не реактивен.

Да започнем с втората част. Ако всеки е реактивен (да реагира на нещата, които се случват около него, вместо активно да ги предизвиква), тогава много малко неща ще се свършат. Можеш да седиш и да чакаш и да се надяваш някой друг да направи нещо. Лошото е, че може да отнеме много време, преди да се случи нещо, на което да реагираш.
По-полезен и изгоден начин е да бъдеш активен, да бъдеш просто един от тези, които предприемат първи практически действия, и да овладееш първи топката (играта) в движение. Това не само ти спестява много чакане, но също така е и по-приятно, тъй като имаш чувството, че имаш власт над живота си. Вместо да се чувстваш в такъв момент като че те ръководят един куп случайни външни сили.

6. Грешките и неуспехите са нещо добро и нормално.

Когато си млад, ти просто опитваш различни неща и грешиш, докато не се научиш. Докато растеш, в училище изискват да не правиш грешки. Следователно- ти опитваш да правиш все по- малко неща заради страха да не направиш грешки.
Това може да те накара да спреш да бъдеш проактивен и да придобиеш навици да си реактивен, да чакаш някой друг да направи нещо. Искам да кажа, че ако действително се опиташ да направиш нещо ти можеш и да не успееш? Какво ще се случи тогава? Може би хората ще ти се смеят?
Може би ще се смеят. А може би не. Но колкото повече опити правиш, толкова по- скоро ще осъзнаеш, че с грешките и неуспехите не идва краят на света. Ще разбереш също така, че хората не обръщат внимание на твоите грешки, и ти се страхуваш неоснователно, че те ще ги забележат, че ще ти се смеят и че ще те подмятат. Хората имат своите собствени предизвикателства, и собствен живот, за да ти обръщат специално внимание и да се вглеждат в теб.
И успехът в живота често идва не от това да се отказваме, защото ще извършим грешки или ще претърпим провали. Успехът идва в резултат на постоянството и упоритостта. Затова трябва да правиш опити, дори и да грешиш, и да минаваш и през неуспехи и провали.
Когато някой за първи път се учи да кара колело може да се случи да пада- отново и отново. Да натърти коляното, дори и да поплаче малко. Но може след това да стане, да се изтупа от прага, и отново да седне на колелото. И по този начин може да се научи да кара. Ако си представиш, че сега си на 5 години, и вършиш нещата по този начин- вместо да се откажеш от първите няколко падания, вероятно ще преживееш много по-интересни неща, ще научиш ценни уроци и ще имаш доста по-голям успех.

7. Не се обезсърчавай.

Защо хората се отказват след някоя грешка или провал? Причината е, че хората излишно много се обезпокояват/обезсърчават. Но това е доста безмислена човешка склонност. Единственото, към което тя води, е създаването на допълнителна болка у хората и до загуба на тяхното време. На всяка цена хората трябва да се освободят от склонността към безпокойство.

8. Обвързване с разбирателство

Срещите с хората са забавление и удоволствие. Но това може да предизвика и нервност. Ние всички искаме да направим добро първо впечатление и да избегнем мъчителни срещи и разговори.
Най- добрият начин да постигнем това е да стигнем възможно най- скоро до разбирателство. Това означава, че ти просто претендираш, че ще се срещаш с някой от най- добрите си приятели. При такава ситуация се създават условия за приятни срещи и разговори, вместо те да са нервни и неприятни.

9. Използвай своята ретикулярна активационна система за свое предимство

Научих за органите и вътрешните функции на тялото в клас, но никой не ми каза за ретикуларната активационна система (Reticula Activating System- RAS) на мозъка, която може да се използва изключително успешно. Това е много жалко, защото е едно от онези най-силни неща, които може да се научат в училище. С помощта на тази фокус система, тази RAS в твоето съзнание, ти се предоставя възможност да определиш върху какво да фокусираш своите мисли. Това твърде много ще ти помогне да намираш това, което търсиш.
Ти трябва да се фокусираш върху това, което искаш, а не върху това, което не искаш. И да поддържаш своя фокус силен.
Задаването на цели и тяхната честа проверка е един начин да задържаш своя фокус върху това, което е важно, и ти помага да предприемеш съответното действие, което ще те приближи до там, където искаш да бъдеш. Друг възможен начин за фокусиране е върху малки листчета хартия да се напишат различни неща, например като „Да предоставя стойност“, „Да създам разбирателство“ или други. След това можеш да сложиш тези листчета на различни места- в къщи, или в офиса.

