Как да си намеря работа: Истински случай (Част 2)

Автор: Claire Diaz-Ortiz. How to Get a Job: A True Story (Part 2)

В първата част аз ви показах един страхотен Е-мейл,който получих от някой, който желаеше да работи за мен. Върни се, ако желаеш да прочетеш целия Е-мейл тук, а по- долу ще направя кратко резюме на най- важното от Е-мейла.
1.Директно предлагане- „Аз желая да работя за вас, и ето защо това е така“. Край, кратко и ясно.
2.Умно изразено ласкателство- Ако ми кажеш, че съм страхотна, ще прозвучи неубедително, защото: А) аз не съм такава, и Б)не ме познаваш. От друга страна, ако кажеш че на мен може да се вярва, защото съм с бретон, звучи брилянтно.
3.Общи интереси- Източна Африка, обувки- балеринки, чай.
4.Духовит стил на писане- ако го умеете, приложете го.

Нека да разкажа как този Е-мейл се отзова при мен, а какво направих аз.
Оказа се, че Е-мейлът е престоял при мен 27 дни, без да го прочета, и отговоря. Защо?
Като повечето хора, които „живеят“ онлайн, аз получавам твърде много Е-мейли. И като повечето хора в подобна ситуация аз живея в Е-мейл кризисен режим- отговорям ежедневно само на най- важните Е-мейли, и изтривам или отбелязвам със звездичка всички останали. Един път в месеца аз преглеждам за няколко часа натрупали се стотици Е-мейли.
И така, като преминавах веднаж през поредните стотици Е-мейли, попаднах на въпросния. Честно да си кажа, темата му изглеждаше доста „спамърска“- „Аз искам да работя за ВАС!“ Но когато го отворих, и видях подредения му вид (писмото по нищо не приличаше на лошо изпълнено „copy- paste“, разпратено до хиляди потенциални работодатели), аз се зачетох. Като хубава книга, първото изречение ме грабна. И аз продължих да чета.

Когато свърших четенето, аз исках да имам работа да предложа на прекрасната млада жена, но аз нямах, и написах следното. Буквално, аз казах: „вие сте наистина страхотна и аз харесах този емейл. за съжаление аз не назначавам сега. мога ли да сложа това писмо в моя блог като премахна подробности, които вие ми посочите? повече от страхотно е че сякаш сте завършили обучение по писане на писма за представяне.“

Малко разяснения по вида на моето писмо. Аз не използвах обръщение и подпис. Не използвах правилно главните букви. Не проверих и не поправих граматическите грешки. Моите Е-мейли винаги са такива неугледни. (Това разяснение е много съществено. То всъщност обяснява, че една известна личност като Клер Диаз Ортиз- авторка на книгата „Twitter for Good: Change the World One Tweet at a Time“ може да си позволи небрежност поради това, че е популярна, и има сериозна работа и високи доходи. Но други, които в момента търсят работа могат само да спечелят, ако напишат своя Е-мейл по начина, по който го е написала младата жена, а не както пише Клер).

След като изпратих горния трудно разбираем текст, младата жена ми отговори. И нека името ми не е Клер Диаз Ортиз, ако аз не бях шокирана от новините от нея. В нейния Е-мейл (не забравяйте, че бяха минали само 27 дни от нейното първо писмо, в което пишеше, че иска да работи за Twitter), тя ми каза, че вече наистина работи за Twitter.

Какъв успех само в намирането на желаната работа, нали?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: Alex Web Design