Спортните тренировки като необходимост за постигане на целите в живота

Bobby_Fisher

По Шон Лус.

За да успяваме в нашите професии, ни е нужно силно здраве и издръжливост. Не само за спорта са необходими тренировки за физическа издръжливост. Това е нужно и за всички други професии.
Следващият пример е прекрасно доказателство как подготвеният и трениран човек успява да постигне това, което желае.
Става дума за Боби Фишер- световен шампион по шах през 1972 г. Събитието има не само спортен характер- това е времето и на Студената война, когато двете супер сили- САЩ и СССР, се противопоставят с всички възможни сили и средства.
За шахматната корона спорят Боби Фишер- САЩ, и Борис Спаски- СССР. Светът наистина е изправен пред реална военна опасност- атомните оръжия и на двете държави са в готовност. Мачът между Фишер и Спаски е все едно война между двете супер държави. Затова и двамата състезатели за се готвили много сериозно за този финал.
Преди да започне самият финал, в продължение на 5 месеца, Фишер се държи по особен и странен начин за другите. Всеки ден той отделя по 3 часа в спортен комплекс, където тренира подводно плуване, тенис, аеробика и бягане- изобщо всичко необходимо, за да укрепи по- добре своите бели дробове. За 5-те месеца подготовка и тренировки той успява да се подготви за битката, която го очаква- да победи на финала на световна купа по шахмат.
Кое тук е особеното, ще каже някой, какво толкова. Да, но това, което Боби прави, е било много странно за всички, включително и за негови треньори. Те са мислели, че Фишер се е побъркал умствено. Те недоумявали какво търси Фишер под водата, когато неговото място е било на шахматната дъска да изучава противника си Борис Спаски, да изучава комбинации, теоретически да анализира срещите на Спаски и други подобни.
Обаче се оказва, че Боби Фишер е открил за своя противник Спаски нещо, което треньорите на Фишер не са били забелязали. Боби е открил, че когато Спаски е губел среща, което е било сравнително рядко, това се е случвало между 9-я и 10-я час. Фишер е имал снимки на Спаски, на които се вижда, че той седи прегърбен, притискайки по този начин белите си дробове, и намалявайки техния капацитет. А когато някой намали капацитета на белите си дробове, това намалява притока на кислород към мозъка, и мозъкът в този случай започва да работи по- бавно.
Така характерното за забележителната победа на Фишер над Спаски е, че подготовката и физическите тренировки на Фишер са му позволили той да издържа повече и по- добре на продължителните срещи, в края на които Спаски е правел грешки, и от това е губел.
Биографите на Фишер отбелязват, че той наистина е искал да бъде винаги в превъзходна физическа форма, за да може да прояви по най- добър начин своите качества.
„Твоето тяло трябва да бъде в превъзходна кондиция“- казва по този повод Боби. „Играта на шах се влошава, когато тялото не се чувства добре. Не можеш да отделиш тялото от ума.“
Някога Боби Фишер е изглеждал странно, тренирайки нещо, което сякаш не му е било нужно. Но това е подготовка в генералния смисъл на тази дума за целта, която е искал да постигне. Така физическите тренировки стават важни не само за спортистите, но и за хората във всички останали професии- трябва да тренираме, за да бъдем по- здрави, така че да можем да мислим по- бързо, да бъдем по- добри и по- издръжливи. Да постъпваме като Боби Фишер, който спечелва световното първенство, и се превръща в национален герой на САЩ.
Ето защо физическите усилия са необходими не само за спортистите. Ако не можеш да се пребориш с физическите трудности, как ще успееш тогава в умствените и емоционалните борби, които водиш всеки ден.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: Alex Web Design