10. Твоята нагласа променя твоята реалност

Всички сме чували, че трябва да поддържаме положителна нагласа, или поне, че „трябва да променим отношението си към хората!“. Това е един много хубав съвет, но без да се прилага остава без последствия, и човек продължава да използва предишната си нагласа и не се променя.
Но това, което открих през последните няколко години е, че ако промениш нагласата си към хората, всъщност променяш своята реалност. Когато например, използваш положителна нагласа вместо отрицателна, започваш да виждаш неща и гледни точки, които са били невидими за теб преди. Можеш да се запиташ „защо не съм мислил за нещата по този начин преди?“.
Когато промениш своята нагласа, ти променяш това, към което се фокусираш. И всички неща в твоя свят може да се видят в различна светлина.

11. Да се отблагодариш е един лесен начин да се почувстваш щастлив/а.

Сигурен съм, че в училище ми е било казвано, че трябва да съм благодарен и признателен. Обяснявано ми е било, че това е правилното нещо, което трябва да направя. Но ако някой ми беше казал, че да проявиш признателност за минута или две е чудесен начин да превърнеш едно лошо настроение в щастливо настроение, аз вероятно щях да прилагам проявяването на признателност/благодарност повече. Признателността също така е добър инструмент за поддържане на твоята нагласа положителна, и да се фокусираш върху правилните неща. И така да направим и други хора да са щастливи. Което може да те направи и теб още по-щастлив, тъй като емоциите са заразителни.

12. Не се сравнявай с останалите.

Егото иска да бъде сравнявано. То иска да намери причините ти да се чувстваш добре за самия себе си („Имам нов велосипед!“). Но постъпвайки по този начин вече става много трудно да избегнеш сравнението с други, които имат повече от теб („О, не, на Бил са купили още по-хубав велосипед!“). И така, ти отново не се чувстваш толкова добре за самия себе си. Ако допускаш да се сравняваш, ти позволяваш на света около тебе да те управлява как да се чувстваш ти самия. Така допускаш ситуацията около теб много често да се сменя.
Много по- полезен начине е да се сравняваш със самия себе си- за да видиш колко далеч си стигнал, какво си постигнал и как си израснал (прогресирал). Това не звучи като че много забавно, но в дългосрочен план носи много повече вътрешна тишина, лична енергия и положителни чувства.

13. 80 до 90% от това, което се страхуваш, че ще се случи, няма да стане реалност.

Това е супер важно. Повечето неща, за които се страхуваш, ще се случат, никога няма да се случат. Те са просто чудовища, съществуващи само в твоя собствен ум. Те в никакъв случай не са така болезнени и лоши, както ти си очаквал. Но дори и да се случат, те най-често няма да бъдат толкова болезнени или лоши, както си мислил. Тревогите за това най-често са просто губене на време.
Лесно е да се каже. Но ако често си напомняш, че много малко от това, за което се страхуваш през целия си живот, всъщност може де се случи, така ще можеш да започнеш да се освобождаваш от безпокойството в твоите мисли.

14. Не вземай нещата твърде насериозно.

Много е лесно да се „обвиеш“ от разни неща. Но много от нещата, за които ти се тревожиш, няма да се случат в реалността. И това, което може да ти изглежда като един голям проблем в момента, няма да си го спомняш вече след 3 години.
Като взимаш насериозно себе си, своите мисли и емоции, това често води до абсолютно ненужно страдание. Така че се отпусни малко повече и се облекчи. Това може да направи чудеса за настроението ти, и като продължение на това- чудеса в живота ти.

15. Записвай всичко.

Ако паметта ти е като на повечето хора, тогава тя е като кофа, от която изтича вода. Много от твоите добри или велики идеи могат да бъдат загубени завинаги, ако не превърнеш в навик записването на нещата. Това също е един добър начин да си запазиш фокуса върху това, което искаш.

16. Възможности съществуват във всяко преживяване

Във всяко преживяване винаги има неща, които можеш да научиш, и неща, които могат да ти помогнат да растеш. Негативни преживявания, грешки и неуспехи понякога може да бъдат дори по-добри от един успех, защото това те учи на нещо съвсем ново, нещо, на което поредният успех никога не може да те научи.
Винаги, когато имаш „негативен опит“ попитай себе си: къде е възможността тук? Какво е доброто в тази ситуация? Един негативен опит може – с течение на времето – да ти помогне да създадеш много положителни преживявания и друг положителен опит.

Така че какво би предпочел/а- някой да ти е казал за тези 16 неща в училище, или да ги научиш самостоятелно от твоя жизнен опит доста по- късно и с повече опити и грешки?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: Alex Web Design